Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Tanácsadó,
A fizetés nélküli szabadságom május 13n jár le, 3évet voltam otthon a fiammal. A munkáltatóm felé, ami egy 1000+ fõt foglalkoztató service center, jeleztem visszatérési szándékom, de azt a tájékoztatást kaptam, hogy az osztályomon nincsen szabad állás. Továbbá, hogy böngésszem a megüresedõ állásokat és ha valami tetszik, jelentkezzek a HR kapcsolattartómon keresztül az állásra illetve õk is regisztrálják a cv m, ami a hiring managerek számára így elérhetõvé válik. Amennyiben nem találok megfelelõ pozíciót, úgy május 13.-val felmondanak és 2hónap felmondási idõnyi pénzzel és 3havi végkielégítéssel távozhatok. Nem gondolom hogy ez így jogszerű, kérem segítsenek, hogy mi legyen a következõ lépésem, hogy jól jöhessek ki a szituációból. Köszönettel
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 65.§. (3) bekezdés c) pontja  szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt.
Ezt követően azonban felmondhat Önnek.
A 66.§. szerint:
 (1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni. 
(2) A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Elfogadtam egy állásajánlatot, viszont ez után sokkal kedvezőbbet kaptam másik cégtől.

Lehetséges-e elállnom az aláírt ajánlattól (még nem a munkaszerződés), ami egyébként 3 hónap próbaidővel kezdődne.

Üdvözlettel:
Szabó Vivien
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Tájékoztathatja a munkáltatót hogy nem kíván munkaszerződést kötni.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Azzal kapcsolatosan szeretnék érdeklődni, hogy a munkaszerződésemben meghatározott alapbérem kiegészítéseként a munkáltató teljesítménybért határozott meg a részemre a tavalyi évre vonatkozóan. A tavalyi év teljesítménybérének kifizetését 2018. március 31-ig határozták meg. Erre vonatkozóan egy aláírt teljesítménybér tájékoztatót kaptam.
Február végén azonban rendes felmondással kérvényeztem a munkaviszonyom megszüntetését, és jelenleg a felmondási időmet töltöm. Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltató köteles-e a tavalyi évi teljesítménybéremet kifizetni, hogy ha a munkaviszonyom március 28-ig tart?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A tavalyi évre járó munbkabérét a munkáltatónak akkor is ki kell fizetni, ha a fizetési határidő lejárta előtt megszűnik a munkaviszonya.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztel Munkaügyi Szakértő!Olyan kérdésem lenne,hogy 16éve dolgozok a cégnél.Munkahelyet szeretnék váltani,és ahogy olvastam,ha a munkavallaló mond fel,akkor is járna a végkielégítes.Az lenne a kérdésem,hogy mi az az indok,ami jogszerű,és a munkadó is elfogad.Válaszod előrre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 77. § (1) bekezdés a) pontja szerint  a munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató felmondása alapján szűnik meg.
Ebből következik,hogy a munkavállaló felmondása esetén nem jár végkielégítés. 
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
2008-tól vagyok egy cégnél, ahonnan 2010-ben mentem el szülni, majd 2014-ben megszületett a második gyermekem is. Mikor visszamentem volna dolgozni (tavaly), megtudtam hogy végelszámolás és végrehajtás alatt áll a cég. Kifizetni viszont nem akarnak. Az ügyvezető-tulajdonos a végelszámoló. Azóta fizetés nélküli szabadságon vagyok. Cégbírósághoz beadtam az elmaradt munkabérrel kapcsolatos iratokat választ még nem kaptam. Nemrég egyezkedni próbáltunk, viszont a munkabéren kívül a 2 havi végkielégítést nem akarják kifizetni (pedig jogutód nélkül szűnik meg a cég). Azzal fenyegetnek, hogy akkor inkább felszámolással szüntetik meg a céget és semmit nem fogok kapni. Megtehetik mindezt? A végelszámolás határideje tavasszal lejár. Köszönöm szépen előre is a válaszát.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Felszámolás esetén is jár a munkavállalónak a végkielégítés. Természetesen csak abban az esetben juthat hozzá, ha a felszámolás végén  marad pénz a kifizetésre.
A Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. törvény alapján a felszámolás elrendelése után a felszámoló fordulhat a Bérgarancia Alaphoz a munkabértartozás megelőlegezése iránt. 
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Munkajogi Szakértő!
Nyugdíjjogosultként, de nyugdíjellátásban még nem részesülő munkavállalóként dolgozom egy cégnél. A munkaadó
a cég rossz anyagi helyzetére való tekintettel 2018. február 28-ikával meg kívánja szüntetni munkaviszonyomat, ezért
felszólított, hogy március 1-től kérjem a nyugdíjigény elbírálását – ez a Korm. Hiv. Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztályán 02.12-ikén megindítottam. Az elbírálás az illetékes ügyintéző szerint legkevesebb 5 hónapot vezs igénybe, tehát jó esetben 2018. augusztusában kapok ellátást.

A kieső hónapokra a munkaadó a következő javaslatot tette:

2018. március 1.-től jelentkezzek be KATA-s egyéni vállalkozóként, ebben a formában a cég megbízást adna, amit
havonta – számal ellenében – 150.000 Ft juttatással fizetne ki. Ebben a formában havonta 50.000 forint adót és járulékot kellene a NAV-nak befizetnem, vagyis a köztes időszakban nettó jövedelmem 100.000 Ft lenne (jelenlegi nettó munkabérem 206.000 Ft).

Kérdésem Önökhöz az, hogy figyelembe véve a jelentős különbséget, előnyösebb lenne-e számomra, ha a fenti helyzettel szemben kezdeményezném munkaviszonyomnak a munkaadó részéről történő felmondását (tehát nem én mondanék fel és nem is közös megegyezéssel történne). Ebben az esetben milyen hosszúságú felmondási időt kellene
a munkaadónak biztosítania, járna-e részemre végkielégítés – ha igen, mekkora – egyáltalán, előnyösebb lenne-e számomra az utóbbi megoldás, mint a vállalkozói közreműködés (hozzátéve, hogy szóbeli ígéreten kívül nem történt köztünk megállapodás – bár nem kétlem, hogy ha ebben állapodunk meg, vállalását be fogja tartani).

Válaszukat várva, köszönettel

László-Bencsik Ábel
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 77.§. (5) a.) pontja szerint  bekezdése szerint nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül
A 294.§. (1) bekezdés ga) pontja szerint nyugdíjas munkavállaló, aki  az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság)
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő! 1998.01.05-töl dolgozom egy biztosító társaságnál. 2014.12.10-töl 2015.03.31-ig veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre kerültem. Jelenleg gyesen vagyok itthon, ami 04.27-én lejár. A munkáltatom a lakohelyemen már nem tud foglalkoztatni, csak az ország másik részén. A kérdésem a következö lenne: a munkáltato általi felmondás esetén mennyi végkielégitésre számithatok, a táppénzen töltött idö beleszámit- e a munkáltatonál töltött évekbe?Válaszát nagyon köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 77.§.  (2)  bekezdés szerint a végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a (3) bekezdésben meghatározott tartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve
a) a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság.
(3) bekezdés szerint  végkielégítés mértéke
a) legalább három év esetén egyhavi,
b) legalább öt év esetén kéthavi,
c) legalább tíz év esetén háromhavi,
d) legalább tizenöt év esetén négyhavi,
e) legalább húsz év esetén öthavi,
f) legalább huszonöt év esetén hathavi
távolléti díj összege
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Budapesti székhelyű, de veszprémi telephellyel rendelkező cég csoportos létszámleépítést/leépítést tervez (kb. 120 főből 30 főt akar elbocsájtani). A munka egy részét másik telephelyre viszik, így valószínűleg átszervezés lesz az indok. Még írásos tájékoztatást erről nem kaptam.
Érdeklődnék, hogy amennyiben engem is elbocsájtanak, milyen juttatásokra, határidőkre számíthatok. Munkaviszonyom 1997. aug. 1. óta folyamatos. 2017. január 1-jétől kizárólag teljesítménybérben foglalkoztatnak (a minimálbér 180 500 Ft a nem teljesítménybéres tételekre, pl. ebédidő). Bérem kb. nettó 250 000 Ft teljesítménybérrel számolva. Minden évben jár cafeteria juttatás is, de az idei évre még nem küldte ki a cég a papírokat az igényléshez. Az idei évre még nincs meg a kollektív szerződés sem, de addig az előző évi érvényes, így járna cafeteria is.
Mennyi felmondási idő/felmentési idő jár esetemben, és ezekre milyen díjazás jár (melyik bérrel számolva)? Mennyi végkielégítést kapok (melyik bérrel kell számolni)? Amennyiben felajánlanak másik telephelyen állást, köteles vagyok-e elfogadni, illetve ha nem fogadom el, is jár-e a végkielégítés?
Kérdező
Felmondás


A felmondást ők kezdeményezték, úgy, Társaságunknál lévő munkaviszonyát a munkáltató részéről történő lemondással a mai napon megszüntetem. a felmondási idő ledolgozásától eltekintek.
Azt mondták kifizetik a szabadságomat, túlórámat, és a felmondási időmet. 2003 óta voltam munkaviszonyba, ilyenkor a felmondási időmet (55 nap), azt még pluszba kifizetik a három hónap végkielégítésemmel? Viszont nekem úgy néz ki a fizetésem: személyi alapbér, van hozzá még fix xy ft mozgóbér, ill xy ft jó munkáért mi a mozgóbérhez van hozzáadva. Plusz még van forgalom után is plusz pénz, ami mindig változik, ez is mozgóbérként van feltüntetve a bérlapon.
A felmondási időnek, a végkielégítésnek az összegét miből számolják ki? Az sima alapbéremből, v mondjuk pár hónap átlagkeresetemből, amiben bent van a fixen járó mozgóbér, és a cég forgalma után járó mozgóbár?

Üdv K Balázs
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Végkielégítés címén távolléti díj jár.
A Munka Törvénykönyve 148. §  (1) bekezdése szerint a távolléti díjat
a) az esedékessége időpontjában érvényes alapbér , pótlékátalány ,
b) az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (irányadó időszak) kifizetett
ba) teljesítménybér ,
bb) bérpótlék 
figyelembevételével kell megállapítani.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Címzett!

Fizetésnélküli szabadságom alatt a cégem megszüntette a munkaviszonyomat, amit a NAV-nál le is jelentett. Én erről semmilyen információt nem kaptam.
A fizetésnélküli szabadság kezdetekor a cégcsoport egy másik cégénél létesült munkaviszonyom.

Milyen jogi lépéseket tehetek ebben az esetben?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkaviszony megszüntetése csak írásban írásban jogszerű. A jogelllenes felmondás miatt pert indíthat a munkáltató ellen. A Munka Törvénykönyve 82. § (1) bekezdése szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott kárt.
A perindítási határidő 30 nap, de mivel Önt a munkáltató nem tájékoztatta a perindítás lehetőségéről, igazolási kérelemmel élhet.
dr. Székely Katalin


Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 96 hónap
Eltelt napok száma 2880 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 156 fő
- Napi új álláshelyek 171 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 788 393 fő

Célállapot -293 393 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
2016 111.000 Ft. 129.000 Ft.
2017 127.500 Ft. 161.000 Ft.
2018 138.000 Ft. 180.500 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen