foglalkoztatas.hu
Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Mi a teendő abban az esetben, ha a felmondás után a munkáltató nem adott ki papírokat és azzal fenyeget, hogy nem is fogja odaadni a 13M30as jövedelemadó igazolásomat? Ez esetben nem tudom leadni a papírokat az adóbevalláshoz. Arról ne is beszélve, hogy nem akartak bejelenteni, ezért léptem ki, s mint kiderült visszamenőleg lettem bejelentve..ha már ez egyáltalán lehetséges s legális.
Válaszát előre köszönöm. Ibolya
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!  A munkaviszony megszűntetésekor a munkáltató a következő igazolásokat köteles kiadni a Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon:  igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról (TB kiskönyv) munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor (feltüntetve a munkabért terhelő  letiltásokat) igazolólap a munkanélküli-járadék megállapításához adó adatlap    igazolás a társadalombiztosítási nyilvántartás adatairól    a munkabérből levont járulékokról szóló igazolás jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához Egyes adatok beszerezhetők, de a többségét csak a munkáltató tudja igazolni. Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint adja ki az igazolásokat. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. Ebben a perben a munkáltató mulasztása miatt bekövetkezett kárának megtérítését is kérheti.   dr. Székely Katalin
2014. április 17., csütörtök
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Elég kínos helyzetbe kerültem és bízom benne, hogy tudnak nekem segíteni minél hamarabb.
3 évig dolgoztam egy cégné, mint üzemi adminisztrátor, majd idén feljött hozzám az igazgató hogy bővíteni szeretné a munkakörömet és hogy azt szeretné ha mindenféleképpen maradnék ott dolgozni, ha kell beleegyezik abba is hogy 6 órásba dolgozzak, majd elváltunk azzal, hogy összeírja miket szeretne még nekem feladatokat. Rá egy hétre bejött a portásunk szólni, hogy jönne vissza dolgozni a betegállományából, ekkor szóltak nekem a munkások hogy figyeljek oda, mert úgy hallották hogy engem fognak elküldeni, mert a kereskedelmi ügyintézőnek az édesanyja aki helyettesítette a beteg portásunkat nem fog tudni hova menni.Rá egy hétre lehívott az igazgató az irodájába és két papír feküdt az asztalán az egyik egy közös megegyezéses felmondás a másik egy rendkívüli felmondás, mind a kettő az én nevemmel ellátva, majd elkezdte mondni hogy, vagy elfogadom a közös megegyezésest vagy rendkívülivel fog elküldeni, azt mondta jobban járunk mind ketten ha aláírom a közöst, indokképpen pedig azt mondta hogy azért kell elmennem, mert az osztrák tulajdonosnak nincs tovább szükség sem adminisztrátorra sem üzemi adminisztrátorra, hát mondom jólvan ha így alakult aláírom, még nem gondoltam hogy más állna a háttérben.Március 31-én megszűnt a munkaviszonyom és április 2-án pedig kaptam egy üzenetet hogy felvették a helyemre a kereskedelmi ügyintéző anyukáját aki a portán volt helyettesíteni a betegállományba lévő portást.
Hát eléggé szíven talált az eset, mert 22 évesen egy gyermeket nevelve nekem nagyobb szükségem lenne a pénzre, mint egy nyugdíj előtt álló hölgynek.
A kérdésem az lenne, hogy olvastam az interneten ilyen esetben fordulhatok a munkaügyi bírósághoz, követelhetek kártérítést, de előtte érdemes bemenni a volt munkáltatómhoz hátha sikerül megegyeznünk peren kívül vele.
Mit tegyek?Kérem segítsenek nagyon rossz ez így nekem, mert ez végig megvolt tervezve a hátam mögött, a munkások mind mellettem állnak ha kell tanúskodnak és ez így nem volt korrekt velem szembe!
Válaszukat nagyon várom, hogy le ne maradjak a 30 napos türelmi időről.
Köszönettel: Kiss Zsanett.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező! Sajnos az Ön munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt azzal, hogy aláírta a megállapodást. Ezt a megállapodást meg lehet támadni, ha annak megkötésére kényszerrel, vagy jogellenes fenyegetéssel vették rá, ilyen körülményre azonban Ön sem hivatkozott.   dr. Székely Katalin  
2014. április 15., kedd
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Határozatlan idejő szerződéssel felmondhatok-e rendkívüli felmondással, ha találtam a számomra közelebb lévő munkahelyet, és 1-2 héten belül kezdeni kéne?
Köteles vagyok-e ledolgozni a felmondási időm, vagy közös megegyezéssel a munkáltatóm el tud-e tekinteni ettől?
Válaszát előre is köszönöm!

T.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező! Ha a munkáltató hajlandó a közös megegyezésre, akkor megállapdhatnak úgy, hogy nem kell ledolgoznia a felmondási időt. Ha nem akar megegyezni, a munkaviszonyát felmondással megszüntetheti, ebben az esetben a felmondási idő a Munka Törvénykönyve  (Mt)  69.§. (1) bekezdése szerint 30 nap, amelyet a munkáltató kívánsága szerint le kell dolgoznia. Azonnali hatályú felmondással csak az Mt 78.§-ában  meghatározott különleges okok miatt mondhat fel jogszerűen. 78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.     dr. Székely Katalin
2014. április 15., kedd
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!

Két részmunkaidős alkalmazotti állásom van, mindkettő a minimálbér arányos részét meghaladó jövedelemmel. Kérdésem: ez a két - napi 4 órás - munkaviszony jogilag teljes munkaidőnek számít-e, például munkaviszony melletti vállalkozás szempontjából.

Köszönettel: Nagy Zoltán
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező, A leírás szerint igen, annak értelmezhető, "kiváltja" a vállalkozói kötelezettséget.
2014. április 14., hétfő
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő,

Február 18-tól április 30-ig közfoglalkoztatás keretében dolgozom egy irodában. A napokban kiderült, hogy 4 hetes kismama vagyok, aminek mindennél jobban örülök! Azt szeretném kérdezni, hogy határozott idejű szerződés esetén nekem milyen kötelezettségeim/jogaim vannak, véd-e a törvény, jár-e valami juttatás a szülést követően, vagy sem? Mindenféleképp el kell jönnöm a szerződés lejárta után, vagy sem, kell-e közölnöm a felettesemmel, vagy sem, stb.? Ami még fontos információ lehet, hogy az ez előtti munkaviszonyom 2009 júniusától 2013. április 30-ig tartott. Tehát a közfoglalkoztatott munka előtt 9,5 hónapig nem volt munkám egyáltalán. Az EÜ járulékot szeptember óta fizetem magam után. Válaszukat előre is köszönöm, és nagyon várom az idő rövidsége miatt.
Tisztelettel:
M. Nikoletta
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező! Határozott idejű szerződés esetén  megszűnik a jogviszony a határozott idő lejártakor, attól függetlenül, hogy gyermeket vár.  A szülés esetére járó társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatosan személyre szóló tájékoztatást kap a lakóhelye szerinti megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve ügyfélszolgálatán.   dr. Székely Katalin
2014. április 13., vasárnap
Kérdező
Munkavédelem

Tisztelt Szakértő!
Egy nagy cégnél dolgozom, ahol a közvetlen főnököm táppénz alatt berendelt munkavégzésre, és a jelenléti ívemet mintha nem dolgoztam volna. A munkavégzésemet tudom igazolni a táppénzes napra, mert a számítógépen látszik, hogy azon a napon munkát végeztem. Igaz, azt mondják a HR-en, hogy ez csak dokumentációs hiba lehet, de a munkavégzést a közvetlen főnököm rendelte el, aki nem értesítette a HR-t. Milyen súlyú hiba ez? Ez hatósági szinten milyen büntetéssel járhat? Milyen jogorvoslatra lehet igényt tartani?
Sajnos nagyon sok jogsértés fordul elő ennél a cégnél.
Szabályos-e, hogy ólmos elektronikai anyaggal dolgozó munkavállaló a munkaruháját hazaviszi mosni?
Köszönettel, László
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező! Ha azon a napon keresőképtelen volt, és táppénzt kapott, nem kellett volna dolgoznia. Táppén és munkabér ugyanarra a napra biztosan nem jár. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Törvény 54.§. (7) bekezdés g) pontja szerint a munkáltató kötelessége biztosítani a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, védőképességét, kielégítő higiéniés állapotát, szükséges tisztítását, karbantartását, javítását, pótlását. dr. Székely Katalin
2014. április 13., vasárnap
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt cím!
2014.04.03.-án a munkahelyemen egy állítólag szabadságon lévő másik munkás odajött hozzám provokálni,támadó jelleggel közelített.Én felszólítottam ne jöjjön közelebb,de Ő tovább támadott.A kezemben lévő szerszámmal távol szerettem volna tartani,de ő beleszaladt,így 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.A munkáltatóm ezért fegyelmivel leadott,meg sem várva a bíróság döntését.Alap kompetenciai képzésen vettem részt,ami 1 hónap munka 4 hónap iskola 1 hónap munkából áll.A képzést sikeresen elvégeztem.Kérdéseim a következők:
1.Jogosan számolt e le fegyelmivel?
2.Az odáig bedolgozott napjaimra (2 nap)jár e részemre munkabér?
3.Az bedolgozott 5 hónapra járó szabadságom valóban eltörölheti?
Azt mondták semmire nem vagyok jogosult,se a bent maradó fizetésre,sem a bent maradó szabadságokra.Így még munkanélküli segélyt sem kaphatok.Várom megtisztelő válaszát.
Tisztelettel :Feigl István
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező! Fegyelmi nincs a Munka Törvénykönyve szerint. A munkáltató valószínüleg azonnali hatályú felmondással szüntette meg az Ön munkaviszonyát. Ebben az esetben a ledolgozott napokra jár a munkabér, és a ki nem vett szabadságot is meg kell váltani. dr. Székely Katalin
2014. április 13., vasárnap
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!

Munkaidőnk a következő:
Reggel 6-8 óráig, délután 17.30-22 óráig minden nap.
Valamint hetente egy éjszaka ügyelet:este 22 órától - reggel 06 óráig.
Kéthavonta egy vasárnap du. 17.30- 21 óráig.
Ilyen munkaidő beosztás esetén melyik időszakra és milyen mértékű bérpótlék jár?
Válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező, Reggel 6-8 óráig, délután 17.30-22 óráig minden nap.  - osztott napi munkaidő, ebben az esetben este 18 órától este 10 óráig délutános pótlék Valamint hetente egy éjszaka ügyelet:este 22 órától - reggel 06 óráig. - ügyelet esetén a munkabér 40%-a illeti meg. Kéthavonta egy vasárnap du. 17.30- 21 óráig. - erre sajnos nem tudunk konkrét választ adni, többféle lehetőség van.
2014. április 13., vasárnap
Kérdező
Foglalkoztatás

1. Amennyiben az Alapitó okiratban munkavállalóként képviselem a Kft.-t, lehet-e Megbizási szerződéssel engem alkalmazni?

2. A megbizási szerződéses munkávállalás beleszámít-e a statisztikai létszámba?
Ha igen, akkor nyány órában?

Köszönöm válaszukat!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező, 1. Amennyiben az Alapitó okiratban munkavállalóként képviselem a Kft.-t, lehet-e Megbizási szerződéssel engem alkalmazni?  - igen, a törvény nem zárja ki.
2. A megbizási szerződéses munkávállalás beleszámít-e a statisztikai létszámba?
Ha igen, akkor nyány órában? - Megbízási szerződéssel, megállapodás alapján havi átlagban legalább 60 munkaórában alkalmazottak;
2014. április 13., vasárnap
Kérdező
Munkaidő

8 órában dolgozom közmunkán egy faluban. Fűkaszálás, gereblyézés, tehát kinti munka. Az lenne a kérdésem, ha esik az eső, és nem tudunk dolgozni, azt a napot be kell-e dolgozni, és ha igen, kötelezhetnek-e arra, hogy 4 napig 10 órát dolgozzunk, így ledolgozva az esős napot.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!   A közfoglalkoztató nem dolgoztathatja le a rossz idő miatt kiesett munkanapokat. A közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló 170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet 2/B. §  (1) bekezdés szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatottat arra az időre, ha a közfoglalkoztató a foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő), naponta 2013. január 1-jétől 1160 forint illeti meg.  dr. Székely Katalin
2014. április 12., szombat
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 48 hónap
Eltelt napok száma 1448 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 015 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 395 fő
- Napi új álláshelyek 178 fő

Új munkahelyek száma 259 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 396 386 fő

Célállapot -137 386 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen