Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Tanácsát szeretném kérni az alábbi esetben:

7 éve dolgozom egy adott cégnél, ahol az irodát Budapest egyik kerültéből elköltöztették Budaörsre. A : munkaszerződésemben a munkavégzés helyének meghatározása: "a Munkavállalóval egyetértésben kijelőlt hely: a cégcsoport Budapesti irodája".
Budaörsre a kijárásom sokkal nehezebb és költségesebb. Munkaszerződés módosítást nem kaptam.
Kérdésem, hogy ha én mondok fel, kérhetem e a végkielégítést, hivatkozva az elmaradt szerződés módosításra?

köszönöm válaszát
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve (Mt) 45. § (3) bekezdése szerint a munkavállaló munkahelyét a munkaszerződésben kell meghatározni. Ebből következik, hogy a munkavégzés helyének megváltoztatása munkaszerződés módosításának tekintendő. Az Mt 58. § -a szerint a felek a munkaszerződést közös megegyezéssel módosíthatják.
Mivel Önök között nem jött létre közös megegyezés, a munkáltató intézkedése jogszerűtlen. Tájékoztassa írásban a munkáltatót, hogy nem tud az új munkahelyen munkát végezni. Ebben az esetben a munkáltatónak kell megszűntetnie az Ön munkaviszonyát felmondással, és kifizetni a végkielégítést.
 
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

1 évet és 2 hónapot dolgoztam a munkahelyemen !Ha nem közös megegyezéssel lesz a felmondás akkor is kapok munkanélküli segélyt ?
Válaszát előre is köszönöm !
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásárólszóló 1991. évi IV. törvény 25. § (1) bekezdése szerint  Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki
a) álláskereső,
b) az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik,
d) munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
 Amennyiben a fenti feltételeknek megfelel, megilleti az álláskeresési járadék függetlenül attól, hogy milyen módon szűnt meg a munkaviszonya.
 dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Felmondás

Én azt szeretném meg kérdezni,hogy gyes alatt dolgozom de a cég ahol jelenleg állományba vagyok más városba költözik,ahova én nem szeretnék menni/bérlet,ill. idő/ jelenleg táppénzen vagyok ami holnap le jár ha én mondok fel és nem dolgozom le a felmondási időt,akkor ő hozzá nyúlhat a betegszabadságomhoz? válaszát elöre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A gyes alatt táppénzes állományban van?
Kérdező
Felmondás

Szeretném megkérdezni, hogy részmunkaidős helyettesként foglalkoztatott tanárként milyen lehetőségeim vannak ha szeretnék felmondani.
Üdvözlettel:
H Andrea
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Kollektív szerződés

Érdeklődni szeretnék azután hogy,2014-09-01-től alkalmazásba vettek a helyi Önkormányzatnál. A szerződésben 8 Általános Iskola lett bejegyezve egyébként van egy építő és anyagmozgató útépítő és útkarbantartó OKJ bizonyítvány hozzá megfelelő NKH jogosítvány amit le is jelentettem az Önkormányzat felé . Kérdésem volna Ha ezen szakmán belül az Önkormányzat nem is tud alkalmazni, megjár a szakmai bér? Vagy esetleg az lehet hogy munkaügyi tanfolyam keretében végzett szakma kizáró ok a szakmai bérezés alól? Várom válaszukat Tisztelettel L.Zoltán
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2014. 08.22-n autóbalesetet szenvedtem, azóta keresőképtelen vagyok. 08.29-ig kórházi ellátásban (intenzív és traumatológiai - felkar és váll műtét) részesültem, 08. 30-tól a házi orvos vett betegállományba. 09.11-el közös megegyezéssel megszüntették a munkaviszonyomat - 15-ik betegszabadságos nappal. 08.11-n íratta meg velem a főnök, hogy kérem a munkaviszonyom megszüntetését közös megegyezéssel a mai nappal. Sajnos megtettem, mert nem vagyok vitatkozós......
Kérdésem ebben az esetben kaphatok e betegellátást vagy sem. Sajnos a gyógyulásom igen hosszadalmas lesz.
Tisztelettel: Oszbach Péterné Marika
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkjaviszony megszűntetésével megszűnt a biztosítási jogviszonya is, így társadalombiztosítási ellátásokra nem tarthat igényt. Sürgősen jelentkezzen be a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi központhoz, és kérje álláskeresési támogatás megállapítását.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt szakértô!
Érdeklôdôm hogy nyugdijbavonulàsom megàlapitàsakor, a munkàltatomnak menyi idôn belül kell kiadnia az erre vonatkozó papirokat igazolàsokat melyel mehetek a nyugdijfojositohoz?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Nincs erre kifejezett rendelkezés a Munka Törvénykönyvében. Szólítsa fel írásban a munkáltatót, hogy adja ki a szükséges igazolásokat. Ha a felszólításnak nem tesz ekeget, igényét munkavégzés helye szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

8-éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, augusztus 18.-óta viszont folyamatos inzultusnak vagyok kitéve a vezetőm által.
Ma távollétében, az ő főnöke vett fel velem egy feljegyzést, melybe beleírattam ezt a tényt is. Konkrétan gyomorproblémákkal küzdök , mert ellehetetlenítik a munkavégzésemet, vagyis az egészségi állapotomat is veszélyezteti ez a munkahelyi légkör.
Mennyire lehet jogszerű részemről a rendkívüli felmondás?
Mert véleményem szerint a munkáltató olyan magatartást gyakorol,amely szerintem a munkavégzést ellehetetleníti.
Rendes felmondás esetén nem kapnám meg az éveim után járó végkielégítést. Röviden annyi történt, hogy 2-hét szabadság után káoszra érkeztem vissza , (249-e-mailre)és most akárhogyan is végzem a munkámat, mindenbe beleköt.Szeretném tudni mennyire lennék jogszerű, ha megtenném hogy rendkívüli felmondást adok be, illetve milyen hátrányai lennének? Válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Azonnali hatályú felmondásra  az Mt  78. § (1) bekezdésében írt esetekben van jogszerű lehetőség: ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
 Ebben az esetben a munkavállaló köteles a felmondását megindokolni, és a bíróság előtt az állításait bizonyítani. Az Ön által leírtak, tulajdonképpen általánosságok, amelyek valószínüleg bizonyíthatatlanok, így nem valószínű, hogy a bíróság jogszerűnek tartaná a felmondását.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Jónapot
Olyan kérdésem lenne hogy milyen jogi következménye lenne annak ha a munkahelyemet otthagynám felmondás nélkül
?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha felmondás nélkül otthagyja a munkahelyét, ez a munkaviszony jogellenes megszűntetésének tekintendő.
A Munka Törvénykönyve 84. § -a erre az esetre a következőket tartalmazza:
(1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
(2) A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
(3) A munkáltató követelheti az (1) vagy (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.
Kérdező
Munkabér

Tisztel hölgyem/uram! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy élettársam 2 honapig dolgozott egy válalkozonak elsö honapban rendesen kifizette,de viszont a második honapban az élettársam kapott egy jobb munkahelyet ami jobban fizet és azzonali hatályal leszámoltatta.Az élettársam 550ft-os óra bérben dolgozott neki és 202orája volt bedolgozva munkaszerzödést kötöttek és be jelenttett munka volt,de a munka adó nem akarja kifizetni csak hiteget hogy ekkor kifizeti meg akkor de nem történik semmi!Mit tehetek ez ügyben?Az élettársam nem tartozkodik magyarországon külföldön dolgozik szeretném megtudni hogy annak érdekében hogy fizetését megkapjam tehetek valamit? Válaszát elöre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a munkáltató nem fizette meg a munkabért, a munkavállaló az igényét a munkavégzés helye szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti.
A per megindítására és a perbeli képviseletre az élettársa Önnek mint élettársának meghatalmazást adhat.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 53 hónap
Eltelt napok száma 1601 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 015 000 fő
- Havi új álláshelyek 4 886 fő
- Napi új álláshelyek 161 fő

Új munkahelyek száma 259 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 438 269 fő

Célállapot -179 269 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen