Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Címzett!


Munkaviszonyt létesítettem 2015. április 20-tól, 8 óra munkaidővel heti 40 óra átlaggal határozott időre, ami 2015. július 18. napig tartott volna. A munkabérem bruttó 105.000.- Ft. A munkaviszonyom megszűnését a munkáltatóm lánya szüntette meg a munkaidő letelte előtt 1 órával 2015. május 12-én. Május 13-án jelentkeztem a munkahelyemen, a munka helyi vezető a személyes holmijaimat a kezembe adta, megkértem, hogy a munkaviszony megszüntetőt és az OEP könyvet, valamint az ehhez tartozó dokumentumokat postázza részemre, a munkabéremmel együtt, mivel nem ugyan azon helyen lakom hanem egy másik községben.
A mai nap folyamán kaptam egy ajánlott levelet amiben leírja, hogy

\"Nem küldöm el a kilépő papírokat, Neked kell érte jönni\"

Ebben az esetben szeretném tudni, hogy részemről mi a tehendő és kérem mielőbbi válaszuk.

Tisztelettel:

Való Sándorné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A legegyszerűbb az lenne, ha elmenne az igazolásokért, vagy megbízna valakit, aki elmegy érte. Ha ezt nem kívánja, ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogyküldje meg Önnek  az igazolásokat. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Kártérítés

Tisztelt Szakerto!

2014.05.16.an munkaszerzodest kotottem egy magyar ceggel akik magyar minimalberert ausztriaban dolgoztattak.2014.09.30.an minden tudtom nelkul kijelentettek melyrol tobbszori felszolitasra sem kuldtek meg a megfelelo papirokat,igazolasokat.Majd 2014.10.01 en bejelentett egy masik cegbe amirol tudomasom nem volt es munkaszerzodesem sem volt veluk.Innen 2014.11.16 an jelentett ki,termeszetesen irasos papir errol sem szuletett.Az ugyfelkapumon vettem csak eszre a ki es bejelntgetest.Sokszori felszolitasomra elkuldte a papirokat hianyosan es csak arra a masfel honaprol adott igazolast ahol jogilag en nem is szerzodttem.
Kerdesem hogy a munkaviszony jogellenes megszunese megallja e a helyet?Milyen karigenyem lehet es milyen merteku?
Valaszat elore is koszonom.
Laszlo
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató a munkaviszonyt felmondással írásban, indokolással szüntetheti meg. Ha ez nem történt meg, a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt pert indíthat a közigazgatási és munkaügyi bíróságon. Ha csak külföldi munkavégzés volt, a munkáltató telephelye szerinti bíróság az illetékes.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tartósan munkanélküli foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkaadói kedvezményt szeretném megtudni és az ezzel kapcsolatos 2015-ben hatályos jogszabályt.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az Ön által keresett jogszabálya foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról szóló 6/1996. (VII. 16.) MüM rendelet.
dr. Székely Katalin
 
 
Kérdező
Munkabér

Azonnali felmondas eseten jar e amunkaber kar eseten vissza tarthato e
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató a munkavállalóval szemben a kártérítési igényét a munkabérből való levonással nem érvényesítheti. A munkabérből levonásra csak törvényi rendelkezés esetén van lehetőség. A Munka Törvénykönyve 161. § (1) bekezdés szerint munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Csökkentheti-e a jegyző a főiskolát végzett alkalmazott bérét?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!

Közalkalmazotti munkaviszonyban, pedagógusként dolgozom 13 éve, teljes munkaidős állásban. Iskolánkban változások lesznek az osztályok tekintetében, így nekem kevesebb lesz az óraszámom. Kérdésem a következő: amennyiben a munkáltató csak részidős vagy félállást ajánl fel, azt el kell -e fogadnom? Értem ezalatt, hogy amennyiben nem fogadom el, úgy az részemről felmondást jelent -e és ez esetben nem jár végkielégítés sem? Vagy ragaszkodhatok ahhoz, hogy teljes munkaidős állást biztosítsanak számomra továbbra is?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Egy tanulmányi szerződéssel kapcsolatos kérdésben szeretném a segítségét kérni. A kérdésem az lenne hogy ha a Tanulmányi szerződés úgy rendelkezik hogy egy bizonyos végzettség megszerzése után 3 évig a cégnél kell maradnom, akkor ebben az esetben a képzés megszerzése előtt (pl: a tanulási időszakban amikor még nem jött el a vizsga ideje) rendes felmondással megszüntethetem a munkahelyem? Vagy pedig már a szerződéskötéstől kezdve szól a felmondás "tiltása"?

Köszönettel és Tisztelettel:

Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A szerződéssel azt vállalta, hogy a tanulmányok befejezését követő 3 évig nem szünteti meg a munkaviszonyát. A szerződés a tanulmányok megkezdésével lépett életbe, így értelemszerüen ez alatt az idő alatt sem mondhat fel, illetve felmondás esetén meg kell fizetnie a szerződésben kikötött költségeket.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Üdvözletem!

Szeretnék tanácsot kérni a következő problémámmal kapcsolatban:
Több, mint 10 évig dolgoztam egy cégnél, ahonnan szülni mentem. Mielőtt letelt volna a GYES-em már egészségügyi problémáim adódtak, melyet természetesen igazolni is tudok, ezért táppénzre mentem. A kezelő orvosom most 5 hónap után azt mondta, hogy további táppénzen már nem tud tartani ambulánsan, csak kórházi keretek között. Fentiek tekintetében van arra mód, hogy úgy jöjjek el a cégemtől, hogy a végkielégítést kifizessék? Az nyilvánvaló, hogy ez az állapot így nem tartható tovább és még további kezelésre szorulok, de a cégemet sem szeretném azzal hitegetni, hogy hamarosan számíthatnak a munkámra. Felmondani biztosan nem akarnak, mert azt már megtehették volna úgy is, hogy táppénzen vagyok, tudom, hogy ilyenkor a táppénz leteltétől számít a felmondás. A segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel:
Bakos Júlia
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkáltató nem kívánja megszüntetni az Ön munkaviszonyát, erre nem kötelezhető. Ha Ön szünteti meg a munkaviszonyt, végkielégítés nem jár.
Tájékoztassa a munkáltatóját az egészségi állpotáról, esetleg meg tudnak valamiben egyezni, ami mindkét félnek megfelel.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!t
A következő szituáció megoldásában kérném az Ön javaslatát.
3. éve dolgozok a jelenlegi cégemnél. Kezdetben határozott idejű munkaszerződéssel, ami 6 hónap után egy módosítással határozatlanra módosult.
A munkaszerződésem elválaszthatatlan melléklete a munkaköri leírásom.
2015.03.28-tól azon osztály vezetői pozícióját töltöm be, ahol eddig dolgoztam. A munkaköröm több feladattal is bővült, viszont a munkabéren és a pozíció megnevezésen kívül nem történt módosítás a munkaszerződésemben, új munkaköri leírást sem kaptam.
A problémám abból adódik, hogy céget váltanék és a munkaszerződésembe kikötött 60 napos felmondási idő hátrányosan érint az új pozíció megpályázásában.
Kérdésem, hogy van e lehetőségem közösmegyegyezéssel 30 napra csökkenteni a felmondási időmet hivatkozva a munkaköri leírás frissítésének elmulasztására? Ha a cég nem egyezik bele a 30 napba, akkor szintén a munkaköri leírás frissítésének elmulasztása miatt, rendkívüli felmondásra van e munkajogi szempontból lehetőségem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha sikerül megegyezni a munkáltatóval, akkor közös megegyzéssel megszüntethetik a munkaviszonyt, és a felmondási időt a megegyezésük szerint módosíthatják.
A munkaköri leírást a munkáltató módosíthatja. ennek elmaradása nem lehet oka az azonnali hatályú felmondásnak, se a felmondási idő csökkentésének.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Cím!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi munkajogi kérdésben: Pénteken felmondtam a jelenlegi cégemnél és kértem a főnökömet, hogy engedjen el 7 napot a felmondási időmből. Ő ezt feltételesen elfogadta azzal a kitétellel ha bizonyos feladatok teljesülnek. A feladatok nagy része egyáltalán nem tőlem függ, hanem attól, hogy a főnököm mikor ér rá, és azt már előre jelezte, hogy munkaidőben biztosan nem. Több olyan feladat került így kiadásra, amit eddig, informatikai okok miatt nem sikerült megoldani, vagy esetleg eddig fel sem merültek.
Az én munkám készletfelelősséggel járó munka. Tudomásul veszem, hogy a képtelen feladatok nagy részét nem fogom tudni megoldani 10 órás munkám mellett (ingyen túlórában sem), de szeretném tudni milyen kötelezettségeim vannak a felmondási idő alatt, illetve abban az esetben, ha betegállományba mennék mi az amit feltétlenül át kell adnom. Segítségüket előre is nagyon köszönöm! R
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmondási idő alatt el kell látnia a munkakörébe tartozó feladatokat. Ha keresőkértelen, és a háziorvos táppénzes állományba veszi, nem köteles munkát végezni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 62 hónap
Eltelt napok száma 1855 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 870 fő
- Napi új álláshelyek 229 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 507 801 fő

Célállapot -81 801 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen