Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Tanácsadó,

Aziránt érdeklôdöm, hogy a munkáltató adhat-e több fizetett szabadságot, mint a törvényben elôírt mennyiség. A munkáltató és a munkavállaló megegyezett, hogy több szabadságot kap a munkaválaló mint az elôírt. Viszont fôképp az úti és munkabaleset eshetôsége és következményei miatt, fontos lenne, hogy ez törvényes úton szabadságként könyvelôdjön. Van erre lehetôség, vagy a törvény nem engedi meg a többletet és csak úgy oldható meg, hogy a munkavállaló papíron dolgozik, valójában viszont szabadságon van?

Elôre is köszönettel: Boross Gergely
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve szabáűlyozza, hogy mely rendelkezésektől nem lehet eltérni. A szabadság mértékéről rendelkező 117.§. nem tartozik ezek közé, így ettől el lehet térni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Munkahelyemen rendszeresen kapok írásban felszólítást, hogy keressek egy másik állást. Eddig írásban nem kaptam indoklást, hogy miért. Szóban, arra hivatkoztak, hogy nem elegendő a tudásom. A szerződésem határozatlan. Az adott területen én dolgozom a legrégebb óta. Korábban szakmai vitába keveredtem a főnökömmel és a "hozzá közeli" kollégákkal.
Az adott területhez nekem van a legtöbb tapasztalatom, én dolgozok itt a legrégebb óta. (de úgy tűnik ez nem számít)

Válaszát köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ön nem köteles másik munkát keresni. A munkáltató, ha nem elégedett a munkavégzésével, akkor felmondással megszüntetheti az Ön munkaviszonyát, ebben az esetben Önnek felmondási időre járó munkabér, és végkielégítés jár. A felmondást a munkáltató írásban indokolni köteles, és az indokolás valóságát neki kell bizonyítani.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkavédelem

Tisztelt Szakértő!

Nem kis problémával fordulok Önhöz, 16 hetes kismama vagyok,dolgozom. A főnököm még nem tudja. Mivel se szabadság se táppénz nem jár.(táppénzt talán csak az ő 1/3 része megfizetésével kaphatok)Maximum 2 hétig halogatom még,próbaidős voltam augusztus 20ig. Bejelentés követően be kell vallanom a tényleges hetemet?12 hetesnek vallanám magam, nem túl megértő sajnos, szerintem igy is levegő leszek számára, természetesen dolgoznék tovább. Bejelentést követően védelmet élvezek felmondás alól?Sajnos azzal sem vagyok tisztában hogy lenne e csedem jelenlegi munkaviszonyom 2016.05.20 től áll fent havi bruttó 111000 ft-tal bejelentve. Előtte munkanélküli központ által indított tanfolyamon vettem részt 2015.12.16-2016.02.12 ig (számítható?)illetve 6 órában voltam bejelentve egy cégnél 2015.07.14-2015.08.29.Ez máig kiszámolva 200 nap összesen. 2017.02.12re vagyok kiirva. Számításom szerint ha táppénzen is leszek épp 365nap. Ha fennmarad a munkaviszonyom.Mi illetne meg? köszönöm előre is válaszát. további szép estét
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
65. § (3) bekezdés a) pontja szerint amunkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt.
Az (5) bekezdés szerint   a (3) bekezdés a)  pontban meghatározott körülményre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta.
Az Önnek  járó társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatosan személyre szóló tájékoztatást kaphat a lakóhelye szerinti megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztár szakigazgatási szerve ügyfélszolgálatán.
 dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Üdvözlöm érdekeklödni szeretnék hogy a munkaszerződésem határozott idejü 2016.09.30 ig szol és veszélyeztetett tegheség miatt tápénzen vagyok és hogy a szerződés lejárta után kapom tovább a tápénzt ha nem hosszabitják meg emiat a munka szerződésemet hogy nem tudok menni dolgozni veszélyezett terheség miatt? Ilyenkor mi a szabály.
Köszönöm válaszát
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkáltató nem hosszabbítja meg a határozott idejű munkaszerződését, akkor a társadalombiztosítási jogviszonya is megszűnik, így táppénz se jár.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!

Utazási költségtérítéssel kapcsolatban kérdeznék. Vidéki kisvárosból autóval szeretnék a munkahelyemre járni -3 kisgyermekkel, 2 óvodás korú. Az lennek a kérdésem, hogy a lakóhelytől a munkahelyig számolható el a km, vagy a közigazgatási határig? A munkáltató utóbbi mondja, én úgy értelmezem a munkahely címéig számolhatom. Ha igazam van, mire hivatkozva igazolhatom?

Köszönettel: Dragojlovics Zsuzsanna
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 
A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet értelmében utazási költségtérítés a közigazgatási határig felmerülő költségek megtérítésére vonatkozik.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Egy autó alkatrészeket forgalmazó cégnél dolgoztam.
próbaidős voltam és az alábbi indokkal mondtak fel 9nap után hogy nem vagyok maszeknak való.
Jogos volt e ez az indok a felmondáshoz.Ez máig rejtély mit is jelenthet?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A  próbaidő alatt indokolás nélkül felmondhat a munkáltató
dr. Székely katalin
Kérdező
Munkabér

A kérdésem: Be vagyok jelentve
Hol ellenőrizhetem hogy igaz/valós e?
Minimálbérre vagyok bejelentve de nem akarja kifizetni azokra a napokra amikor nincs tényleges munkavégzés.Mikor illet meg?Ennyi a válasza hogy a vállalkozói szférában ez elfogadott.
Nem fizeti az útiköltséget?
Nincs cafetéria?
Nincsennek biztonsági feltételek biztosítva munkavégzéskor ( biztosító kötél magasban történő szereléskor , munkaruha , munkacipő , védőszemüveg , védőital stb ) - ezeket kinek kell biztosítani?
Nincs jelenléti ív vezetve
Hogyan kérhetem ezeket számon
Nincsen elszámolási bizonylat kiállítva
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A bejelentés ellenőrzése tárgyában forduljon  megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve ügyfélszolgálatához.
 A Munka Törvénykönyve 146. § (1) bekezdése szerint a munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg.
 Cafeteria biztosítása nem kötelező.
 A munkabiztonsági feltételek biztosítása a munkáltató feladata. Ennek elmaradása, valamint az elszámolás és a jelenléti ív vezetésének elmulasztása miatt a munkáltatóhoz fordulthat, illetve, ha ez eredménytelen, pert is indíthat ellene.
 dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

T.Cím!
Határoztlan időre szóló munkaszerződésem van,mely szerint a munkáltató a munkavállalót készenléti jellegű munkakőrben,egyműszakos munkarend szerint foglalkoztattja.Munkaideje napi 8óra munkaidő alapján meghatározott háromhavi munkaidőkeret.
Ezzel szemben havonta 1 hét éjszakás , 1 hét délutános műszakban kell dolgozni( a váltakozó műszak lehet akár több nap is).A fent maradó időt pedig délelőttös műszakban kell ledolgozni.Fizetésemet pedig az alap órabéremen szerint kapom
Kérdésem,megilletne-e a ledolgozott délutános-éjszakás napok után műszakpótlék?
várom válaszát:Fabó István
fabo@tvnetwork.hu
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 
A Munka Törvénykönyve 89. § -a szerint éjszakai munka: a huszonkét és hat óra közötti időszakban teljesített munkavégzés.
141. § -a szerint
(1) A munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék(műszakpótlék) jár. Nagykommentár Tárgyszó
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.
A 2012-ben hatályba lépett Munka Törvénykönyve a délutáni pótlékot megszüntette. 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Jogász Úr/Hölgy,

egy köztulajdonban álló cégnél gyakornoki munkakörben dolgozom. Ez azt jelenti hogy kb 1 évig amíg elvégzem a munkakör betöltéséhez szükséges tanfolyamot, munkaviszonyban állok a cégnél egy alacsonyabb bérért, a tanfolyam elvégzése után pedig a cég vállalja továbbfoglalkoztatásomat. A gyakornoki munkaszerződésemhez kapott tájékoztatóban szerepel az, hogy a gyakornoki időszak lejárta után szakemberként továbbfoglalkoztatva az alapbérem bruttó x e ft-ra emelkedik.
A cégnél kollektív szerződés van érvényben.
Az a kérdésem, hogy ha a gyakornoki időszak alatt a cégnél egységesen minden dolgozóra vonatkozó béremelés történik, ez esetben a béremelés csak a gyakornoki béremre vonatkozik, vagy ezzel együtt emelkedik a szakemberként történő munkába állásomra megállapított bérem is?

Köszönettel: Varga A.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm válaszát! Volt egy második kérdésem is, erre nem kaptam választ: " Másik kérdésem: ha valakinek további szakképesítés címén bérpótlék jár, akkor azt a garantált bérminimum már tartalmazza, vagy azon felül kell adni? (Pl. az alapilletmény 102 700 Ft, a garantált illetményt növelő további szakképesítés miatt járó pótlék 5135 Ft, akkor jogos, hogy csak a garantált bérminimumot fizetik?) ". Az első kérdésben említett takarítónővel egy munkahelyen dolgozom, ő amikor leérettségizett, megkapta a garantált bérminimumot, pedig munkájához addig sem és azóta sem kell érettségi. Nekem érettségim + középfokú szakképesítésem is van (erre járna törvény szerint az 5135 Ft pótlék) + ECDL vizsga, gépírói végzettség stb. A takarítónőnek 4 évvel több a munkaviszonya, ezért több a fizetése, mint az enyém. Főnököm szerint én "kapom" a pótlékot, benne van a garantált bérminimumban. De akkor akinek nem jár pótlék, hogy kereshet többet? A pótlékot nem hozzá kellene adni a bérminimumhoz? Várom válaszát, előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Közalkalmazottként dolgozik?
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 78 hónap
Eltelt napok száma 2339 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 346 fő
- Napi új álláshelyek 211 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 640 295 fő

Célállapot -145 295 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen