Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!

Alulírott Kovácsné Herczeg Melinda az alábbi tárgyban kérem szíves állásfoglalását:

1992. óta dolgozom Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Házban.
2008. 10. 08-án a férjem, Kovács Attila elhunyt.
Két kiskorú gyermeket nevelek egyedül:
Kovács Dóra (szül.: Kiskunhalas, 1998.04.14., lakcím: Kecel, Petőfi S. u. 16.)
Kovács Lili (szül.: Kiskunhalas, 2000.12.02. , lakcím: Kecel, Petőfi S. u. 16.)

Egy önkormányzati dolgozó hívta fel a figyelmemet arra, miután a bérjegyzékem a kezébe került, hogy miért nem kapok bérkompenzációt, amikor egyedül nevelem a 2 kiskorú gyerekemet házastárs nélkül?

2013. szeptember 21-én megszereztem a főiskolai diplomámat, amely által D8 fizetési osztályból F8-ba kerültem, bruttó 154300 forint bruttó bérrel.

A Kormány 349/2014. (XII. 29.) Korm. rendelete a költségvetési szervek és az egyházi jogi személyek foglalkoztatottjainak 2015. évi kompenzációjáról
3. § (5) A tárgyhónap első napján érvényes illetménye figyelembevételével a 4. melléklet szerinti kompenzációra jogosult az a foglalkoztatott, aki a 10. § szerinti nyilatkozata alapján az Szja tv. 29/A. és 29/B. §-a szerint családi kedvezményre két kedvezményezett eltartott után jogosult, az eltartottak száma három főnél kevesebb, továbbá nincs házas- vagy élettársa.

Ezek alapján a 4. számú melléklet szerint engem havonta 154001-154500 Ft között ( bruttó bérem 154300 Ft) 9 600 Ft illetne meg, amit nem kapok.

A MÁK-hoz írt reklamációmra a következő választ kaptam:

Tisztelt Kovácsné Herczeg Melinda Asszony!

A Kormány 349/2014. (XII. 29.) Korm. rendelete a költségvetési szervek és az egyházi jogi személyek foglalkoztatottjainak 2015. évi kompenzációjáról:
3. §(10) Az 5. melléklet II. 1. Munkáltatói rész szerinti nyilatkozat alapján a (2)-(9) bekezdés szerinti kompenzáció összegét az illetményszámfejtést végző szervezet legfeljebb nulla összegig csökkenti a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 337/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet, valamint a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet szerinti minimálbér és garantált bérminimum elérése érdekében végrehajtott illetményemelés 94%-ának 100 forintra kerekített összegével.
A 2015. évi kompenzáció nyilatkozata alapján:
Munkáltatói nyilatkozat a 3.§ (10) bekezdésében foglaltak végrehajtásához: A Nyilatkozatot tevő foglalkoztatott 2012. január 1-jén jogviszonyban állt és a kötelező legkisebb minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 298/2011. XII.22.) Korm. rendelet alapján 2012. január 1-jei hatállyal 12 400 forint/hó kötelező illetményemelésben részesült.
Ezek alapján 9 600 Ft kompenzáció összegét csökkenteni kell a 12 400 forint 94%-val, ezért nem jogosult bérkompenzációra.
Peszmetné Bódogh Anita
illetmény-számfejtési referens

Magyar Államkincstár
Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság
Illetmény-számfejtési Iroda
6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
Telefon: +36-76-510-135;
Fax: +36-76-510-199
E-mail: ber.bac@allamkincstar.gov.hu
peszmetne.bodogh.anita@allamkincstar.gov.hu2012-es évi adatokra hivatkoznak, miután én 2013-ban főiskolai diplomát szereztem, átsoroltak F kategóriába, és úgy gondoljuk sokan, hogy megilletne a törvény szerint a kompenzáció.
Érdeklődnék, hogy Ön szerint jogosult vagyok-e a kompenzációra?

Kecel, 2015. április 1.

Segítő együttműködését megköszönve:

Kovácsné Herczeg Melinda
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Szabadság megállapitással kapcsolatban lenne kérdésem. Hány nap pótszabadság illet meg, ha kutatói munkakörben dolgozni kezdtem 1997-ben egy akkor kht- nál, majd 2005 - ben doktori fokozatot szereztem, kineveztek tudományos munkatársnak. Gyed-re mentem, majd kiléptem a kht- ból és 4 évet dolgoztam egy egyetemen. Majd bő 2 éve visszamentem a kht-hoz, ami másfél éve átalakult és közalkalmazottak lettünk. Év eleje óta lettem tudományos főmunkatárs. Ennyi évvel a hátam mögött mindössze három nap pótszabadságot állapitottak meg a gyerekekre járó 2-2 napon felül.
Köszönöm a választ előre is: Zsófi
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkavédelem

Tisztelt Szakértő!


Egy olyan kérdésem lenne, hogy a munkáltató köteles e fizetni a távolsági bérletemet (tehát utazási hozzájárulást),ami 25 km, mivel én vidéki vagyok és autóbusszal járok be a munkahelyemre, már másfél éve.
Ha köteles fizetni, és megtagadja, akkor ebben az esetben mi a teendő?
Illetve ha bérletet veszek köteles vagyok róla számlát kérni, ha a munkáltató még is csak fizetné?

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:
Veréb Anna
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező"
A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. § -a szerint
3. § (1) bekezdés b.) pontja szerint a munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló helyközi (távolsági) autóbuszjáraton utazik a munkavégzés helyére.t
A (2) bekezdés értelmében a munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a.
Ha a munkáltató a költség megtérítésére nem hajlandó, igényét a közögazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti vele szemben.
dr. Székely Katalin
 
 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő,
2015.03.23-án nyújtottam be rendes felmondásomat a munkáltató részére. A munkáltató a 30 nap felmondási időtől nem tekintett el, a munkavégzés alól nem mentett fel egy napra sem. 2015.04.15-én kezdenem kell új munkahelyemen, melyet gyakorlatilag meg tudok oldani, úgy, hogy 2015.04.15-től 2015.04.22. napjáig előző munkahelyemen fizetett szabadságon vagyok. Jogszerűen járok el így? A felmondási idő alatt míg az egyik munkahelyen fizetett szabadságon vagyok létesíthetek az új munkáltatómmal 8 órás munkaviszonyt? Válaszát előre is köszönöm szépen,
Üdvözlettel;
Szentgyörgyi Éva
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ez nem egy szokásos megoldás, de jogi akadálya nincs.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Cím !
8 órás folyamatos munkarendben dolgozom.
Az a kérdésem hogy két napos fizetett ünnepen (pld. Húsvét hétfő ill. vasárnap), jár- e mindkét napra a fizetett ünnepi pótlék, amennyiben ezeken a napokon munkát végzek.
Köszönettel: Rácz Antal
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Milyen munkáltatónál  (kereskedelmi,  többműszakos. megszakítás nélküli) és milyen munkakörben dolgozik?
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy dolgoztam egy cégnél 9 hónapot, ahol közös megegyezéssel felmondtunk. Megkaptam mindenigazolásomat, amivel akadtak is problémák a munkaügyön. Viszont egyetlen nap szabadságot nem vettem ki és tudomásom szerint ezt ki kell fizetniük, ami már lassan egy hónapja nem történt meg. Ahogy egy volt kolléga mondta, papíron lehet kiadták csak nem tudsz róla. Lehetséges-e ez? Kihez kell fordulnom ebben az ügyben?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az Mt  125. § -a szerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.  Ha a munkáltató elzárkózik a fizetéstől, igényét az illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti.
 dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt címzett ! Kérdezném, ha adott A Kft és B Kft melyek kapcsolt vállalkozási viszonyban vannak. Az A kft-ben kevés munka van ezért szeretnénk a dolgozok egy részét áthelyezni A Kft-ből B kft-be. A munkájuk jellege, helye, bére, beosztásuk nem fog változni. Kérdésként merül fel, az A Kft-ben megszerzett évek pl. végkielégítésnél a B Kft-ben törvényesen figyelembe kell venni vagy az átvevő cég ezt megteheti rögzítve a munkaszerződésben és ez elfogadható-e?. Mi a helyes fogalom munkaszerződés közös módosítása,áthelyezés, stb. A cél, hogy a dolgozok korábbi cégnél eltöltött idejük az új cégnél ne vesszen el. köszönöm: Lord
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Mit jelent az, hogy kapcsolt vállalkozási viszony?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Szép Napot!

Kérdésem a következő.
Pénztárosként dolgozom. Megteheti -e a munkáltató azt, hogy a szabadnapomon (nem szabadság) berendel dolgozni ráadásul úgy, hogy azt előzetesen nem közli és nem beszéli meg velem?
Jár -e ilyen esetben vmilyen pótlék, vagy pót szabadnap? Megjegyzem:
napi 11 órát számolnak el, ez havi 14-16 nap x11 órát jelent.
Továbbá:
A szabadságomból is úgy vett el egy napot, hogy nem is tudtam róla, csupán a fizetési papíromból derült ki - tehát ki sem vettem -, szabályos ez így?
Válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató elrendelhet rendkívüli munkavégzést a munkavállaló pihenőnapjára is.
A Munka Törvénykönyve 108. §  szerint a rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.
A Munka Törvénykönyve 143.§. (4) bekezdés szerint a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít.
 A szabadságot a munkáltató adja ki. A jeleléti nyilvántartásból ki kell derülnie, hogy az adott napon szabadságon volt, vagy dolgozott.
 dr. Székely Katalin
Kérdező
Pihenőidő

Tisztelt szakértő

46-éves szociális ápoló és gondozó vagyok. A munkáltatom arra hivatkozva hogy csak a szociális szférában eltörött idő után jár a szabadság csak a 20 nap alapszabadságot illetve mivel négy éve ebben munkakőrben dolgozom plusz két napot állapított meg. Így. 22 nap lett az éves szabadságom. Az lenne a kérdésem hogy jogosan járt el vagy jár az évek után a 30 nap.

Előre is köszönöm : Benkő Zoltán
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Jó napot!
A kérdésem a következő lenne:
Egy multinacionális cégnél vagyok munkaviszonyba (jelenleg gyesen 05,15-ig)
2004 óta vagyok a cég alkalmazottja. Kezdetektől fogva 2-3-4 műszakban dolgoztam a termelésben.
Most gyermek mellett sajnos nem tudok műszakot vállalni.
Ilyenkor milyen lehetőségeim vannak?
Ha nem tudnak 8-16-ig munkaidőben foglalkoztatni?
Van lehetőségem végkielégítéssel eljönni?
A választ előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelettel: Betti
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Próbáljon megegyezni a munkáltatójával, mert a Munka Törvénykönyve olyan rendelkezést nem tartalmaz, hogy a munkáltató köteles lenne Önt más munkaidőbeosztással alkalmazni, mint a gyes előtt.
Ha Ön ezt nem tudja vállalni, nem a munkáltató fogja megszüntetni a munkaviszonyát, így végkielégítés nem jár.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 60 hónap
Eltelt napok száma 1797 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 100 fő
- Napi új álláshelyek 237 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 491 924 fő

Célállapot -65 924 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen