Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

2017 .03.31-én megszűnt a munkaviszonyom, de a mai napig semmilyen papírt nem kaptam meg. Így semmilyen ellátásra nem vagyok jogosult ,és másik munkahelyet sem tudok vállalni addig.Börtönben dolgoztam,azóta ha érdeklődöm vissza sem hívnak vagy más helyet mondanak ahol érdeklődnöm kell.Ott azt a felvilágosítást kaptam hogy a munkahely a mai napig nem küldte át nekik az anyagot.Mi tévő legyek 3 kiskorú gyermekről kell gondoskodni. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel:Sorosánczki János
Szakértő válasza

Tisztelt Kérdező!
A fegyveres testületek  szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Határozatlan idejű munkaviszonyomat felmondtam 30 napos felmondási idővel (2017-es jogsz.) amelyből fele időre a munkáltató felmentett a munkavégzés alól.
Szóbeli megállapodás lehetséges-e, hogy 2-3 napot akkor töltök le amikorra a helyemre jön az új munkavállaló?
A felmondási időre járó bér most csak a fele időre jár-e?
Ha ebben az évben a munkáltató a Szép kártyára még nem fizette ki a dolgozókat, de év elején velem is aláíratta a nyilatkozatot, akkor jár-e részarányosan az összeg?

Köszönöm válaszát tiszteletel: Tóth Anna Gyöngyi
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkavállaló felmondása esetén a felmondási időre csak akkor jár munkabér, ha dolgozott. A munkáltatóval megegyezhet abban, hogy mikor tölti le a felmondási időt.
A Szép kártya tekintetében a munkáltatónál hatályban lévő cafeteria szabályzat az irányadó.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértők! Szeretnék felszámolás alá került cég cégvezetője részére felmondást készíteni. A 6 havi kereset minden esetben jár vagy vannak feltételek? A cégben pénz, vagyon nincs, akkor bérgaranciából lekérhető, vagy a felmondásban közölhetem, hogy mi az utolsó munkanapja és kijelenthetem. Kérem szíves segítségüket. Köszönettel
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmondása esetén nem jár hat havi munkabér.
dr.- Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt dr. Szèkely Katalin! Azzal a problèmával kapcsolatban kèrem a segìtsègèt, hogy jelenlegi munkahelyemen 2017.04.11-èn felmondtam. Munkaszerződèsemben 90 napos felmondási idő szerepel. A munkáltató ragaszkodik ennek letöltèsèhez. Viszont idő közben kaptam ùj állást, ahol jùnius 1-èn kezdenem kellene. Kèrdèsem az lenne, hogy ha nem töltöm le a szerződésben foglalt 90 napos felmondási időt, annak ellenére, hogy a munkáltató ragaszkodik hozzá, milyen következmènyekkel járhat ez rám nézve? Segìtsègèt előre is köszönöm! Tisztelettel: Orsolya
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha a felmondási idő lejárta előtt megszünteti a munkaviszonyt, a Munka Törvénykönyve  84. § (1) bekezdés értelmében köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
dr. Székely Katalin

Kérdező
Felmondás

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Munkaviszonyom 2016. 09.01. kezdődött, egy egyéni vállalkozónál, határozatlan idejű munkaszerződéssel 3 hónapos próbaidővel.
2017.03.31.-től betegállományban vagyok, amiről természetesen az első pillanattól kezdve tájékoztattam a munkáltatómat és ő ezt tudomásul is vette. (Előre láthatólag 2017.05.01 napjáig.)
A munkáltatóm 2017.04.22-én alá akarta íratni velem a felmondását.
Az iratban az áll, hogy 2017.04.30. napjával felmondással megszünteti a munkaviszonyomat. Indoklásban ez szerepel:- "munkavállaló magatartása, munkavégzéshez való hozzá állása."
A felmondás keltezésének ideje 2017.03.31.
A munkáltatóm közölte hogy már 03.31. től a 30 napos felmondási időmet töltöm aminek vége 04.30.
Nem írtam alá a felmondási papírt mert szerintem ez az eljárás nem jogszerű.
Kérdéseim a következők: - Esetemben szabályos e így a felmondás és az indoklás? Mikor kezdődik a felmondási idő? A felmondási időt le kell-e dolgoznom? Mi az amit el kell számolnia és ki kell fizetnie részemre a munkáltatónak? Ebben az évben nem voltam még szabadságon, ezekkel a napokkal mi a teendő?
Előre is köszönöm a válaszukat: Varga Ibolya
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkaviszony a keresőképtelenség ideje alatt is megszüntethető azonban a Munka Törvénykönyve 68. § (2) bekezdés a) pontja szerint a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség megszűnésekor,  legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejárát követő napon kezdődik.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
A munkavállaló általi jogellenes munkaviszony megszüntetését fontolgatom, vállalva a jogkövetkezményét, vagyis, hogy a felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget meg kell fizetnem. Tenném ezt azért, mert kilátásban van egy olyan állás, ahol nem tudnának 30 napot várni, ugyanakkor más megoldást nem látok. Az azonnali felmondás nem jöhet szóba, hiszen nem tudnám megindokolni. Természetesen a kellő módon beadnám a felmondásomat, kérdésem az, hogy beleírjam-e, hogy nem fogom ledolgozni a felmondási időt, továbbá azt, hogy vállalom a jogkövetkezményeket, vagy csak szóban közöljem ezeket, vagy még úgy sem, főleg az utóbbit. Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Zoltán
Szakértő válasza
Tisztelt kérdező!
Próbáljon megyegyezni a munkáltatóval a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetésében. Ha nem sikerül, közölje, hogy nem tudja ledolgozni a felmondási időt.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

A munka viszonyom február 28.-án megszűnt közös megegyezéssel,az elszámolás nem megfelelően történt amit jelzésemre kijavítottak.
De papírjaimat a mai napig nem kaptam meg, hova fordulhatok segítségért , hogy papírjaimat a volt cégem végre kiadja?

Várom válaszuk Tisztelettel Kulcsár Zoltán.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 
A  Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptólszámított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
 Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint adja ki az igazolásokat. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. Ebben a perben a munkáltató mulasztása miatt esetlegesen bekövetkezett kárának megtérítését is kérheti.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

2015 júliusától dolgozom egy Kft-nél. A felvételemkor 24/48 órás munkarendben foglalkoztattak./készenlét-egészségügy/

2016 szeptemberében egy 8 órás munkakör betöltetlenül maradt a munkahelyemen, a munkakör betöltetlensége fennakadást okozott a cégünknél. Én vállaltam ennek a munkakörnek a betöltését, sőt még egy, a meglévő képzettségemre egy újabb "ráépülő" képzést is elvégeztem a munkahely támogatásával,hogy ennek megfelelő képesítésem is meglegyen. /Szerződés kötés történt, melyben 3 évet írtam alá./ Az iskola elkezdésekor kaptam egy szerződés módosítást, hogy 8 órában foglalkoztatnak, de a munkakör változást nem rögzítették . Úgy gondoltam, hogyha már ezt a munkakört szeptembertől betöltöm és már az újabb szakképzettséget is megszereztem akkor a munkaköri kinevezésem is megtörténik, de nem történt meg.
Jelenleg táppénzes állományban vagyok /Crohn beteg vagyok/. A jövő héttől kezdtem volna a munkát. A munkahelyemről telefonáltak a házi orvosomnak a mai napon és érdeklődtek,hogy mikor megyek már dolgozni. /Mikor ír ki és milyen állapotban vagyok/. Jelenleg még táppénzen vagyok, de a főnököm már holnap "berendelt egy nagyobb munka elvégzésére és péntekre is".
Mit tegyek. Ha táppénz alatt dolgozom engem nem érhet támadás utólag?
Beszeretném adni a felmondásomat, de a tanulmányi szerződésem miatt nem tudom, hogyan kell, nem tudom, hogy azonnali egyösszegű visszafizetést kérhet-e a munkaadóm vagy hogy történik ez. Milyen formátumban, hogyan kell megneveznem a felmondásomat.
Kiszolgáltatott helyzetben érzem magam. A munkakör betöltése óta kényszer-, és sokszor megalázó / emberileg sértő / helyzetben kell dolgoznom./pl. nyári szabadságomat májusban kellet kivennem, temetésre nem mehettem el, megszégyenítő beszédmodor mások előtt... / Megszeretném oldani ezt a számomra lehetetlen, tarthatatlan helyzetet.
Ebben szeretnék tanácsot kérni.

Segítő tanácsát megköszönve,
Tisztelettel:
JúliaSzakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Keresőképtelensége esetén a munkáltató nem kötelezheti munmkavégzésre.
Ha a munkaviszonyát meg kívánja szüntetni, a felmondást írásban kell a munkáltatónak benyújtani. A felmondásban kérheti, hohy a munkáltató a tanulmányi szerződés alapján járó összeg megfizetésére méltányos részletfizetést engedélyezzen.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Üdvözletem!

Szeretnék azonnali hatállyal felmondani, ennek megfelelő felmondást írtam a cégemnek.

Tudom, joguk van még 30 napot itt tartani, viszont itt más a helyzet: a központ alapvetően nem szokott ragaszkodni ehhez, ellenben a főnököm már úgy küldte be a cég központjába a felmondásomat, hogy "bár azonnali hatályt kérte, csak azért az szerepel benne, mert biztos egy letöltött sablon, írjátok át, s mindenképp normál felmondásként kezeljétek" (szó szerinti idézet, e-mail kinyomtatva).

Ez természetesen nem igaz - ilyenkor mit tehetek? Joga van a főnökömnek ehhez, s ha (remélhetőleg) nincs, mit tehetek?

köszönöm a válaszukat,
István
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ragaszkodhat hozzá, hogy ez egy azonnali hatályú felmondás, ha annak a feltételei fennállnak.
Az Munka Törvénykönyve 78. § (1) bekezdés szerint a munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
A felmondásban meg kell jelölni az okot, amire a felmondását alapozza.
Ha ilyen okot nem tud bizonyítani a felmondása jogellenes lesz.
dr. Székely Katalin
 
 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!.

Munkaviszony megszüntetése próbaidő és betegszabadság alatt.
A munkaviszony megszüntetése után jár- e még folyamatosan a táppénz, ha igen akkor mennyi ideig.?

2017.01.24-től 2017.04.21-ig munkaviszonyban álltam, próbaidőmet töltöttem.2017.04.06-án a munkahelyemen rosszul lettem és táppénzes állományba kerültem. Ez idő alatt betegszabadságomat töltöttem. Jelenleg is még azt töltöm.
Az lenne a kérdésem, hogyha lejárt a betegszabadságom igénybe vehetek -e táppénzes állományt, 2017.április 22-től csak munkanélküli segélyt vehetek igénybe.
Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Fábián Borbála
Szakértő válasza
Tiysztelt Kérdező!
Az Önnek járó társadalombiztosítási  ellátásokkal kapcsolatosan személyre szóló tájékoztatást kap a lakóhelye szerinti megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve ügyfélszolgálatán.
dr. Székely Katalin 
dr. Székely Katalin 

Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 87 hónap
Eltelt napok száma 2611 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 5 689 fő
- Napi új álláshelyek 189 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 714 754 fő

Célállapot -219 754 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen