Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Munkahelyemen felmondtak. A felmondási idő teljes tartamára felmentett a munkáltató a munkavégzés alól. A kérdésem, hogy elhelyezkedhetek-e a felmentési idő alatt új munkahelyen? És megillet-e a felmentési időre járó távolléti díj és a végkielégítés /3 év munkaviszonyom van/
Válaszát előre is köszönöm.
M
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmentési idő alatt létesíthet másik munkaviszonyt, és megilleti a távolléti díj, és a végkielégítés, amit a Munka Törvénykönyve  80.§. (2) bekezdése szerint az utolsó munkában töltött napon meg kellett volna kapnia.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi kérdésben kérem a szaktanácsát
4 év után én mondtam fel a munkahelyemen..
2015.04.18-án telt le a felmondási időm amire köteleztek úgy,hogy a munkában töltött napom 2015.04.11-e volt.Az utolsó hetet szabadsággal töltöttem,mert maradt még bent tavalyról.
A cégtől a mai napig nem kaptam semmilyen elszámolást,és papírt.Folyamatosan mehettem volna a héten dolgozni,de kilépő papírok nélkül nem tudtak alkalmazni.
A mai napon felhívtam a munkaügyet ahol tájékoztattak arról,hogy a mai napon kapták meg a jelenléti ívemet,és jövőhetén fognak utalni és postázni.Kérdésem,hogy kihez fordulhatok,hogy az elmaradt túlóráim,szabadságaim kifizetésre kerüljenek és kérhetek e a Penny Market Kft-től kárpótlást a hanyagságuk miatt.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése alapján az utolsó munkában töltött napon meg kellett volna kapnia a járandóságait és az igazolásokat.
A közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. Ebben a perben a munkáltató mulasztása miatt bekövetkezett kárának megtérítését is kérheti. A kár bekövetkezését és mértékét önnek kell bizonyítania.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Jelenlegi munkahelyemen 2015. április 30-val letelik a 6 hónapos határozott idejű munkaszerződésem. Időközben találtam egy másik munkahelyet ahol május 4-től foglalkoztatnának, mivel május 1. és a hétvége is közbe esik. Az a kérdésem, hogy a kieső 3 nappal mi a teendő? Jelentkeznem kell- e munkaügyi központban, vagy folyamatos a munkaviszony?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Bejelentkezhet a munkaügyi központnál, de 3 napos megszakításnak nincs igazán jelentósége.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy szakácsként dolgozom egy Idősek Otthonában!Ünnepnap hétvégén,kétműszakban,délelőtt,délután!Napi 8 órában!Pünkösdben beosztottak mindkét napra ez szabályos-e?
Válaszát köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Közalkalmazottként dolgozik?
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Munkaidőkeret pontos szabályait szeretném megkérdezni.És azt is hogy eddig heti 5 nap 8 órás (hétfőtől-péntekig)heti 40 órás " normál"
munka rend volt és most gondolom a túlmunka (túlóra) pótlék kifizetése miatt akarnak áttérni.Mert úgy tájékoztattak,hogy legfeljebb négy hónap vagy 16 hét.A héti munkaidő legfeljebb 48 óra lehet.Tehát plusz 1 nappal többet pl.szombat is mehetek dolgozni,vagy elosztva a hét többi napjára gondolom.Vagy vasárnapi nap is beoszthatnak?Ugyan annyi bérér?Étkezési időről viszont nem találtam semmit hogy van a munkaidőkeretein belül,hogy mennyi idő után jár és mennyi, és le kell dolgozni?
Sok kérdésem lenne még de most hirtelen ennyi.
Válaszát előre is megköszönöm.
Üdv. S.A.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató megváltoztazthatja a munkarendet, és vasárnapi munkavégzést is elrendelhet. Ha  a vasánapi munkavágés rendkívüli munka, arra pótlék jár.
A Munka Törvénykönyve (Mt)103. § (1) bekezdés a) pontja szerint a munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő a hat órát meghaladja, húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
 Az Mt 86.§. (3) bekezdés a) pontja szerint a munkaközi szünet nem munkaidő, ezért azt le kell dolgozni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!

Abban szeretném a tanàcsukat kérni, hogy én màrcius 24.én beadtam íràsba az azonnali hatállyal történő felmondàsomat mivel probaidős voltam. kikönyöröget hogy még 25.ét dolgozzam le. módosítottuk a felmondàst 25.ére. Azt mondta mivel beteg a könyvelő kipostàztatja a fizetésemet és az előző munkahelyi papírjaimat. ez a mai napig nem történt meg. A telefonos keresésemre nem reagàl. Mivel sajnos nem szàmlàra hanem kézbe ad fizetést, és Ràadàsul minimàlbérre jelentett be, de többe eggyeztünk meg, attól tartok nem fogok màr tőle pénzt làtni. Köszönöm a segítségüket.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A munkaviszony megszűntetésekor a munkáltató a következő igazolásokat köteles kiadni a Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon:
 Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint adja ki az igazolásokat. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. Ebben a perben kérheti, hogy a bíróság kötelezze a munkáltatót az elmaradt munkabér megfizetésére. Ha nem a munkaszerződés szerinti munkabérben egyeztek meg, a többletet is követelheti, de ebben az esetben Önnek kell bizonyítani az összegszerűséget.
 dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

A munkáltatóm megváltoztatja a rendes három műszakos munkarendet,folyamatos munkarendre(háromról négyemberesre). Ez szerződésmodosítással jár-e? Amennyiben igen akkor köteles vagyok azt elfogadni vagy sem? Ha nem akkor mi következik ebből?


Köszönettel Kató Róbert
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A Munka Törvénykönyve 96. § (1) bekezdése szerint a munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg. Ebből a jogából adódik, hogy ezt meg is változtathatja. Amennyiben a munkaszerződésben rögzítették az Önre irányadó munkarendet, úgy a munkarend megváltoztatása csak munkaszerződés módosítással történhet, amihez Önnek hozzá kell járulnia.
Amennyiben a módosításhoz nem járul hozzá, a munkáltató felmondással megszüntetheti az Ön munkaviszonyát, arra hivatkozással, hogy a gazdasági érdeke megkívánja a munkarend módosítását.
 dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő


Tisztelt Szakértő!
Folyamatos munkarendben dolgozom, heti 40 óra kötelezettséggel, 4 féle műszakbeosztással.
A folyamatos munkarendre hivatkozva, amennyiben nem teljes hétre megyek szabadságra, a munkáltatóm a hétvégi napokat is bele számolja a szabadságomba. Tehát, ha péntektől megyek szabadságra, és következő hétfőn dolgozom legközelebb, az az eddigi gyakorlata alapján nem csak egy szabadnappal csökken a szabadnapjaim száma, hanem 3, mert a szombat-vasárnapot is elszámolja - függetlenül attól, hogy előtte a héten hétfőtől csütörtökig dolgozom.
Jogos ez? Ha heti 40 óra a kötelező, és egy nap 8 órát dolgozunk, akkor négyszer 8 óra ledolgozása után miért kell még háromszor nyolcat elszámolnia?
Az én logikám szerint, ha ötször 8 óra a kötelező egy héten, akkor négyszer 8-at dolgozom, egyszer 8-at szabin vagyok... Ennyire rosszul gondolom...?
Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
H. Anikó

Tisztelt Kérdező!
Ha folyamatos munkarendben dolgozik, akkor esetenként szopmbat vasárnap is végez munkát?
dr. Székely Katalin

Tisztelt dr. Székely Katalin!

Igen, szoktam hétvégén és az ünnepnapokon is dolgozni, de eddig csak a hétköznapokat számolták, lévén annyi napot kell dolgoznunk egy hónapban, ahány hétköznap van az adott hónapban. Történt valami jogszabály-módosítás, hogy mostantól másképp akarják számolni a szabikat?
Köszönettel:
H. Anikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyvének Kommentárja szerint a munkavállalót megillető szabadság mértékének számítása egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén úgy történik, hogy a munkavállalót megillető szabadság munkanapokban meghatározott mértékét szorozni kell a munkavállaló munkaszerződése szerinti napi munkaidő mértékével
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Az azonnali hatályú felmondással kapcsolatos kérdésemre nem kaptam választ, csak visszajelzést. Hogy tudom megnézni a fájlokat?
Szakértő válasza
A kérdését megválaszoltam.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Azonnali hatályú felmondást adtam be a munkáltatónak azzal az indokkal,hogy az általa előírt szakmai követelményeknek nem tudok eleget tenni rajtam kivül álló okok miatt. Ilyenek például a nem megfelelően előkészített anyag, munkaeszköz hiány ami miatt a z előírt normát nem lehet teljesíteni. Azt a választ kaptam, hogy ez nem indok és ha nem írom rá a felmondásomra,hogy "amennyiben a munkáltató nem fogadja el az azonnali felmondásomat, kérem a felmondási időre fizetésnélküli szabadság engedélyezését rendes felmondással,"akkor adhatom be ujra a felmondást. Megtehetik ezt?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az azonnali hatályú felmondással a munkaviszonya megszűnt. Ha a munkáltató ezt nem fogadja el jogeszrűnek, a közigazgatási és munkaügyi bíróságon kérheti annak megállapítását, hogy a felmondása jogszerű volt.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 61 hónap
Eltelt napok száma 1823 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 983 fő
- Napi új álláshelyek 233 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 499 041 fő

Célállapot -73 041 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen