Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Olyan ügyben keresem meg Önt, hogy felmondással megszüntették a munkaviszonyomat. Munkáltató mondott fel, mivel a közös megegyezést nem fogadtam el. Július 20-án jelentette be, hogy július 31-vel megszünteti a munkaviszonyomat, én pedig ebbe nem voltam partner, mivel 1 hónap felmondási idő jár mindkét félnek. Mivel szóban történt a felmondás, így másnap kaptam a munkáltatómtól a felmondó levelet.
A levélben az áll röviden, hogy a felmondási idő kezdő napja július 21 munkaviszony megszűnése pedig augusztus 19. Felmondó levélben leírta, hogy felment a munkavégzés alól illetve kötelez a szabadságom kivételére ez idő alatt,mert nem áll módjában kifizetni azt. Én úgy tudom, hogy a felmondási idő alatt már nem kötelezhet hogy kivegyem a szabadságomat, kérem erősítsenek meg ebben, hogy ténylegesen jól tudom e.
Ma már augusztus 2-van, és még mindig nem kaptam meg a béremet. Ma e-mailben írtam a munkáltatómnak, hogy miért nem utalta el. Erre azt a választ kaptam: Lehet hogy elfelejtettem, hogy még munkaviszonyban állok, de a július havi béremet augusztus 10-ig fizeti ki, az augusztusi béremet pedig augusztus 19-ig, az utolsó munkában töltött napig.

Lehet én tudom rosszul? De ha július 21-vel töltöm a felmondási időmet, akkor az utolsó munkában töltött nap az július 20.-a véleményem szerint. Tehát nem ugyanaz a munkaviszony utolsó napjával augusztus 19-vel.

Kérdésem lenne, hogy jogosan válaszolok e neki az e-mailre, hogy az utolsó munkában töltött nap az július 21. és attól számított 5 napon belül kell utalnia a bért, mivel én már aláírtam a bérlapokat az augusztus 19-t is, amin átutalt bér szerepelt.

Köszönöm a válaszukat.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 125. § -át kell alkalmazni, mely szerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
 A ki nem adott szabadság minden napjára távolléti díj jár. (Mt 146.§. (3) bekezdés a) pont.)
A  Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Az Ön esetében az utolsó munkában töltött nap júlis 20. volt.
 Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint fizesse ki a munkabérét és a szabadságmegváltást. Ha ennek nem tesz eleget, a közigazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti a munkáltatóval szembeni igényét. 
 
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Foglalkoztatás

Tiszteletem!

Szeretném megtudni, hogy ha egy alkalmazotti munkaviszony közös megegyezéssel megszünik akkor azonnal dolgozhat-e a munkavállaló ugyan annál a cégnél napi bejelentéssel vagy pedig bizonyos ideig várnia kell?

Köszönettel: László
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Mit ért az alatt, hogy napi bejelentés?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt jogi tanácsadó!

2014.05.01-től dolgozom egy fuvarozó cégnél éjszakai (18-06-ig) műszakban kamionsofőrként.
A munkaszerződésemben nem szerepel, hogy éjszakai műszakban kell dolgoznom, és a jelenléti papírom mindig nappali időszakra van kitöltve. Kollektív szerződése nincs a cégnek.
Ebben az esetben jár-e nekem az éjszakai pótlék? Amennyiben igen, kérhetem-e visszamenőlegesen ha időközben felmondtam a cégnél, de a kilépési papírokat még nem írtam alá, a végelszámolásom 2016.08.03-án lesz.
Kérem amennyiben lehetséges jelezzenek vissza addig.

Előre is köszönöm

Üdvözlettel
Pintér Péter
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A Munka Törvénykönyve 89. § -a szerint éjszakai munka: a huszonkét és hat óra közötti időszakban teljesített munkavégzés.
A 142. § értelmében a munkavállalónak - a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve - éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár. 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Egy kereskedelmi cégnél kiszállítóként dolgoztam, viszont 1 éve áttettek raktáros pozícióba konkrétabb indok nélkül, ezáltal viszont változott a bérem is, természetesen negatív irányba. Viszont nincs aláírt új munkaszerződésem, tehát papíron én jelenleg is magasabb besorolásban vagyok, más pozícióban. Ráadásul a munka jóval megterhelőbb, egész napos mászkálás munkavédelmi cipőben, és egyre többször van térd és boka fájdalmam. Nem szeretnék ennél a cégnél maradni tovább. Jelenleg szabadságon vagyok, utána táppénzre megyek, de már egy napot sem szeretnék náluk tölteni munkával.
Olyan kérdésem lenne hogy mi a legegyszerűbb módja a kilépésemnek, esetlegesen kihasználva azt hogy a szerződésem nem egyezik a jelenlegi pozíciómmal, illetve lehet-e számítani végkielégítésre is akár (2013 májusában kezdtem náluk). Vagy mik egyáltalán a lehetőségeim? Köszönettel: Róbert
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkaviszonyát felmondással megszűntetheti. A felmondási idő 30 nap, de ha táppénztes állományban van, akkor nem kell dolgoznia. 
Ha Ön szűnteti meg a munkaviszonyt, végkielégítés nem jár.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkabér

Tiszteletem.

A cégnél ahol dolgozom januárban előléptettek és az új munkakörben elkezdtem dolgozni. de nem mondták meg mennyivel fogok többet keresni. most 8 hónappal később még mindig nem kaptam meg az új munkaszerződésemet és azt mondták, hogy le fognak vonni visszamenőleg a különbözetből 4 hónapot mint próbaidő.
A kérdésem az hogy kötelezi e a munkaadót vmi arra hogy kiadja az új munkaszerződést és hogy levonhat e a bérből próbaidő miatt. Hiszen már voltam próbaidős amikor kezdtem.
Köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az előléptetés miatt a munkáltató nem írhat elő újabb próbaidőt.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértô!
2012. Októbere óta dolgozom egy cégnél,mint üzletvezetô. 2015. Februàrjàban veszélyeztetett terhesként tàppénzre mentem, amit megelôzött egy komoly vita a munkàltatómmal, ugyanis azonnali hatàllyal meg akarta szüntetni a munkaviszonyom egy 12 pontban megfogalmazott felmondàssal. Vàrandóssàgom ezzel egyidôben jelentettem be, így munkaviszonyomat nem tudtàk megszüntetni. A kislànyom most lesz egy éves és fél éven belül visszatérnék a munkàba.Màsik munkahely utàn néznék majd, mivel oda biztosan nem vàrnak vissza és nem is vennének vissza. Kérdéseim:
1. Hogyan vàlljak meg az elôzô munkahelytôl úgy, hogy szàmomra a legjobb legyen?
2. Végkielégítés jàr a a 2012.10. hó- 2017. 02.hó munkaviszon utàn?
Köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha meg akarja szűntetni a munkaviszonyát, akkor beszélnie kellene a munkáltatóval, és ha ő is így akarja, akkor közös megegyezéssel is megszűntethetik. Ha ebbe nem egyezik bele, akkor Önnek kell felmondani, és a 30 napos felmondási időt, -ha a munkáltató igényt tart rá- ledolgozni.
Ha Ön szűnteti meg a munkaviszonyt, végkielégítés nem jár.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Foglalkoztatás

Kedves Szakerto

Pillanatnyilag felmentett munkaviszonyomat toltom szeptember vegeig. Van egy alairt munkaszerzodesem a kovetkezo munkahelyemre szeptember 19-i kezdessel.azonban kiderult hogy 6 hetes terhes vagyok ezt azonnal kozoltem a leendo munkaltatommal viszont agodom hogy igy nem fognak alkalmazni. Milyen jogaim vannak ilyen esetben. Csak a probaidom alatt kuldhetnek majd el vagy ahoz nem kell elkezdenem a munkaviszonyt?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Abból, amit írt arra kell következtetni, hogy Önt már alkalmazták szeptember 19-től. A próbaidő alatt azonban felmondással a várandós nőnek is megszűntethető a munkaviszonya. A bírói gyakorlat szerint azonban, ha a felmondás oka a terhesség akkor a felmondást jogellenesnek kell tekinteni. 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!

10 éve dolgozom mint betanított pék. A kollégáim akinek van
szakképesítése, a garantált bérminimumot kapják, én pedig a
minimálbért. Kérdésem, hogy én is jogosúlt lennék a garantált
bérminimumra?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Garantált bérminimum a legalább középfokú iskolai végzettségel, illetve középfokú szakképzettségel rendelkező, ilyen végzettséget  igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak jár.  
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Foglalkoztatás.hu!

Érdeklődni szeretnék egy olyan kérdésben, hogy a másodállásra milyen általános szabályok vonatkoznak a munkaidővel kapcsolatosan. Jelen állá szerint heti 35 órában fognak egy ipari cégnél alkalmazni, viszont emellett az egyik egyetemen mint tanársegéd szeretnének alkalmazni, itt a szerződésben heti 20 óra szerepelne. A valóságban az egyetemen 1 napot fogok bent lenni és 4 napot fogok a cégnél dolgozni. Érdeklődnék, hogy a szerződésekben milyen egyéb dolgot kell esetleg kikötni, hogy ne legyen probléma ez az elméleti időtúllépés? Sajnos az egyetem csak az órák számával tudja növelni a fizetést az állami bértábla miatt, ezért szükséges, hogy papíron 35 óra és 20 óra szerepeljen egy hétre. Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Katona Géza
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Közmunkás vagyok még November 30.-ig van szerződésem.A múlthéten kértem szabadságot mert családi házamon állagmegóvást kivántam végrehajtani az eső miatt megrepedt a házam sarka!A munkáltatóm elutasította a szabadság engedélyemet eddig idén 2 napot vettem ki!Én mégis otthon maradtam a vészhalyzet miatt.
Ma reggel kirúgott és közös megegyezéssel kívánja felbontani a szerződésemet!A kérdésem az hogy ez jogszerű e?Ell kell fogadnom vagy mik a jogaim?Köszönöm megtiszlő válaszát!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közfoglalkoztatottak jogviszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 77 hónap
Eltelt napok száma 2308 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 428 fő
- Napi új álláshelyek 214 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 631 809 fő

Célállapot -136 809 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen