Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Jogász!

Szeretnék érdeklődni, hogy jár-e nekem végkielégítés az alábbi esetben:

2007.03.19-én szerződést kötöttem Media Markt Békéscsaba Kft-vel, ahonnan cégcsoporton belül kértem áthelyezésemet, azonban mivel itt minden üzlet más Kft, így ott közös megegyezéssel írtuk meg a felmondást, majd az új munkahelyen új munkaszerződés került aláírásra. Az új szerződés 2015.06.01. napjától él, melyben ugyan nem, de a szerződéssel együtt kapott: "MS E-Commerce Kft munkáltatói tájékoztatója - a dolgozó munkavállalói - munkajogviszonyból eredő, alapvető jogokról és kötelezettségekről" dokumentum 5. pontjában szerepel a korábbi munkavégzésem kezdete is az alábbiak szerint:
"5. Munkába lépés napja: 2015. év június hó 01. nap. Bármely Media Markt Kft-nél folyamatosan fennálló munkajogviszonyának kezdete 2007. március 19."

Másfél hete az ügyvezető közölte velem, hogy januártól megszűnik jelenlegi munkaköröm, és fel tudnak ajánlani egy másik munkakört, ami számomra előnytelen. Tudomásom szerint ez esetben - mivel egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést - nem vagyok köteles elfogadni és aláírni, így rendes felmondással kell felmondjanak.
A fenti esetben véleményem szerint 10+ év utáni 3 hónapos végkielégítés jár számomra, kérdésem az lenne, hogy biztosan számíthatok-e rá, jogosult vagyok, vagy a munkáltató valamilyen kiskaput kihasználva megúszhatja ezt?

Válaszát nagyon köszönöm: P.Gergő
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató önként elismerte a munkaviszonya keződ időpontjának 2007. március 19-ét, így a végkielégítés megállapításánál ezt az idpontot kell figyelembe venni.
A Munka Törvénykönyve 77.§.
(3) bekezdés szerint a  végkielégítés mértéke
a) legalább három év esetén egyhavi,
b) legalább öt év esetén kéthavi,
c) legalább tíz év esetén háromhavi,
d) legalább tizenöt év esetén négyhavi,
e) legalább húsz év esetén öthavi,
f) legalább huszonöt év esetén hathavi
távolléti díj összege.
dr. Székely Katalin 
 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt szakértő!
Munkahelyemen egészségkárosodást szenvedtem el.Ha ezt tudom bizonyítani orvosi papírokkal,jár-e végkielégítés,ha én mondok fel.
Köszönettel,N Lajos
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Végkielégítés csak akkor jár, ha a munkáltató mond fel.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

2017.04 hónapban érem el,hogy saját jogú öregségi nyugdíjas leszek a Nők 40+ programban én is szeretnék részt venni és igénybe venni.
Munkáltatómat kérdeztem mennyi felmentési időt ad és menyi a felmondási idő és azt le kell e dolgozni idő arányosan menyi szabadság jár?A munkáltatóm azt a választ adta nem tudja és különben is miért akarom tudni ?dolgozzak!
Kérdésem menyi idővel előtte kell felém jelezni e a munkáltatónak,hogy ad felmentési időt a törvény szerint mi illet meg ?Nem vagyok közalkalmazott egyházi fenntartású intézményben dolgozom.Ebben az esetben le kell e dolgozzam a felmondási időt és az menyi idő?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha Ön szünteti meg a munkaviszonyát felmondással, a felmondási időt le kell dolgoznia, ha erre a munkáltató igényt tart.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Munka törvénykönyve alapján dolgozom köztisztviselők között. Köztisztviselőkről szóló tv szerinti fegyelmi eljárást folytatnak ellenem. Az eljárás vége előtt felmondhatok-e?
Köszönöm válaszát!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Üdvözlöm!
Érdeklődnék hogy mi a tehendő ha oktober 11.-én beadtam a felmondásomat amin 13.-át jelöltem. Azóta se a papírjaimat se a fizetést nem kaptam meg.
Bárkit hívok a cégtől senki nem ad elfogadható választ és mindig azt mondják hogy majd holnap kapok meg mindent.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Anita
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 
A  Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól,  számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
 Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint adja ki az igazolásokat, és fizesse ki a munkabérét. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. Ebben a perben a munkáltató mulasztása miatt bekövetkezett kárának megtérítését is kérheti.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

A közeljövőben szeretném megszüntetni a fennálló munkaviszonyomat, ám nem vagyok egészen biztos benne, hogy határozott idejű vagy határozatlan idejű a szerződésem, a munkaviszony megszüntetése kapcsán pedig nem mindegy, melyik.

A szerződésem ominózus szövege a következő:

"A Felek, mint akaratukkal megegyezőt rögzítik, hogy a Munkáltató és a Munkavállaló között 2013. 08. 23. napjától létrejött határozatlan idejű munkaszerződést 2017. 10. 05. napjától határozott időre 2017. 12. 31. napjáig közös megegyezéssel az alábbiak szerint módosítják:

A Munkavállaló munkaköre: készletkezelő

A Munkavállaló munkaideje részmunkaidő: napi 6 óra, heti 30 óra

A munkaszerződés egyéb pontjai nem változnak."

Ez számomra úgy hangzik, mintha a munkaviszonyom továbbra is határozatlan idejű volna, csak a munkakörömre és a munkaidőmre vonatkozólag szól határozott időre. Csakugyan így volna, vagy maga a munkaviszonyom is december 31-ig szól?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Gyenis Viktor
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A szerződésmódosítás szövegezéséből arra kell következtetni, hogy az, csak a miunkakörre és a munkaidőre vonatkozik, így a határozatlan idő nem változott.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a volt munka adóm elküldött két hét fizetés nélküli szabadsàgra.Az idő allatt fel is mondott írásban,ès ki is póstázta felmondó papirokat is.Papíron elismerte ,hogy tartozik az utolsó havi munkabérrel amit a felmondástol számitott 10 napon belül rendez.Ez Június 30. án történt,azóta nem rendezte a fennáló tartozását felém . Azóta eltelt három és fél hónap ami allatt többször felkerestem személyesen,írtam emailt,telefonon is érdeklődtem,hogy mikor várható a munkabérem kifizetése.Mindig azt a válasz kaptam,hogy várjak türelemmel majd rendezi konkrét dátumot nem mondott.Ilyen esetben mi a helyes jogi procedúra?Válaszát előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az elmaradt  munkabére kifizetését a közigazgatási és munkaügyi bíróságon a munkáltató ellen indított perben követelheti.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a fennálló helyzetben milyen lehetőségeim vannak:
Gyed alatt szerettem volna visszatérni dolgozni részmunkaidőben. A szabadságot ki is vettem, de amikor lejárt, a főnököm teljesen más munkaszerződéssel rukkolt elő, mint amiben megállapodtunk. Ami számomra a leginkább zavaró, hogy kevesebb fizetést kapnék arányaiban, mint amivel eljöttem.
Van-e lehetőség visszacsinálni az egészet vagy csak a felmondás marad, ha nem tudunk megegyezni?
Válaszát előre is köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Miért akarnak új munkaszerződést kötni?
Kérdező
Felmondás

Üdvözlöm! Üzemi balesetet szenvedtem, miközben a munkahelyemre tartottam. Jegyzőköny készült. Közben a munkáltatóm zaklatott, nem értette meg, hogy nem tudok dolgozni menni, mivel megsérültem az ütközésben. A felmondást választottam. Másik munkahelyet kerestem. Ahol, ha felépülök várnak. Kérdésem az lenne, ha felmondtam , akkor is jár nekem a baleseti táppénz? Felmondási időt még nem mondta el, h le kell-e töltenem. Elvileg 30 nap a szerződés szerint. Ebbe bele számít a táppénz? Köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A baleseti táppénzzel kapcsolaatos kérdéseira az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóüságnál kaphat választ.  
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Üdvözletem!2016 októbere óta dolgozom egy cègnél.Most kettő hónapja táppénzen vagyok,az üzemorvos idejglenesen nem adta meg az alkalmasságot,és ezért a munkáltatóm azt mondta hogy három hónap mulva elbocsájt, tehát 2017 11.03-val.a köv vizsgálatom decemberbe lesz és nem szeretnékegvárni.Kérdésem az hogy felmondhat-e a táppénzem alatt?Azt mondta hogy közös megegyezéssel felmond.De én nemszeretnél felmondani.Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 68. § -a szeriont:
(1) A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik. 
(2) a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejártát követő napon kezdődik:
dr. Székely Katalin
 
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 93 hónap
Eltelt napok száma 2787 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 322 fő
- Napi új álláshelyek 177 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 762 934 fő

Célállapot -267 934 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
2016 111.000 Ft. 129.000 Ft.
2017 127.500 Ft. 161.000 Ft.
2018 138.000 Ft. 180.500 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen