Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Munkaügyi Szakértő! Felszámolásban lévő kismama gyesen volt 2017. dec.2-ig. A felszámoló eldöntötte, hogy megadjuk a felmondási időt ami 55 nap, és a többi járandóságát is. Szeretném megkérdezni, mikortól kezdődik az 55 nap felmondási idő, hogy számoljam ki. 138000/22(ez január)*18, 127500/19(ez december)*18, akkor pont belenyúlik a gyes utolsó napjába.Szabályos ez? Köszönöm a válaszukat tisztelettel Pintérné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 68. § (1) bekezdése szerint a felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék a munkáltatómtól minél előbb megválni és kértem a közös
meggyezéssel való munkaviszony megszüntetését!
Ebben én megállapodásként rögzítettem hogy 1 hónap felmentési időt biztosítja és teljes egészében felment a munkavégzés alól! A munkaviszony megszűnésének napja a felmentési idő utolsó napja!
Az 1 hónap felmondási idő helyett tévesen felmentési időt írtam!
Ez mennyiben befolyásolja a munkaviszony megszüntetését?
Illetve közölték velem hogy kifizetik az 1 hónapot,de a holnapi nappal azaz 2018.jan 19-el megszüntetik a munkaviszonyom! Ez jogos a munkáltató részéről? A felmondás közös megegyezéssel címmel beadott felmondást 2018.jan 12.-én adtam be ,amelyet a cég helyi vezetői átvettek és időarányosan szabadságom ki is adták,most viszont köteleznének hogy 18.-án munkavégzésre jelenjek meg vagy igazolatlan napot adnak és azonnali hatállyal felmondanak és semmit nem fizetnek! Ez az eljárás a munkáltató részéről jogos vagy jogtalan? Még annyit szeretnék leírni 20 hónappal nyugdíjazás előtt állok ! Rokkantsági ellátott vagyok és így is alkalmaztak!

Köszönöm válaszukat!


Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közös megegyezés csak akkor jöhet létre, ha mindkét fél beleegyezik. Abból amit art nem tűnik ki, hogy létrejött-e Önök között megegyezés, és vegül is miben állapodtak meg.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértők! Jelenleg egy felszámolás alatt lévő jogutód nélküli Kft nél dolgozom.Rövidesen megszünik a foglakoztatásom kb 30napon belül.A kérdésem az lenne 2018 augusztusában mennék nők korkedvezményes /40év/nyugdíjába idén leszek 58éves,jár e nekem végkielégítés kifizetéskor a védett kori plusz hónap vagy csak munkaviszonyba töltött 5év után,mivel úgy tudom teljes értékű az öregségi nyugdíjjal. Köszönöm megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel Lőcsei lászlóné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A többlet végkielégítés a Munka Törvénykönyve 77.§. (4) bekezdése szerint csak akkor jár, ha a  munkaviszony munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül szűnik meg. Ebbe nem tartozik bele a nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága.
dr. Sztákely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Kedves Szakértő!

10 éve dolgozom egy budapesti multinál. Felröppent a hír, hogy egy másik kerületbe akarják áthelyezni a munkavégzés helyét a jelenlegi központ helyett. A másik kerületben lévő hely egy plázában bérelt iroda. A munkaszerződésemben foglaltatik a kötelező munkavégzés helye, ami a központi épület címe. Úgy tudom ehhez majd munkaszerződést kell módosítaniuk, amit vagy elfogadok vagy nem. Amennyiben nem fogadom el és felmondanak, úgy is jár a munka törvénykönyve alapján szabályozott 10 év utáni végkielégítés?
Köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkaszerződése szerint a központ a munkavégzés helye, akkor csak akkor köteles elfogadni másik munkavégzési helyet, ha a központot helyezik át másik telkephelyre. Ha e miatt mondanak fel Önnek, akkor jár a végielégítés.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Közszolgálati ( pedagógus ) jogviszonyban 2018. 04. 06.-án teljesítem a nyugdíjazásom kéréséhez szükséges 3 feltételt. A Kjt szerint - miniszteri engedély hiányában, közszolgálati munkaviszonyban, egy percet sem dolgozatok, el kell mennem nyugdíjba. Miniszteri engedéllyel tovább dolgozhatok. Ezek tényében :
Nekem azt állítja a munkáltató ( iskola ) , hogy a 63 év és 183. napomat követő napon " kezdődik a felmentési időm ( nekem ez csak 60 nap ), s így majd a fele időről felmentenek. Vagy "közös megegyezéssel - felmentési idő nélkül - 2018.04.06.-án megszüntetjük a munkaviszonyomat. Ezzel én nem értek egyet, mivel szerintem a felmentési idő megelőzi a 63 év 183. napomat és ezen időszak előtt kell kiadni részemre a 04.18.-ig időarányos szabadságomat is.


Az időarányos szabadságomat mikor kell kiadnia a munkáltatónak ?
A felmentési idő eshet-e a fentiekben említett 04. 06.-i határnap utánra - amihez értelmezésem szerint szintén kellene a miniszteri engedély?

Segítő válaszát előre is köszönöm szépen !

Tisztelettel:
Szekeres József
osztályfőnök
gépész műszaki tanár
20/5-927-937
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Üzenet: Tisztelt Cím! Szeretném segítségét kérni. 2018.01.06.-án a köv. írásos felmondásomat küldtem munkáltatómnak: "Családi okok miatt, a mai nappal felmondok a .....-nél. Jelenleg betegállományban vagyok. Kérlek írd meg, mikortól tudsz elengedni, mikor tudod a papírjaimat átadni?" Majd 01.09- én kaptam választ főnökömtől,hogy mehetek a papírjaimért. Tájékoztatás nélkül 01.08.-án kijelentett. Eltekintett a 30 nap felmondási időtől. Egy ismerőstől hallottam, hogy a 30 napra, akkor is ha nem kell ledolgoznom, meg kell kapjam a béremet. Nem a szabadságot rész arányosan, hanem a 30 napra járó béremet. Még nem vettem át a papírjaimat. Kérem, amennyiben lehetséges, válaszoljon nekem. Jelentkeztem a munkanélküliben.Nem szeretnék senkit mocskolni, de rég óta és súlyos sérelmek miatt ért bennem az elhatározás. 8 évet dolgoztam a cégnél, megszakítással 3 éve. Csak tisztán szeretnék látni. Sajnos éppen elégszer használt ki a munkáltatóm. Hálás köszönettel!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha Ön mondott fel, a felmondási időre nem jár munkabér, ha a munkáltató nem tart igényt ebben az időben a munkájára. 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt cím,n kérdésem az lenne felmondhatnak e nekem táppénz alatt
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató felmondhat a táppénzes idő alatt, azonban a Munka Törvénykönyve 68. § (2) bekezdés a) pontja szerint a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség megszűnésekor,  legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejárát követő napon kezdődik.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék,hogy a felmondási időbe beleszámít-e a szombat,illetve vasárnap? Köszönöm a választ.Szép napot!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmondási idő naptári nap, így a szombat, vasárnap is beleszámít.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne 2017.12.11.-napjján közöltem a főnökömmel szóban felmondési szándékom, 13.-án írásban is. Szerettem volna 2017.12.31.-i dátummal megszünteteni a mun kaviszonyom.2017.12.20.-án tudomásul vette, levélben átadta és 40 nap felmondási időt jelölt meg a 4év 8 hónap munkaviszony után, valamint hangsúlyozza a levélben hogy nem tekint el a felmondási idö elengedésétől és az utolsó napig igényt tart a munkámra ami 2018.01.20-án jár le. Én 2017.12.17-30.-ig táppénzen voltam, 2018.01.02.-én leadtam a táppénzes papirt. Nem jeleztek mikor kellene dolgoznom és hogyan, 2018.01.04.-én kérdeztem hogy mikor kaphatom meg a papirokat és nem végzek munkát hogyan tovább. Azt a választ kaptam kiirja a szabadságom addig. Vagyis nem tudom az idei vagy a tavalyi szabadságom , mert bérjegyzéket a nála töltött idő alatt egyszer sem kaptam. Viszont az új munkahelyemre kellene a megszünetésről a papir.
Köszönöm a válaszát.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy haladéktalanul adja ki az igazolásokat. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. 
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy határozott idejű munkaviszonyom felmondható-e részemről, mint munkavállaló, ha gyakornokként dolgozom, ahol a munkáltatóm GINOP pályázatot nyerve foglalkoztat 9+3 hónapos szerződéssel. sajnos úgy gondolom, hogy nem túl erős indokka, de épp ezért keresem fel Önöket. A párom külföldön dolgozik, és hogy ne menjen a kapcsolatunk rovására esetleg idő közben én is mennék, mert nem oldható meg a találkozás, csak 3-4 havonta.
A választ előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 67.§. (2) bekezdése szerint a határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
A 84.§ (2) bekezdése szerint a munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 95 hónap
Eltelt napok száma 2851 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 210 fő
- Napi új álláshelyek 173 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 780 454 fő

Célállapot -285 454 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
2016 111.000 Ft. 129.000 Ft.
2017 127.500 Ft. 161.000 Ft.
2018 138.000 Ft. 180.500 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen