Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Férfi dolgozónkra(közalkalmazott) a nyugdíjtörvény szerint a 62év és 183 nap korhatár vonatkozik. Nyugdíjasnak minősül 2015. március 9-én, mivel az életkora és a szolgálati ideje is meg van.
A Kjt szerint ha felmentéssel szűnik meg a jogviszonya akkor legkésőbb a felmentés kezdő időpontjának a nyugdíjasnak minősülés a feltétele. A dolgozót 60 nap + 3 hónap felmentési idő illeti meg.
- Ha jól értelmezem akkor 2015. március 9-től kezdődik a felmentése?
- A közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontja a felmentés utolsó napja?
- Mikor kell a dolgozóval közölni a felmentését. (Azon a napon amikor nyugdíjasnak minősül?)
-Közös megegyezéssel meg lehet-e szüntetni a jogviszonyát nyugdíjazására tekintettel. Ha igen akkor mi a megszüntetés időpontja, 2015. márc. 9. amikor nyugdíjasnak minősül?

Köszönöm a segítséget!
-
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
Kérdező
Foglalkoztatás

Üdvözlöm!
2014.03.17-től dolgozom 8 órában, 2 műszakban, és szeretném megkérdezni, hogy mennyi szabadság jár nekem, egy kiskorú gyermekem van, én pedig 1982.03.05-én születtem, mert a munkáltatóm azt mondta, hogy 16 nap jár ebben az évben szabadság, és ők mennyivel rendelkeznek? Eddig 3 műszakban dolgoztunk, és hogy átálltunk 2 műszakban, a pihenőidőt csökkentették 30 percről 20 percre. Ezt megtehették? A másik pedig, hogy 8 óráról szól a szerződésünk, és a délutánosban elrendelték a 12 órás munkarendet, ami 14:00-tól 02:00-ig kell bent maradnunk. ezt megteheti a munkáltató? Remélem minden kérdésemre választ kapok, mert fontos lenne számomra. Előre is köszönöm a válaszát!

Köszönettel: Erzsébet
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkavállalót megillető szabadság az Munka Törvénykönyve  szerint:
116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
117. § (1) A munkavállalónak
a) huszonötödik életévétől egy,
b) huszonnyolcadik életévétől kettő,
c) harmincegyedik életévétől három,
d) harmincharmadik életévétől négy,
e) harmincötödik életévétől öt,
f) harminchetedik életévétől hat,
g) harminckilencedik életévétől hét,
h) negyvenegyedik életévétől nyolc,
i) negyvenharmadik életévétől kilenc,
j) negyvenötödik életévétől tíz
munkanap pótszabadság jár.
 
A Munka Törvénykönyve (Mt)103. § (1) bekezdés a) pontja szerint a munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő a hat órát meghaladja, húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
 8 órás munkaidő esetén az ezt meghaladó munkavégzés rendkívüli munkavégzésnek minősül, amire bérpótlék, vagy szabadidő  jár. Munka Törvénykönyve 142.§. (2) bekezdés.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Létszámleépítés miatt küldenek el a cégtől, igazából más áll a háttérben.
Egy alaptalan feltételezés, rákérdeztem, mely szerint el akartam lopni a cég bevételét irodavezetőként.
Történt egy félreértés, nagyon fáradtan és kimerülten jöttem be dolgozni és nem találtam a pénzt a helyén. Felhívtam a főnökömet, majd később mégis meglett hiánytalanul minden összeg, melyről tájékoztattam azonnal sűrű elnézést kérve az eset miatt.
Jelzem, ez tökéletes kimerültségem miatt volt, azonban tény, hogy több alkalmazott is lopott a cégnél így abból a feltételezésből indultak ki, hogy én is szerettem volna, de meggondoltam magam.
NEM ÁLLT SZÁNDÉKOMBAN ellopni a bevételt, nekem a becsületem többet jelent, a tiszta erkölcsi bizonyítványom is ezt támasztja alá.
Több alaptalan feltételezés is ért már, melyeket sikerült megbeszélnünk, de bennük a gyanú csak nőttön nőtt. Információik alapján külön be kellett volna mennem szabadkozni, magyarázkodni, én letudtam annyival, hogy azonnal jeleztem amint megtaláltam.
Ők sem jelezték, hogy egy elbeszélgetésre lenne szükség, csak vádaskodnak...
Kellemetlen egy helyzet.
Közölték velem, hogy 30 nap a felmondási idő, annak a felét köteles vagyok ledolgozni, a többit még nem tárgyaltuk meg (pl. mikortól ketyeg az idő, kit szükséges betanítanom, visszatérítik e az étkezési utalványt, melyet azért nem tudtam beváltani mert mindenhol letiltották...stb.).
Én nem küzdök a munkahelyemért, sok mindent elviseltem ezalatt az egy év alatt, nagyon stresszes volt az eltelt időszak...
Titoktartásként 5 évet írtam alá szerződés szerint és azt is megszabták, hogy dolgozhatok-e hasonló helyen, természeten nem..:-)
Becsület csorbítására alkalmas rágalmazás ténye fennáll, szívesen feljelentés tennék mert több a sokknál amit művelnek...
Most azon gondolkodok, mivel nem rögzítettem az elhangzott beszélgetést, hogyan tudom az állításomat igazolni?
Nagyon kellemetlen nekem ami történt....

Várok visszajelzést!

Üdvözlettel,

Kiss Judit Julianna

Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Amennyiben úgy gondolja, hogy a felmondás hátterében az Ön által írt rágalmazás áll, Ön pert indíthat a munkáltató ellen a felmondás jogellenessége megállapítása iránt. Ebben az esetben azonban Önnek kell bizonyítania az állításait, és ez az ön által írtakat figyelembevéve, valószínüleg sikertelen lenne.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyesen vagyok otthon a kisfiammal, aki 2015 februárjában fogja betölteni 3. életévét. A munkahelyem lakóhelyemtől másfél órányi utazásra van, ezért gyermekem 3 éves koráig nem terveztem visszamenni oda. Viszont adódott egy lehetőség környékbeli munkavállalásra. A kérdéseim: A főállásom és a gyes megtartása mellett milyen formában vállalhatok 2015 februárjáig egy új munkahelyen napi 8 órás munkát? Ha ez lehetséges valamilyen formában, akkor van-e bármiféle bejelentési kötelezettségem a főállású munkáltatóm felé?
Válaszát előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 21. § (1) bekezdése szerint a gyekmek 1  éves kora után )a gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet folytathat.
A Munka Törvénykönyve kifejezetten nem rendelkezik erről. de az együttműködési kötelezettségre figyelemmel azt tanácsolom, hogy értesítse a munkavállalásról a munkáltatóját.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!

Szeretném, ha az alábbiakban leírtakra jogi válaszukat elküldenék:

58 éves vagyok, jelenleg regisztrált munkanélküli. Anyagi juttatást a MN.Központtól nem kapok. A polgármesteri hivatalból 2 hónapja kapom az aktív korúak ellátására járó 22.800.--Ft-ot. A napokban felhívott a PM. Hivatal illetékes előadója, hogy közcélú munkavégzésre kötelez, jelen esetben utca sepregetésre. Ezt nem vállaltam, mert a városban ezt a munkát a roma kisebbség, valamint alkoholisták végzik. Ezt megalázónak érzem. Elmondtam, hogy szívesen végzek bármilyen munkát, csak ezzel a társasággal ne kelljen dolgoznom. Az előadó azt mondta, sajnálja, ez van, írjam alá. A havi segélyt 22.800.--Ft-ot elvonják.
Többféle szakmával rendelkezem. Tudom, hogy ezt figyelmen kívül hagyják. Kérdésem: köteles vagyok elvállalni ezt a munkát?!
Nagyon köszönöm a válaszukat.

Tisztelettel: Lajtos Magdolna
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az 1993 III. törvény 36.§. (2) bekezdése szerint meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek aki az állami foglalkoztatási szervvel való együttműködés keretében számára felajánlott, az Flt. 54. § (10a)–(10c) bekezdésében foglaltak szerinti munkalehetőséget nem fogadja el….
Ennek alapján Ön kénytelen elvállalni a felajánlott munkát, kivéve, ha a kora vagy egészségi állapota miatt azt ellátni nem lenne képes.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Felmondás

üdvözlöm
Az lenne a kérdésem felmondás után hány nappal kell hogy megkapjam a papirjaim?van erre valami törvény?illetve ha késik a munkáltató a fizetésemmel milyen lépéseket tudok tenni?köszönöm válaszuk
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 80. § (2)bekezdése szerint a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptólszámított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
 
Ha  munkáltató a fenti határidőben nem fizeti ki a munkabért, a közigazgatási és munkaügyi bíróságon indított perben követelheti a munkabér kifizetését.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
PihenőidőTisztelt Jogi Szakértő !

Első sorban szeretném megköszöni az Ön segítségét és a válaszukat.. Sajnos még van kérdésem hogy ha valaki Egyházi Intézményben elfogadják a nem
a Közalkalmazottként dolgozott munka éveket ha nem más területen .
Akkor a Főváros álltal fenttartott Intézményben miért nem fogadják el folyamatosan le dolgozott munka éveket ?
Nyugdíj Folyósító Intézet is az mondta nekem hogy ilyen nincsen
a munkával töltött folyamatosan munka időt el kell hogy ismerjék .
Kérem szépen az ÖNÖK további segítségét .
Válaszukat előre is köszönöm szépen .
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Cím!
Egyik határozatlan időre foglalkoztatott óvónőnk megszült. Helyét meghirdettük. Pályázat útján jelentkezett egy óvónő, aki áthelyezéssel szeretne munkába állni óvodánkba. Milyen előnyei és hátrányai vannak az áthelyezéssel történő munkaviszony létesítésekor - a munkáltatóra nézve?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozik az óvoda?
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő/k!

Szeretném megszüntetni köztisztviselői jogviszonyomat. Munkáltatómat kérdeztem,közös megegyezéssel 08.31-el lehetséges lenne-e. Azt mondta,írjam meg a kérelmet. Megírtam,beiktatták. Másnap kértem, írja már rá, hogy hozzájárul vagy nem. Azt mondta, csak azt írja rá, hogy átvette. Kértem,adjon válasz arra, hogy mikor és írja rá. Azt mondta, majd akkor, ha lesz a helyemre valaki. Május óta tudja, hogy készülök elmenni, igaz,vártam a másik munkáltató válaszát, akik a felettes szervük jóváhagyására vártak.

Leterheltségem olyan mértékű, hogy kértem több hónapja, hogy ha maradok azért, ha nem maradok azért kellene felvenni még valakit, mert képtelen vagyok 4 önkormányzat és 3 intézménye teljes körű gazdálkodását és emellett egyéb pénzügyi-gazdálkodási feladatait is ellátni felelősséggel. 2 ideg összeroppanáson vagyok túl a feszített munka a túlórák és az éjszakázások miatt.
2 hónapja várja a másik munkáltatóm, hogy munkába állhassak náluk, igaz,mint írtam felettes szerve 2 hónap után adott választ.
Szeptember 1-tő szerették volna, ha tudok kezdeni, és évek óta vágytam rá, hogy erre a helyre kerülhessek.

Tudom,hogy lemondással megszüntethetem,de tudva munkáltatóm hozzáállását, ragaszkodni fog a két hónaphoz, hogy ledolgozzam.
Munkafegyelmet sértek-e azzal, ha kiveszem az eddig ki nem vett szabadságomat időarányosan, ami majdnem egy hónap abban az esetben is, ha nem engedélyezi a szabadságot, hanem azt mondja,megváltja? Tudom, hogy rövidebb időben is meg lehet állapodni, mint 2 hónap, és ha akar felmenthet a munkavégzés alól valamennyi időre, amit biztosan nem fog. Ha a maradék időt táppénzen töltöm, nem tolódik ki a megszűnés ideje gondolom.

Várom mielőbbi válaszukat.

Köszönettel Szakál Sándorné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki, így onkényesen nem tekintheti úgy, hogy "kivette" a szabadságát. Ha a felmentési idő alatt keresőképtelen, és táppénzes állományban van, az nem hosszabbítja meg a jogviszonyban töltött időt.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Cím !

A munkáltatómnál az alapbérezés bérkategória rendszer keretében valósul meg, ez Kollektív Szerződésben van rögzítve.
Jelenleg az alapbérem nem éri el a bérkategória alsó határát, 5000 Ft-al az alsó sáv alatt van.
A munkáltató véleménye alapján nem indokolt az alsó sávra történő emelés, mert a készenléti szolgálatra adott pótlékkal a jövedelmem az alsó sáv fölé esik.
Az alapbér az én véleményem szerint fix havi jövedelem, pótlékok nélkül.

Kérem szíves állásfoglalásának megküldését.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Kollektív Szerződés ismerete nélkül nem tudok a kérdésben állást foglalni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 52 hónap
Eltelt napok száma 1572 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 015 000 fő
- Havi új álláshelyek 4 980 fő
- Napi új álláshelyek 164 fő

Új munkahelyek száma 259 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 430 331 fő

Célállapot -171 331 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen