Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Pihenőidő

Az után érdeklödnék megváltozott munkaképességü vagyok és olyan munkahelyen is dolgozom ahol ilyen embereket foglalkoztatnak. A kérdésem ha egy megváltozott munkaképeségü betegálloményba kerül jogos e hogy a munkáltoto levonja a szabadságát, 30 napra 2 napot vonnak le. Köszönöm válaszát
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 115. § -a pontosan a következők szerint rendelkezik? (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség,
A 30 napot meghaladó betegállományt munkában nem töltött időnek kell tekinteni, és az évi rendes szabadságból le kell vonni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt szakértő!
2013.aug.26-tól 2014.aug. 26-ig fizetésnélküli szabadságon voltam a munkahelyemen. 2013. október elején még bért utalatak nekem, szeptemberi hónapra. Kicsit csodálkoztam, de minvel ez az összeg alacsonyabb volt 20 ezerrel,mint a munkabérem, és emlékeztem, hogy a muinkáltatóm mondta,hogy a szabadságot egy hónappal később számfejtik-mert augusztus 26-ig rendes szabin voltam,utána kezdődött a fizetésnélkülim-, továbbá bértartozásról szólól papírt sem a következő hónapban, sem a z adóév végén nem kaptam, gondoltam, ez pénz az augusztusi szabadságom.Most szeptemberben közölték,hogy a tavalyi szeptemberi utalás tévedés, bértartozásom van. Mondtam o.k, de ne tartsák vissza a béremet, hanem utaljanak és értesítsenek ki a bértartozás mértékéről. Idén október 17-én kaptam is egy kézi előadói könyvelést, idén augusztusra! egy kreált kifizetést-ekkor még fizetésnélkülin voltam!-ami magasabb összegű is volt, mint a tavalyi állítólagos túlfizetés, és a fiktív béremből minden járulékot levont,csak adót nem ! Állítólag azt nem létező jövedelmből nem tud, majd az adóév végén levonja az adóalapomból és az alapján adót tudok visszaigényelni. én meg szóltam,ohgy az adóbevallásomon nem szeretnék olyan tételt szerepeltetni, ami nics,nem volt.. Nem tudom, most mi a teendő,fizessek, vagy ne fizessek? és azt sem értem,hogy ha ez az említett kifizetés téves volt, mért nem jelezték előbb, mért nem bukott ki legkésőbb az adóév végén? Mit tudok tenni?
Válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 164. § -a szerint a jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.
Ennek megfelelően a munkáltató csak munkaügyi perben követelheti Öntől a tévesen kifizetett összeget. Ebben a perben neki kell bizonyítania, hogy Önnek tudnia kellett, hogy a kifizetett munkabér nem illeti meg Önt.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy a munkahelyemen melyben 3 műszakos heti 40 òra munka van meghatàrozva tùlòrát rendelt
Ek el.A problèma hogy az êvi 200 kötelezhezőn(tùlòràn) tùlvagyok de ez a munkâltatomat nem êrdekli, pedig minden hònapban 20 òra tùlmunka òràm van.Ezen elrendelêsük vêgkimerítő àllapotokhoz vezettek màr eggyeseknêl mind fizikailag.mind mentàlisan is.Szemêly szerint nàlam is arànytalan terhet jelent a családomra nèzve.A kêrdêsem ,hogy ez alapjàul szolgâlhat e a munkàltatò âltali felmondàsra,illetve ên 3 èv munka viszony utàn rendes felmondâssal erre hivatkozva felmondhatok e?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkavállaló indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyát felmondással.
A kérdés másik része nem igazán érthető. A munkáltató azért akarná megszüntetni az Ön munkaviszonyát, mert több rendkívüli munkavégzést rendelt el?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Pihenőidő

Tisztelt Tanácsadó!

Kérdésem a következő:
Szabadságom alatt ,be mehetek e túlórázni?
Munkaidőm.06-14,20-ig tart.
Túlóra 14,20tól .kezdődne.
Válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató a szabadság alatt csak rendkívüli esetben kötelezheti a munkavállalót munkavégzésre.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!Jelenlegi helyemre normál munkaviszonnyal vettek fel,ennek ellenére pár hete visszamenőleg aláirattak velem 4 órás szerződést.Minden nap napi 9-10 órát dolgozunk,hétvégén is amire semmi plusz nem jár.Jelenléti ívet még nem láttam,.Ilyen estben mit tudok tenni.Előre is köszönöm válaszát.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Felszólíthatja a munkáltatóját, hogy a tényleges munkavégzésnek megfelelően módosítsák a munkaszerződését.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő !


2014. június 30-án dolgoztam utoljára , felmondtak nekem rendes felmondással. A 3 hónap felmondási időt nem kellett ledolgoznom. 2014. szeptember 28-án járt le a felmondási időm.Még június 30-án kifizették az összes járandóságomat, azt mondták egyben. Megkaptam a végkielégítést is. Nem tudom a felmondási időre járó pénzt / a 3 hónapra / ezzel együtt kifizethették--e szabály-e ez ki lehet-e előre fizetni, mert nekem azt mondták minden benne van.
Viszont az egyik régi kolléganőm akit szintén elküldtek ő azt mondja neki külön fizették ki a felmondási időre járó pénzt először a vég kielégitést kapta meg és csak utána a felmondási időre járó pénzt.
Nem tudom higgyek -e nekik nekem azt mondták egyben fizették előre június -30-án a szeptember 28-ig járó felmondási időre járó pénzt is. Mi a szabály kifizethetik-e előre a felmonási időre járó pénzt is? Egy darab fizetési cédulát kaptam ott összevontan szerepel minden nem tudok elmenni rajta.

Tisztelettel és köszönettel.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmondási időre járó munkabért is ki kell fizetni az elszámoláskor. Ha kétségei vannak, szólítsa fel a munkáltatót, hogy küldjön Önnek részletes elszámolást, hogy a munkaviszony megszüntetésekor  milyen jogcímen, milyen összeget fizettek Önnek.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék hogy a munkáltató kötelezhet-e arra, hogy műszak után vagy műszak elött bent legyek 1 órát ingyen? Üzemben dolgozom, ahol most kitalálták ha 1 stoppos raklapot csinál műszak után/ elött kell kijavítani mit eddig műszak közben engedtek. Előre is köszönöm válaszát.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 92. § (1) bekezdése szerint a teljes napi munkaidő napi nyolc óra. Az ezt meghaladó munkavégzés rendkívüli munkavégzés, amelyet a munkáltató elrendelhet, de pótlékot kell fizetnie.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetésTiszelt Szakértő !


Azt szeretném Önöktól vagy Öntól megkérdézni mennyi idő után

lehet a Munkáltatatónak joga hogy a munkavállalot felmondási idő

ledolgozására köteleze ha az illető közalkalmazottként dolgozik .

A Munkaszerződésden benne lehet a felmondási idő mennyit kell

ledolgozni egy bizonyos idő eltelével ? Ha valaki 1-2 évet dolgozik

közszférában(közalkalmazott ) dolgozik mennyi idő lehet a

felmondási idő ?


Előre is köszönöm az ÖNNÖK segítségüket .


Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Nyolcórás munkaviszonyom közös megegyezéssel szűnik meg, az utolsó munkában töltött napot december 1-vel határoztuk meg, a munkaviszony vége pedig december 31 (az elszámolás dec. végén történik, illetve a kilépő papírjaimat is akkor kapom meg). Az iránt érdeklődnék, hogy december 1-e előtt vállalhatok-e másik nyolc órás állást, illetve milyen módon.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Gubó Enikő
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmondási idő alatt, ha a munkavégzés alól felmentették, létesíthet új munkaviszonyt.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztel Szakértő!

Az alábbi kérdésem lenne.2013.decemberében meg sérültem a munka helyemen,és 2014.január 2-tól 100%-os táppénzen vagyok.
A táppénzem meg szűnik 2015.január2-án.Az éves szabadságom hogyan jár? és hogyan számolhatják bele a felmondási időt ,és akkor hogyan számolhatnak el felém?
Közben a cég felszámolás alá került,akkor a felszámoló bizottság fog elszámolni?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 115. § -a pontosan a következők szerint rendelkezik?
(1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség,
Ebből következik, hogy a táppénzes állományban töltött idejére szabadság nem jár.
Ha a cég felszámolás folytán megszünik, felmondási idő sincs. önnek ha elegendő idejű munkaviszonya áll fenn a munkáltatónál, végkielégítés járhat.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 56 hónap
Eltelt napok száma 1667 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 607 fő
- Napi új álláshelyek 255 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 456 337 fő

Célállapot -30 337 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen