Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Egy olyan problémával fordulok Önhöz miszerint 2015.10.27-én beléptem egy követeléskezelő céghez mint alkalmazott.Itt kötöttünk egy próbaidős szerződést 3 hónapra. Közben én kaptam egy jobb munkaajánlatot,így 2015.11.11-én közös megegyezéssel a munkaviszonyt megszüntettük. Erről a papírt 2015.11.13-án postai úton megkaptam.Viszont abban az áll,hogy az addigi járandóságomat 2015.11.30 ig fizeti ki,illetve a kilépő papírjaimat 2015.12.15-ig adja ki. Így viszont nem tudok belépni a másik munkahelyre. A kiküldött munkaviszony közös megegyezéséről szóló papírt nem írtam alá és nem küldtem még vissza.
Kérdésem az lenne csinálhat ilyet egy munkáltató,hogy 2015.11.17-én még nem utalta el az eddigi járandóságomat és visszatartja a kilépő papírjaimat is,hívatkozva arra a könyvelő nem ér rá. Ideges vagyok,mert 2015.11.20-án be kellene lépnem az új munkahelyre,de papírok nélkül nem tudok. Mit tehetek most? Válaszát epekedve várom. Tisztelettel; Dániel
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha nem írta alá a közös megegyezéses megszűntetést, akkor a munkaviszonya még nem is szűnt meg. Keresse fel személyesen a munkáltatót, és egyezzenek meg a megszűntetés feltételeiben.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

2015 marciusban hosszabb betegállomány után alkalmatlan munkaorvosi besorolast kaptam ezert nem is foglalkoztatnak, fel sem mondanak ,hogy ne kelljen vegkielegitest fizetni,varjak hogy betoltsem a nyugdij korhatart 2016 jun 30.Ha en felmondanek 2016 jan-ban azonnali hatalyu felmondassal akkor nekem jarna a vegkielegites? Most semmilyen cimen penzt sem fizetnek azota Az ugyvedem levelere sem valaszoltak .Melyik paragrafus vonatkozik erre az esetre? Koszonom valaszat Vigh Hedi
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Mit írt az ügyvédje a munkáltatójának?
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Jó estét kívánok! Szeretnék érdeklődni ha közalkalmazotként dolgozok mint takarító határozatlan szerződéssel 3.éve de a munáltatói jogkört egy másik cég fogja át venni akor ha én nem élek a felajánlással, a végkielégítés megillett e engem?
Előre is köszönöm válaszát :Regina
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
 
 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

szeretnék érdeklődni hogy én jövőre lesz májusba hogy 20 éve egy cégnél dolgozom de úgy néz ki hogy elköltözöm a páromékhoz és nem fogok tudni onnét bejárni a munkahelyemre . hogyan mondjak fel mik a teendőim? és hogyan tudnék új munkahelyen kezdeni? kérem segítsenek!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A munkaviszonyát felmondással megszüntetheti, ebben az esetben a felmondási idő a Munka Törvénykönyve  (Mt)  69.§. (1) bekezdése szerint 30 nap, amelyet a munkáltató kívánsága szerint le kell dolgoznia.
A felmondás szóban is érvényes, mégis célszerűbb írásban benyújtani. Indokolni nem kell. A munkaviszony meszűnése után új munkáltatóval köthet munkaszerződést.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Közalkalmazottként dolgozom teljes munkaidőben határozatlan idejű kinevezéssel, heti 40 órás munkaidőben. A munkáltató 4 havi munkaidőkeretet rendelt el, melyben a munkaidő nem lehet kevesebbet beírni mint a kötelező minimum (a 4 hónapra meg van állapítva, hogy mennyinek kell lennie), ha igen azt levonják a munkabérből, ha viszont többet munkaóra jön ki azt nem lehet beírni és nem is fizetik ki.
A munkakörömből kifolyólag több alkalommal kell a munkámat a munkáltató székhelyétől távol, másik településen végeznem ahová hivatali gépjárművel utazom. Ebben az esetben az utazással töltött idő beszámít-e a munkaidőbe?
Több alkalommal kell részt vennem szakmai konferenciákon, ahová a intézmény gépkocsijával utazunk a gépkocsivezetővel, de ebben az esetben csak a napi 8 órát lehet a jelenléti ívbe beírni. Helyes-e ez így a ill. a gépkocsivezetőnek hogyan alakul a órája? A menetlevélen szerepel a szállított személyek száma, és neve.

Egy továbbképzés alkalmával, ha több az eltöltött idő a képzési és az utazással együtt akkor is csak a 8 óra számítható?

Előre is köszönöm segítségüket.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Válaszadók!
Munkáltatóm,a táppénz alatt,szóban,felmondott,vett fel a hellyemre valakit.
Így megszűnteti a munkaviszonyom.Közös megegyezést akár, de én nem akarom ezt aláírni.6 hónapja dolgozom ott.
Jogomban áll e? Mik a lehetőségek,hova forduljak a panaszommal?
Köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A szóban közölt felmondás jogellenes.
Erre az esetre az Mt 82. § az alábbiak szerint rendelkezik:
(1) A munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott kárt.
(2) A munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés nem haladhatja meg a munkavállaló tizenkéthavi távolléti díjának összegét.
 
(4) A munkavállaló az (1)-(2) bekezdésben foglaltak helyett követelheti a munkáltatói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget.
A felmondás közlésétől számított 30 nap alatt a közigazgatási és munkaügyi bíróságon keresetet nyújthat be a munkáltató ellen.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Egy kft dolgozója vagyok vasárnapi munkára milyen szabályok vonatkoznak rám.A kft egy autószalon.Én autoszerelőként vagyok alkalmazva.
Válaszukat köszönöm!
Tisztelettel Kovács László.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést az alábbiak szerint szabályozza:
101. § (1) Vasárnapra rendes munkaidő
a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
b) az idényjelleggel,
c) a megszakítás nélkül,
d) a több műszakos tevékenység keretében,
e) a készenléti jellegű munkakörben,
f) a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,
g) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően - e napon szükséges munkavégzés esetén,
h) külföldön történő munkavégzés során,
      i)a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál


foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.
dr. Székely Katalin
 
 
 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne:

Az utolsó munkában töltött nap és munka viszony megszűnésének napja között valaki mentesül a munkavégzés alól és erre az időszakra távolléti díjat kap akkor elhelyezkedhet-e? A papírokat és a távolléti díjat az utolsó munkában töltött napon, de legkésőbb az ezt követő 5. munkanapon megkapja Abban az esetben, ha elhelyezkedhet és el is tud helyezkedni azt jeleznie kell a volt munkáltatójának és a számára már átutalt távolléti díjat vissza kell-e fizetnie? Azért érdeklődnék efelől, mert ellentmondó információkat kaptam. Aki ügyvéd mellett dolgozott aszisztens is hasonlót mondott, hogy a nem biztos, hogy el tud majd az illető helyezkedni a felmentési idő alatt. Abban az esetben, ha nem helyezkedhet el és talál új állást ahol alkalmaznák, akkor mi a hivatalos útja annak, hogy el tudjon helyezkedni az új munkahelyen? / A munka alóli felmentési időből adódó jogviszonyt amit a munkavállaló már tölt és esetleg az új munkáltató kéri, hogy szüntesse meg jogilag lehetséges-e megszüntetni? Abban az esetben ha ez lehetséges akkor arra a időszakra ami még hátra van a munkavégzés alóli mentesülési időből akkor arra az időszakra a már kifizetett távolléti díjat és a munkavállaló által ki nem vett szabadságot amit pénzben megváltottak tőle vissza kell-e fizetni a munkavállalónak a volt munkáltatójának? /

Válaszát elõre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A mumnkavégzés alóli felmentés idején nincs akadálya másik munkaviszony létesítésének. A már kifizetett távolléti díjat nem kell visszafizetni. A munkaviszony megszűntetése nélkül is köthet új munkaszerződést.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt szakértő az lenne a problémám hogy megkaptam a bérpairom és sokal több napot jeleznek rajta mint amit valoban ledolgoztam azaz 7napot dolgoztam és 20 nap van feltüntetve és ezt nem értem miért van igy a másik kérdédsem az lenne hogy a bérpapiromon 20 nap fizetet szabságom van de nem engednek egy db sem kivenni hogy ilyen tehetnek ?
Válaszát elöre is köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A bérpapíron feltüntetett munkanapok számával kapcsolatos kérdéseit a munkáltatójának kell feltennie.
A Munka Törvénykönyve 123. §  (1) bekezdése  szerint a szabadságot esedékességének évében ki kell adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

T. Cím!
Feleségem 20 hónapos gyermekünkkel van GYEDen. A munkáltatójánál fizetés nélküli szabadságon van. Kérdés: Vállalhat-e GYED ill. GYES alatt másik munkáltatónál teljes munkaidős állást úgy hogy az eredeti munkáltatójánál nem mond fel? Lehet-e ez határozatlan jogviszony? Illetve mi történik a gyerek 3 éves kora után ha megszűnik a fizetés nélküli szabadság? Köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A gyermek egy éves kora után nincs akadálya a gyed melleti munkavégzésnek. A gyermek három éves kora után választania kell majd, hogy melyik munakaviszonyban kíván dolgozni, és a másikat meg kell szűntetnie, kivéve, ha a munkaidőbeosztása lehetővé teszi mindkét jogviszony fenntartását.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 68 hónap
Eltelt napok száma 2034 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 279 fő
- Napi új álláshelyek 243 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 556 802 fő

Célállapot -61 802 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen