Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Munkaidő

A munkáltató nem tekinti munkaidőnek a munkaterületre történő utazást ( napi 1.5-2 óra naponta ) és a reggeli tennivalók pl tankolás és egyéb eszközök autóra történő rakodását!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 86. § -a szabályozza, hopgy mi tasrtozik a munmkaidőhöz, az alábbaik szertint:
(1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. 
(2) Előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.
(3) Nem munkaidő
a) - a készenléti jellegű munkakört kivéve - a munkaközi szünet, továbbá
b) a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz a munkaviszonyom megszünt 2016.Aug.11-én és még nem kaptam meg a kilépőpapirokat mindenféle kifogásokat talált a volt főnököm most ezért-vagy azért.Ebben az esetben hová tudnék fordulni,hogy végre kézhez kaphassam.
Köszönöm válaszát Tóth Anikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy küldje meg Önnek  az igazolásokat. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!
Cég leállásának idejére (év végén a két ünnep között) fizetés nélküli szabadság alkalmazásának kockázatáról szeretnék tájékozódni. Jogilag állásidőt kellene, hogy fizessünk a munkavállalóknak, amit nem szeretnénk, mivel az év elején mindenkinek felhívtuk a figyelmét az évvégi 4 napos leállásra, ami egyébként a legtöbb munkavállalónk kérésére (is) történne. Ehhez képest sajnos többek kimerítették már az éves szab.keretüket, ami igen, a cég felelőssége főként, elengedtük őket, amikor ők kérték, gyakorlatilag a dolgozók a szabadságuknak legalább 80-90 %-ával maguk rendelkeznek, amikor szeretnék, akkor töltik le - ez talán enyhítő körülménynek tekinthető. Az év végén viszont nem szeretnénk fizetni a távollétükért, ezért fizetés nélküli szabadságot igényeltetnénk velük, ami alapértelmezésben jogellenes. Abban kérnénk a véleményüket, segítségüket, ha van erről tapasztalatuk, ismeretük, hogy mekkora eséllyel terjednek ki egy munkaügyi ellenőrzés során az ilyen esetek vizsgálatára, milyen joggyakorlat van ilyen esetekben.
A válaszra szánt időt előre is köszönöm!
Molnár Márta
munkaügyi előadó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Amint Ön is írta ez jogellenes intézkedés lenne. Nem tudom, hogy a munkaügyi ellenőrzésnél milyen gyakorlat van, de a munkavállalók akár pert is indíthatnak a munkáltató ellen.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt szakértő! Kérdésem az lenne, 32-éve dolgozok egy cégnél, van egy betegségem epilepsziás vagyok, gyógyszereket szedek teljesen jól érzem magam több mint 15-éve semmi problémám a betegséggel kapcsolatban teljesen roham mentes vagyok, régebben 3-műszakba jártam dolgozni és nagyon szerettem semmi gondom nem volt.Most van egy üzem orvos aki a szakorvosi véleményemet semmibe veszi éss nem enged műszakozni,másik helyre akarnak áthelyezni amihez már a kezem nagyon fáradt hogy normába dolgozzak mit tehetek ilyenkor hogy ne vesszem el a munkahelyem?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha Ön az üzemorvos véleményével nem ért egyet, a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet  12. § (1)  az orvosi vélemény kézhezvételétől számított 15 napon belül a 10. számú melléklet szerinti „Beutalás másodfokú munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra” elnevezésű nyomtatványon kérheti a munkaköri, illetve szakmai alkalmasság másodfokon történő orvosi elbírálását az első fokon eljáró szervnél.
Ezt a mellékletet kell kitöltve az üzemorvosnál benyújtani:

10. számú melléklet a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelethez

Munkáltató megnevezése: ............................................................................

Beutalás másodfokú munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatra

Név: .............................................. Szül. év: ........... hó: ........................................ nap: ..........
Lakcím: ...................................................................... TAJ szám: ............................................
Munkakör: .................................................................................................................................
Kérem nevezett munkaköri alkalmasságára vonatkozó vélemény közlését az alábbi indok(ok) alapján:
....................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
Kelt: ...............................................................................................
     
  ..........................................................  
  kérelmező aláírása


dr. Székely Katalin 
 
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt jogsegítő!

Előre is nagy-nagy tisztelettel köszönöm a segítséget, a lehetőséget!

Munkáltatóm szeretne elküldeni, közös megegyezéssel,
Indok betegállományban, nem a főnökömnek telefonáltam, hanem 1 munkatársnak.
Felszólítást küldtek 24 órán belül, igazoljam magam, ez megtettem beteglappal.
Első munkanapomon behivattak kértek közös megegyezéssel e hó végén megválunk.
Nem e miatt (mert az már nem állta meg a helyét)
Új indok nincs megelégedve a munkámmal.
Ezt meg teheti? Bárkire rá lehet fogni ezt!
Semmiből kitalált hazugsággal el lehet küldeni?
Sőt megsúgták, indokot keres, hogy fegyelmivel kirúgjon.
Indokot lehet találni… Ezek után mit tehetek???
Ha tovább is dolgozom már rettegni kell, mikor talál indokot a kirúgásra, így már nem szeretnék ott dolgozni, hogy tehetem meg…?
29 éve vagyok ott, semmi probléma nem volt.
Végkielégítést szeretnék, de hogy???

Előre is köszönöm a segítséget.


+terrorizálnak, fenyegetnek, időlevonásokat tesznek megtehetik?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha nem kívánja a közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyát, akkor eezt nem kell megtennie. A munkáltató ezután megszüntetheti a munkaviszonyát felmondással, Ebben az esetben jár Önnek a végkielégítés, és a felmentési idóre járó munkabér.
Ha azonban a munkáltató talál olyan indokot Ön ellen, hogy a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi azonnali hatállyal szüntetheti meg az Ön munkaviszonyát. Ebben az esetben nem jár Önnek végielégítés.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Szakértő!

Pedagógusként dolgozom egy szakközépiskolában, már 15 éve. 2013. február 17-en született meg második gyermekem, azaz 2016. február 17-én járt le a GYES-em. Az lenne a kérdésem, hogy pontosan hány nap szabadság jár az ezt követő időszakra?

Köszönettel:
Tolnai Ferencné
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Jogász hölgy /úr !

2013 évben 31 év köztisztviselői munkaviszony után beteg lettem, és beadtam a megváltozott munkaképességű személyek ellátásnak kérelmét. Olyan súlyos beteg lettem , hogy rokkantsági ellátást állapítottak meg 75% E kategória sajnos önállátásra csak segítséggel vagyok képes. Ahelyi ö Polgármesteri hivatalnál dolgoztam. Mikor a kézhez kaptam a határozatot, hogy milyen beteg vagyok felkerestem a jegyzőt /ő a munkáltató/és bemutattam neki a határozatot. Azt mondta az Önkormányzat nak nincs pénze, hogy engem kifizessen ő nem mond fel , ha nem tudom ellátni a feladatom ,akkor ezt irjam alá amit előzőleg a titkárnővel gépeltetett, vagyis ez volt az én felmondásom.A kérdésem a következő lenne, mert azóta sem , hagy nyugodni a dolog, látom falun lakunk,hogy súlyos milliók elmennek haszontalan dolgokra és nekem nem tudtak fizetni. Hogyan tudnám én a pénzemet megkapni ha egyáltalán lehetséges 3,5 év után ? Előre is köszönöm a válaszát Tisztelettel Baracskainé
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Üzemi tanács

Tisztelt Címzett!
Összetett helyzetemre keresem a lehető legjobb megoldást 17 hetes kismamaként.
A munkáltatóm választás elé állított, hogy az eddigi 8 óra helyett vagy 4 órában folytathatom tovább, vagy kiléphetek. Hivatalosan 4 órás munkaviszonyról szól a módosított szerződésem, de 8 órában dolgoztam, így a bejelentett és a kézhez kapott fizetés összege is különbözött.
Miután ez megtörtént, ledegradálták az eddigi munkámat: az nem ért semmit és még anyagi kárt is okoztam a cégnek; ezeknek a vádaknak azonban semmi valóság alapja nincsen.
Ez a hangnem, amivel megillettek sajnos nem az első eset volt, mióta bejelentettem állapotomat, kezdtek állandóvá válni a megaláztatások, nehezebbé vált az együtt dolgozás. A hozzám való viszonyulásuk miatt tehát nem szívesen dolgoznék tovább ebben a környezetben, hiszen féltem magzatom egészségét.
Ami mégis megnehezíti döntésemet, hogy 4 órás munkaviszonyban vagyok bejelentve hivatalosan, így a táppénz összege nem túl magas, ahhoz, hogy gyermekem jövőjét megfelelő körülményekkel biztosítani tudjam.
A munkáltatóm egy kisebb vállalkozás, így a kifizetések is csak készpénzben történtek. Az eddigiek alapján komolyan van okom feltételezni, hogy a táppénz összegét sem kapnám meg. El tudom képzelni, hogy a bérpapíromat helyettem írják alá és ezzel ezt a kevés jövedelmet is elveszíteném.
Amivel nyilván arra ösztönöznének, hogy inkább kilépjek a cégtől, hiszen számukra ez lenne a legideálisabb megoldás. Persze ez mind csak feltételezés, de sajnos nagyon könnyen előfordulhat, így ezekre is gondolnom kell.
Ami az összetettségét jelenti, hogy közben egyetemi hallgató is vagyok, csak jelenleg passzív féléves státuszban. Anyagi okok miatt nem tudtam folytatni a költségtérítéses képzést, így ezért kerestem állást. Ha kedvezőbben jönne ki a diplomás gyeddel való kalkuláció, akkor az egyetem folytatása is szóba jöhetne, hiszen van lehetőség tandíj mérséklésre.
Írnék pár dátumot és adatot, ami fontos és számolni lehet vele.
A nappali tagozatos félévek után 2015. szeptembertől 2016. júliusig (tehát 2 félévet) passzív félév státuszban voltam. A munkaviszonyom 2015. november 16-án jött létre, tehát ha jól tudom a TB által támogatott időszakom 2015. november 1. és november 15. között szünetelt.
A kezdő bruttó fizetésem 122.000 Ft volt 2015. december végéig.
2016. január- 2016. júniusig bruttó 129.000 Ft-ra voltam bejelentve, 8 órás munkaviszonyban, majd egy júniusi szerződésmódosítás történt, 2016. júliustól 4 órás munkaviszonyom van havi bruttó 64.500 Ft-al.
Jelen helyzetbe 2016. szeptember 8-én kerültem. 2016. szeptember 9-től az orvosom táppénz állományba helyezett.
Abban várnám válaszát, hogy van-e esetleg valami más út, ami helyzetemben még szóba jöhet.
Amit nem szeretnék, az a jelenlegi munkahelyemen való további megjelenés.
Ami számomra ideális lenne, hogyha találnék egy másik állást és dolgozhatnék, amíg csak tudok.
Mivel azonban beléptem a terhességem 5. hónapjába, így erre úgy gondolom kevés lehetőség van.
Olyan megoldás keresésében kérném a segítségét, amely lelkileg is jó, és amivel mostani és szülés utáni anyagi helyzetem is ideális lehet.
Előre is köszönöm válaszát!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ön olyan megoldást keres, hogy anélkül, hogy be kellene járnia a munkahelyére, fennmaradjon a jogviszonya. Erre egy lehetőség van, ha az egészségi állapota indokolttá teszi, a háziorvos táppénzes állomáyban tarthatja.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!
Abban szeretném a segítségét kérni,hogy a barátom talált egy munkalehetőséget németországi munkát,de magyar cég vitte ki az embereket,és a szerződés is magyar.Szálláson voltak,több ember is,és észre vette a barátom hogy nem akarja a munkáltató kifizetni a neki járó munkabért igy haza jött egy kollégájával,nem akart már tovább ott dolgozni és ezt jelezte is a főnökének,viszont a pénz ígérgetésen kívül nem kapott még semmit.Nem reagálnak direkt a telefonhívásokra sem.Szeretném ha segítene ebben a kérdésben hogy hova lehet fordulni ,eredményesen ki jönni ebből,és hogy megkapja a fizetését ami megilleti. Előre is köszönöm.
Tisztelettel:Rácz Viktória
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, fizesse ki a munkabérét. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az elmaradt munkabér megfizetésére.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Jogász hölgy /úr !

2013 évben 31 év köztisztviselői munkaviszony után beteg lettem, és beadtam a megváltozott munkaképességű személyek ellátásnak kérelmét. Olyan súlyos beteg lettem , hogy rokkantsági ellátást állapítottak meg 75% E kategória sajnos önállátásra csak segítséggel vagyok képes. Ahelyi ö Polgármesteri hivatalnál dolgoztam. Mikor a kézhez kaptam a határozatot, hogy milyen beteg vagyok felkerestem a jegyzőt /ő a munkáltató/és bemutattam neki a határozatot. Azt mondta az Önkormányzat nak nincs pénze, hogy engem kifizessen ő nem mond fel , ha nem tudom ellátni a feladatom ,akkor ezt irjam alá amit előzőleg a titkárnővel gépeltetett, vagyis ez volt az én felmondásom.A kérdésem a következő lenne, mert azóta sem , hagy nyugodni a dolog, látom falun lakunk,hogy súlyos milliók elmennek haszontalan dolgokra és nekem nem tudtak fizetni. Hogyan tudnám én a pénzemet megkapni ha egyáltalán lehetséges 3,5 év után ? Előre is köszönöm a válaszát Tisztelettel Baracskainé
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 78 hónap
Eltelt napok száma 2344 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 346 fő
- Napi új álláshelyek 211 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 641 664 fő

Célállapot -146 664 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen