Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Foglalkoztatás

T. tájékoztatás!

Közalkalmazott pedagógusként dolgozom egy iskolában. 3 gyermeket nevelünk, a legkisebb 2015. júniusában lesz 4 éves. 3 éves kora óta (a gyes végeztével, 2014. júniusától) az évek alatt összegyűlt szabadságomat töltöm. A most következő tanévben (szeptembertől) ismét munkába állok. Olvastam a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségéről (Kjt. 23/B. §), ami 2015. január 1-től, 3 gyermek nevelése esetén már 5 éves korig kérhető. Az nem világos számomra, hogy én is élhetek-e ezzel a lehetőséggel, mert a 23/B. § (1) bekezdése úgy fogalmaz, hogy a kérelem benyújtásakor még az Mt. 128. §-ában meghatározott fizetés nélküli szabadságot kell igénybe venni. Esetemben ez már véget ért. Kérem, tájékoztassanak, élhetek-e mégis a Kjt. ezen lehetőségével. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel Oláh Kinga
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy próbaidő alatt betegség miatt táppénzen voltam és ez idő alatt mindenféle értesítés nélkül felmondták a munkaviszonyomat.Ezután még 1 hónapig voltam táppénzen és az OEP -nél azt mondták, hogy csak úgy tudom beküldeni nekik a táppénzes papírt ha küldök vele foglalkoztatóit.
Felkerestem a volt munkáltatót, és azt a választ kaptam, hogy nem volt számfejtve sem betegszabi alatt sem táppénz alatt és foglalkoztatóit akkor szoktak kérni ha lejátszottam a betegszabit és azon felül voltam beteg a munkaviszony alatt.
Sem a cafeteriat nem kaptam meg ami még járt volna.Illetve, hogy az OEP a NAV-tól kér adatokat nem a munkáltatótól.
Mit tud nekem javasolni ez ügyben?
Előre is köszön a válaszát!
Üdvözlettel
B.Árpád
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Mit ért az alatt, hogy "foglalkoztatóit" kell küldenie?
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben én webshopot szeretnék létrehozni egyéni válalkozásként viszont jelenleg is egy webshop teljes állású foglalkoztatottja vagyok a munka törvénykönyve megfogalmaz e valamilyen tiltást ezzel kapcsolatban, hogy így nem hozhatok létre ilyen válalkozást?

Válaszukat köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A webshopban olyan, vagy hasonló árukat kíván forgalmazni, mint az a webshop, melynek alkalmazásában áll?
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Szeretném segítségét kérni!
Feliratkoztam egy munkaügyi központ által indított tanfolyamra, de időközben kaptam egy állásajánlatot! Inkább mennék dolgozni. Még nem indult el a tanfolyam. Kérdésem pedig az lenne, hogy visszamondhatom a jelentkezést? Még tesztírás sem volt meg még értesítést sem kaptam hogy el tudják- e egyáltalán indítani a tanfolyamot amire jelentkeztem.
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel: Kinga
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Személyesen memjen be a munkaügyi központba, és jelentse be, hogy munkát talált, ezért nem kíván részt venni a tanfolyamon.
dr. Székely katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!

Laborasszisztens vagyok egy foglalkozás-egészségügyi laboratóriumban, kormánytisztviselői státuszban. Kérdésem, hogy jár-e nekem bérpótlék ("veszélyességi pótlék")?

Köszönöm válaszát.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Én jelenleg közfoglalkoztatottként dolgozom napi 8 órában.
Szertném tudni napi 2órai mellékállást vállalhatnék-e a közcélú munka mellett?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közfoglalkoztatottak   szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

T.Szakértő! Válaszolok hogy fel-e mondott a munkáltató:igen.Annyit viszont még elmondanék,amikor rosszúl lettem itthon és nem mentem be dolgozni,még az nap küldtek egy olyan levelet hogyha nem jelenek meg a munkahelyemen kirúgnak,még azt sem várták meg hogy orvoshoz menjek,hozzáteszem reggel 05:30-kor betelefonáltam hogy rosszúl lettem.Másnap közölte a főnöknő nem szeretnének velem dolgozni és állapodjunk meg a közös megegyezésben.(Itt megjegyzem,elötte 2 nappal azt mondta a szemembe hogy "jaj,nehogy itt hagyjál minket mert nélküled megáll a munka" Az igazság az hogy az egyik legjobb munkaerő voltam,ezt ők is tudták ,ezért haragudtak meg és tettek alám.Előző levelem írása után felhívtam telefonon a céget és megkérdeztem miért nem kaptam meg a jogos béremet,vagyis a betegállomány és a 4 nap szabadságra járó összeget? Azt a választ kaptam,levonták tartozás gyanánt,sőt még én tartozom 4500ft-tal.Hivatalos szerveknél próbáltam segítséget kérni ,de azt a választ adták hogy nem érdemes pereskedni mert általában úgyis a munkáltató javára dönt a Bíróság,így a dolgozónak esélye sincs.Várom válaszát,köszönettel
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 161. §-a alapján csak az alábbiak szerint vonhat le a munkabérből:

(1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.
(2) A munkáltató követelését a munkabérből levonhatja
a) a munkavállaló hozzájárulása alapján a levonásmentes munkabérrészig, vagy
b) ha az előlegnyújtásból ered.
 
Ha a  levonás nem a fentiek szerint történt, a közigazgatási és munkaügyi bíróság előtt követelheti az önt megillető munkabért.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Mellékfoglalkoztatás esetén a dolgozónak mennyi szabadság jár,
ha csak hetente 4 órát dolgozik.Jár e fizetett ünnep.

Válaszát előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Munkaszerződéssel dolgozik?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Jó napot Szeretnék jogtanácsot kérni,arrol hogy 8-éve dolgozom egy gyárban első 5-évben szerződött ként és 3-éve határozattlan bejelentésel.Kb 5-6 éve fizetési nehéségekre hivatkozva 1-hónappal elcsúszott a fizetés majd a későbiekben 2hónap most már 3-hónap a csúszás amit időnként 20-30 ezer ft vel próbált fizetgetni.De az éven alig dolgoztunk 1-2hetet most már az áramot is kikapcsolták több mint 1hónapja.Atöbbi munkaválalóval közösen arra jutottunk hogy befejezzük a munkát.aralenék kíváncsi hogy ezt lehet rendkívüli vagy sima felmondással tenni és a bérünket vés a vékielégítésünket vajon megkaphatjuk e.És mennyi időnbelül köteles a munkáltató a járandóságokat kifizetni előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 Ha a munkáltató nem tesz eleget a bérfizetési kötelezettségének, a munkavállaló a Munka Törvénykönyve  78. § (1) bekezdés alapján a munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással megszüntetheti. A felmondást írásban, indokolással kell a munkáltató részére kézbesíteni. Az elmaradt munkabér, felmentési időre járó bér és végkielégítés megfizetése iránti igényét a közigazgatási és munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti.
  A Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Egy Kft.-nél határozatlan időre szóló munkaviszonyom volt.
Az Ünnepek után arra mentem vissza, hogy a munkáltató - kreált indokkal - létszámleépítésre hivatkozva 2015. 01. 06.-tól 90 napos felmondási idővel munkáltatói felmondással megszünteti a munkaviszonyomat, a felmondási idő teljes időtartamára felment a munkavégzés alól, és a felmentés időtartamára átlagkeresetem illet meg.
Úgy tűnik, hogy 04.01.-el sikerülne elhelyezkednem, azonban az új munkaviszony létesítéséhez "szokásos" papírokat (TB igazolvány, MIL lap, stb.) még mindig nem kaptam meg.
Ezt szóvá tettem a volt munkáltatómnak, aki fenyegető hangvételű levélben közölte, hogy ezért március hátrelévő idejére már nem hajlandó fizetni. Figyelmeztettem az általa írt és aláírt felmondásban szereplő tényekre, amire még fenyegetőbb levéllel reagált, és a munkaszerződés megkötése során aláírt szokásos titoktartási nyilatkozatra hivatkozva perrel fenyegetett meg, és hogy "életem végéig kártérítést fogok nekik fizetni."
Kérdésem:
1. Ebben a furcsa esetben mikor kötelesek kiadni a papírjaimat? (állítólag az aktív munkaviszonyom még mindig tart, aláíró ívet is kaptam erre az időszakra, holott már be sem kellett mennem... ?)
2. Valóban pert indíthat illetve mire hivatkozva? (munkakör, házi pénztár átadás-átvétel megtörtént, le lett papírozva, a titoktartási nyilatkozatot nem sértettem meg)
3. Megteheti, hogy a felmondásban szereplő tények ellenére mégsem fizeti ki a március hónapra vonatkozó, hátralévő időszakot?
Üdvözlettel,
K. Eszter
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint a  munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
A munkaviszony a felmondási idő utolsó napján szűnik meg. A munkavállaló nincs elzárva attól, hogy a felmondási idő alatt, ha a munkáltató a munkavégzés alól felmentette, másik munkaviszonyt létesítsen. Ebben az esetben is jár részére a felmondási időre járó munkabér.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 60 hónap
Eltelt napok száma 1796 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 100 fő
- Napi új álláshelyek 237 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 491 650 fő

Célállapot -65 650 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen