Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Már elég régóta dolgozom egy adott cégnél, azonban egyik cégből átraktak egy másik cégbe közös megegyezéssel léptettek ki, azonban kiegészítették a munkaviszony megszüntetését, azzal a megfogalmazással, hogy jogfolytonosnak tekintik az előző cégnél eltöltött időt. A cég tulajdonosa mindkét esetben ugyanaz maradt. Eltelt egy jó pár év és most ugyanaz a helyzet állt elő, mint korábban, csak most visszaraktak az első céghez. Az új szerződést még nem kaptam meg. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az estben, ha felmondanának nekem jár- e végkielégítés valamint, ha gyesre mennék idő közbe ér-e valamilyen hátrány? Másik kérdés, ha én szeretnék felmondani jelen esetben le kell- e töltenem a felmondási időt vagy ilyenkor elmehetek én is mintha próbaidőn lennék ?
Válaszát előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha felmond a munkáltató jár Önnek a végkielégítés és a felmondási idő úgy, mintha egy helyen töltötte volna az egész munkaviszonyt.
Ha Ön mond fel, a munkáltató ragazskodhat a felmondási idő letöltéséhez.ű
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértők!
Én egy veszélyeztetett terhes táppénzen lévő kismama vagyok. Két kérdésem lenne Önökhöz.
Az egyik kérdésem:
Március óta vagyok teljes hónapot táppénzen, mostanáig minden hónapban leadtam időben a táppénzes papíromat és meg is kaptam a táppénzt általában a hónap 20-25-ig napjáig. A cégem a táppénz kifizetőm. Múlt hónapban már 27.-én kaptam utalást e hónapban pedig ahogy beszéltem a cég gazdaságisával 30.-án fogok. Érdekelne hogy nincs ezzel kapcsolatosan valami szabály hogy meddig kell utalniuk miután leadtam a táppénzes papírt?
Másik kérdésem:
Ezen időszak alatt én semmi papírt nem kaptam hogy mi alapján számolják nekem a táppénzt. Hívtam már a gazdaságisunkat aki állítja hogy kivan postázva. Már voltam bent a postán és nincs levelem amit nem vettem volna át. Érdekelne hogy mit tehetek ezzel kapcsolatban hogy végre megkapjam ezeket a papírokat.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Koncsolné G. Tímea
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Írásban szólítsa fel a munkáltatóját, hogy tegyen eleget a táppénzfizetési valamint elszámolási kötelezettségéánek. Amennyiben ennek nem tesz eleget, bejelentést tehet a  megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértők! 60 éves, nappali egyetemre járó gyermekét egyedül nevelő nő vagyok, rokonaim nincsenek. Háziorvosi asszisztensként dolgozom több mint 4 éve ugyanazon doktornőnél minden évben megújított határozott idejű éves munkaszerződésekkel. A jelenlegi szerződésem ez év december 31.-ig szól. Munkámra eddig panasz nem volt.

A munkáltató Doktornőm helyettem az egyik ismerősét szeretné a helyemre ültetni, ezért felajánlotta nekem a közös megegyezéses felmondás lehetőségét. Még mielőtt megszólalhattam volna tájékoztatott, hogy amennyiben a közös megegyezést nem fogadnám el, abban az esetben "fegyelmivel " fog felmondani, ahogyan az elődömet is kirúgta. Hibát mindenkinek a munkájában lehet találni.
A kérdéseim a következők:

- Az azonnali hatályú felmondással kapcsolatban:

-mik rám nézve a hátrányai? Kaphatok-e pl. munkanélküli segélyt?

-mennyire nyomós indokokat kell felsorakoztatnia ellenem, és azokat mennyi-

re kell alátámasztania?

- Nincs jelenléti ívünk, a vérvételeket soha nem engedi

nekem, mivel Ő szeretni a borravalót megkapni: ezeket ellenem fordíthatja-e

úgy, hogy azt állítja, mindig elkések, és nem vagyok hajlandó vért venni?

- Amennyiben munkaügyi perre kerülne a sor, a Doktornőnek milyen jogi és anyagi következ-

ményekkel kell számolnia, ha jogtalanul mondott fel nekem?

Válaszaikat előre is köszönöm: Gergely Katalin
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyvében fegyelmi nincs.
Azonnali hatályú felmondásra csak a Munka Törvénykönyve  78. § (1) bekezdésében írt esetekben van jogszerű lehetőség: ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
 Ebben az esetben munkáltató köteles bizonyítani az állításait. 
Azonnali htályú felmondás esetén a munkavállalónak nem jár sem végkielégítés, sem felmondási idő.
Ha a bíróság azt állapítja meg, hogy a felmondás jogellenes volt, a munkáltatónak meg kell fizetni a végkielégítést, a felmondási időre járó munkabért, valamint kártérítést, ami nem haladhatja meg a munkavállaló tizenkéthavi távolléti díjának összegét.
 
dr. Székely Katalin
 
 
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!
Munkajogi kérdésben szeretnék segítséget kapni, de úgy gondolom, hogy az ügy meghaladja ennek a fórunmak a kereteit. Mióta megszüntették a Jogpontokat nem tudom, hogy hová fordulhatnék ingyenes segítségért, vagy képviseletért. Mindenképpen munkajogász segítségére van szükségem. Hová fordulhatok?
Köszönöm a válaszát előre is!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdezó!
Ingyenes jogi tanácsot kaphat a lakóhelye szerinti  Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál.
dr. Székely Katalin
                                                    
Kérdező
Munkavédelem

Üdvözlöm!
Munkavédelmi cipőben dolgozom 6 éve. Rengeteg túlórát vállalok. A sarkamban csontkinővések lettek, ún. sarkantyúk. A csonthárttyám rendszeresen begyullad. Ennyi idő után másodszor kellett táppénzre mennem, mert képtelen vagyok a rossz cipőkben dolgozni. Ezt jeleztem a munkáltatóm orvosának is az időszakpos orvosi vizsgálaton. Egyre sűrűbben fáj a térdem is. Most megyek szakorvosi vizsgálatra, röntgenre. Kérdésem: Jár-e 100%-os táppénz ilyen esetben?
Köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha megállapítható, hogy a megbetegedés okozati összefüggésben áll a munkáltató által biztosított védőeszköz használatával, akkor ez üzemi balesetnek számít, és 100 %-os táppénz jár. Szólítsa fel a munkáltatót, hogy vegyen fel baleseti jegyzőkönyvet, és értesítse az egészségbiztosíításipénztárt.
űdr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy abban tudna-e segíteni, hogy a céges számítógépemről, munkaidőben elküldött magán emailfiókomban levő magán emailjeimet elolvashatta-e jogszerűen a munkáltatóm? Ha kaptam egy munkaszerződést, amelyben ez a mondat szerepel : "A munkavállaló tudomásul veszi, hogy a Munkáltató a munkáltató eszközein végzett kommunikációt (pl. Telefon, internet) rögzíti." Ennyi arról nem szól, hogy milyen esetben, mekkora időtartamra, csak ez az egy mondat.
Valamint az is érdekelne, hogy kötöttem munkaszerződést 2013.12.01. napon a munkáltatómmal. (A fejlécben ugyan az szerepelt hogy munkaszerződés módosítás, de egy hibajavító rollerrel a módosítás szót kitörölték, ha lekaparom, még látszik is...) Aztán több esetben is ezt a szerződést úgy módosították, az aktuális napon történt keltezéssel, hogy egy teljesen új munkaszerződést kellett aláírnom. A fejlécben az szerepelt, hogy munkaszerződés, (a módosítás szó sehol nem jelent meg) és nem csak a módosítást tartalmazta, hanem mindent újból ugyanúgy, csak a munkaviszony kezdete maradt 2013.12.01 csak a változtatni kívánt dolgot írták át, például a munkabért. Ez így hivatalos módosításnak megfelel? Nem kellene ott szerepeltetni a módosítást szót??? Nagyon várom mielőbbi válaszát! Köszönöm szépen előre is. Üdvözlettel : Anikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha tudomásul vette, hogy hogy a munkáltató a munkáltató eszközein végzett kommunikációt (pl. Telefon, internet) rögzíti, akkor számíthatott arra is,hogy ezt a munkáltató ellenőrízhet.
A munkaszerődés módosítás vagy új munkaszerződéssel kapcsolatosan nem világos a kérdés. Kérem pőntosan írja le, hogy mi változott a szerződésben, és ha ez Önnek hátrányos, akkor miért írta alá.
dr. Székelky Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiak kapcsán szeretném segítségét kérni. Cégünk azt tervezi, hogy új munkavállalóit egy konkrét projekt kapcsán foglalkoztatná csak. A projekt esetleges megszűnése esetére biztosítékokat helyeznénk el a munkaszerződésben. A projektek időben jellemzően nem behatárolhatóak.
Van-e lehetőség a határozatlan idejű munkaszerződésben a projekt megszűnését munkáltatói felmondási okként megjelölni?
Lehetséges-e már a szerződésben megállapodni abban, hogy a projekt megszűnése esetén a határozatlan idejű munkaszerződés megszűnik?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A határozatlan idejű munkaszerződés egy adott feladat befejezése esetén sem szűnik meg. Ezt nem lehet kikötni. Ha a projekt megszűnik, erre tekinbtettel a munkaszerződést fel lehet mondani.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt szakértő!

Azt szeretnem megtudni, hogy 8 év után idén áprilisban közös megegyezéssel leeszamoltam a volt munkahelyemrol, megkaptam a papírokat hogy tartozásunk a munkáltatóval egymás fele nincs. Ám mivel pénztárat kezeltem így o hiánnyal fenyeget. Azt szeretnem megtudni hogy követelhet e rajtam valamit ha megírtunk mindent hogy tartozás nélkül számoltam le.

Köszönöm a válaszát!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkáltató átvette a pénztárt, és írásban rögzítették, hogy hiánytalanul elszámolt, akkor nem valószínű, hogy bizonyítani tudná ennek ellenkezőjét.
dr. Székekly Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!
OEP-nél foglalkoztatási jogviszony egyeztetésére irányuló eljárásban kiderült, hogy 4 éve bejelentett egy Kft., és azóta is a nyilvántartásban bejelentett vagyok, tehát nyitott jogviszonyom van. Én azt a Kft-t nem ismerem nem dolgoztam náluk, dokumentációim sincsenek. A bejelentés idején más cégtől van munkaszerződésem, akinél tudomásom szerint dolgoztam 2 hétig, majd munkát nem adott és elérhetetlenné vált. További papírokat nem küldött, és ezek szerint be sem jelentett. Az OEP kijelenteni nem tud, hiába keresik a Kft.-t, nekik is nekem is visszajönnek a levelek. A kérdésem az lenne, hogy melyik hivatalhoz fordulhatok, mert nyitott jogviszony mellett tudomásom szerint nem vagyok jogosult nyugdíjra, és addig mindössze 1,5 évem van. Köszönöm a választ!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Személyesen keresse fel a Kft-t és próbáljon megyezni. Ha nem sikerül, a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy állapítsa meg, hogy nem áll a Kft-vel munkaviszonyban.
dr. Székelky Kataliin
Kérdező
Foglalkoztatás

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne,hogy GYES mellett 4és fél hónapos a kicsi, vállalhat e az anyuka alkalmi bejelentéssel munkát.
Köszönöm szépen.
Szakértő válasza
Tisztelt Kéedező4
A gyermekgondozási segély folyósítása alatt kereső tevékenységet a gyermek egyéves kora előtt nem folytathat.
dr. Székely Katalin
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A jogszabály 2016-ban megváltozott. A gyermekgondozási segély elnebezése gyermekgondozást segítő ellátásra módosult. 
A családok támogatásáról szóló   1998 évi LXXXIV törvény 21. § (1) bekezdés szerint a gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő személy  kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig nem folytathat.
 
dr. Székely Katalin
 

 
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 76 hónap
Eltelt napok száma 2280 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 513 fő
- Napi új álláshelyek 217 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 624 144 fő

Célállapot -129 144 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen