Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Pedagógusként a heti 32 (40) órakereten túl kötelezhető vagyok-e az igazgató által szombati (ami hivatalos pihenőnap) munkavégzésre, ill. jár-e ezért külön bér?
Üdvözlettel:
DG
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Foglalkoztatás.hu
Segitséget szeretnék kérni. Szállodába mennék dolgozni, ahol a közalkalmazotti munkaviszony szerint alkalmaznának. Erre hivatkozva elmondták mivel egy alapitvány tulajdonában van a szálloda csak igy tudnak alkalmazni a mindenkori minimálbér szerint. Kérdésem az lenne, hogy akkor a hétvégi és du. munka ebbe hogy fér. bele.Miért csak megadott napokon lehet dolgozni. Jár-e valamilyen jutattás ezek alapján. És hol tudok utána nézni a közalkalmazotti munkaviszonynak. Hozzá tenném nem közalkalmazott lennék, csak annak megfelelően alkalmaznának. Nekem ez már nem igazán érthető.
Köszönettel
Baranyai Ildikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Köztisztviselő vagyok. 2013.évben a következő képpen alakult a bérezésem. Alapilletményem 104.350,-Ft, Képzettségi pótlék 11.595,-Ft, Bérkompenzáció 15.800,-Ft.Összesen kerekítéssel 131.800,-Ft. Ha jól tudom 2013. évben a garantált bérminimum 114.000,-Ft volt és a ezt az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttesen kell, hogy elérje. Nekem úgy állapították meg, hogy az alapilletményhez (104.350,-Ft) hozzáadták a képzettségi pótlékom (11.595,-Ft), így ez elérte a garantált bérminimumot. Kérdésem: helyesen van-e így kiszámolva a garantált bérminimumra való kiegészítés? Az az hogy nem kaptam kiegészítést? A képzettségi pótlék illetménykiegészítésnek számít, ebből a szempontból?
Előre is köszönöm válaszukat.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkavédelem

Tisztelt szakértő én 2015 január 6-tól dolgozom három hónapos próbaidőm lejárt a próbaidő alatt saját munkásruhákban dolgoztam amit én saját pénzemből vetem uj bakancs munkás ruha.A kérdésem az lenne most hogy lejárt a próbaidő kaptam új bakancsot munkásruhát
és ezeket a munkás ruhákat hazaakartam hozni de a portán nem engedték ki hozni ezt azért akartam hazahozni mert úgy gondoltam hogy ez a saját tulajdonom.Mivel hogy a saját munkásruháimat használtam és ezek egy lakatos műhelyben elégé olajosok ezeket mindig haza hordtam átmosni. Szóval megállítottak és megkellet várni a csop vezetőmet hogy én haza akartam vinni a munkásruhát.A csoportvezető közölte velük hogy mindenki hazaszoktavini köztük ö is mert kiszokták mosni a munkásruhát az allergia véget.Végül is hazahoztam most a-kor kinek a tulajdona a munkáltatóé vagy a munkásé mivel hogy én három hónapig a saját munkásruhámat használtam én úgy gondolom hogy az én tulajdonom.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató által biztosított munkaruha a munkáltató tulajdona.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt szakerto!

Szeretnem a segitseget kerni a kovetkezo kerdessel kapcsolatban:

Szakacskent dolgozom egy 5 csillagos szallodaban. Jelenleg 5 napot, 8,5 orat naponta.
A szalloda egy hamarosan nyilo ettermebe szeretnek bevezetni az osztott munkaidot. Hogyan tudom ezt elkerulni, mit tehetek, ala kell-e irnom az uj szerzodest? Egyaltalan lesz e miatt uj szerzodes? Mi tortenik ha nem irom ala?

Koszonettel

Zsuzsanna
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A Munka Törvénykönyve 96. § (1) bekezdése szerint a munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg. Ebből a jogából adódik, hogy ezt meg is változtathatja. Amennyiben a munkaszerződésben rögzítették az Önre irányadó munkarendet, úgy a munkarend megváltoztatása csak munkaszerződés módosítással történhet, amihez Önnek hozzá kell járulnia.
Amennyiben a módosításhoz nem járul hozzá, a munkáltató felmondással megszüntetheti az Ön munkaviszonyát, arra hivatkozással, hogy a gazdasági érdeke megkívánja a munkarend módosítását.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Határozott idejű munkaszerződésem júni 15-én jár le, új munkát találtam, ahol ápr.27-én kezdhetnék. Ha nem tudok megegyezni a munkáltatóval a felmondási időről, működhet- e az azonnali felmondás részemről? Mi az anyagi vonzata,fizetés levonás,visszatérítés?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Azonnali hatályú felmondásra csak az Mt  78. § (1) bekezdésében írt esetekben van jogszerű lehetőség: ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Ha nem tud a munkáltatóval megegyezni, a munkaviszonyát felmondással megszüntetheti. Ebben az esetben a felmondási idő a Munka Törvénykönyve  (Mt)  69.§. (1) bekezdése szerint 30 nap, amelyet a munkáltató kívánsága szerint le kell dolgoznia.
 Ha a felmondási idő lejárta előtt megszünteti a munkaviszonyt, az Mt 84. § (1) bekezdés értelmében köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Folyamatos munkarendben dolgozom, heti 40 óra kötelezettséggel, 4 féle műszakbeosztással.
A folyamatos munkarendre hivatkozva, amennyiben nem teljes hétre megyek szabadságra, a munkáltatóm a hétvégi napokat is bele számolja a szabadságomba. Tehát, ha péntektől megyek szabadságra, és következő hétfőn dolgozom legközelebb, az az eddigi gyakorlata alapján nem csak egy szabadnappal csökken a szabadnapjaim száma, hanem 3, mert a szombat-vasárnapot is elszámolja - függetlenül attól, hogy előtte a héten hétfőtől csütörtökig dolgozom.
Jogos ez? Ha heti 40 óra a kötelező, és egy nap 8 órát dolgozunk, akkor négyszer 8 óra ledolgozása után miért kell még háromszor nyolcat elszámolnia?
Az én logikám szerint, ha ötször 8 óra a kötelező egy héten, akkor négyszer 8-at dolgozom, egyszer 8-at szabin vagyok... Ennyire rosszul gondolom...?
Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
Honfi Anikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha folyamatos munkarendben dolgozik, akkor esetenként szopmbat vasárnap is végez munkát?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

2015. áprilisában jár le a fizetetlen szabadságom, amit gyermekápolási címen vettem igénybe a gyermek 3. éves koráig. Utána a felgyült fizetett szabadságokat használnám fel, majd ezt követően felmondási időt kaptam.

Érdeklődnék, hogy jár-e rendes szabadság vagy pótszabadság a munkáltató által történő felmondási időre? A felmondási idő 60 nap, ami alatt a munkavállaló felmentést kap a munkavégzés alól.

Ezen kívül kérdezném még hogy a gyed/gyes alatt felgyült fizetett szabadság felhasználása alatti időre jár szabadság?

Köszönettel!
Enikő
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmentési időre nem jár szabadság, viszont a gyes idejére járó szabadság után jár a szabadság.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Címzett!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy egyszerűsített foglalkoztatásom március 30.-án megszűnt.
A volt munkáltatóm kibúvókat keres, hogy az előző havi béremet nem fizeti ki.Maximálisan hány napon belül köteles kiadni a papírjaimat illetve az előző havi béremet?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Győrfi Éva
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is alkalmazni kell a Munka Törvénykönyve  80. § (2) bekezdés első fordulatát, mely szerint legkésőbb legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Pihenőidő

T. Szakértő!
Kérdésem a munkaközi szünettel kapcsolatban lenne. Ha a munkavállaló délutános ill. éjszakás műszakban van foglakoztatva, és a munkaközi szünet miatt 20 perccel megnő a munkaidő, akkor az általános 8 órás pótlék helyett, helyes elszámolás, hogy 20 preccel kevesebb a du.ill. éjszakai pótlék jár naponta?
válaszát köszönöm, üdv. Völgyiné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A Munka Törvénykönyve (Mt)103. § (1) bekezdés a) pontja szerint a munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő a hat órát meghaladja, húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
 Az Mt 86.§. (3) bekezdés a) pontja szerint a munkaközi szünet nem munkaidő, ezért azt le kell dolgozni, illetve arra díjazás nem jár.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
T. szakértő!
Válaszát köszönöm. Volna még egy kérdésem.
Az általános 5/2 munkarend szerint a márc. 15., ápr. 5., máj. 24., nov. 1.,vasárnapra esik, naptár szerint is pihenőnap, és nincs is senkinek fizetett ünnep távolléti díjal elszámolva, mivel nem azért nem dolgozunk mert fizetett ünnep van, hanem azért nem dolgozunk, mert vasárnap van pihenőnap. Elrendelt túlmunka esetén mit kell fizetni, munkaszüneti /fizetett ünnepi/ - KSZ szerint nálunk szabályozva - túlórát, vagy pihenőnapi túlórát? - szintén nálunk KSz szerint szabályozva.
köszönettel: Völgyiné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a KSz szabályozza a rendkívüli munkavégzés esetére járó díjazást, akkor a szabályozás szerint kell fizetni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 60 hónap
Eltelt napok száma 1813 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 100 fő
- Napi új álláshelyek 234 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 496 304 fő

Célállapot -70 304 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen