Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Nekem olyan problémám lenne,hogy július 3-val felmondtam a munkahelyemen (ahol kamionsofőrként dolgoztam)-,szóban és aztán írásban is.A munkahelyemen minden hó 5 és 10 napján van -volt fizetésem.5-én a minimálbért utalta a cég a folyószámlámra,10-én pedig a havi fuvarok után járó összeget,(üzemanyag megtakarítás és külföldi napi díj címen).A munkáltatóm a mai napig nem utalta el a fizetésemet,azzal az indokkal,hogy menjek le a székhelyre és oda adja a felmondási papírokat,és a fizetésemet is.De Én a székhelytől 400 km-re lakom.Leutazni én oda nem tudok,mivel anyagi hátrányaim vannak.A párom kis gyeséből élünk,és Én abból nem tudok kifizetni 10-20 ezer forintot arra,hogy oda leutazzak.Sőt amikor felvett a cég,nem kellett a székhelyre leutaznom,hanem email-ben küldték el a munka szerződést,és utólag írta alá a munkáltatóm.Meg kértem a munkáltatómat szóban is telefonon,és levélben is,hogy postázza el a papírjaimat mert nem tudok leutazni érte,de erre az volt a válasza,hogy őt ez nem érdekli oldjam meg.Közben új munkalehetőségem is lehetne,de mivel az összes papírom nála van,nem tudok elhelyezkedni sem.Kérem segítsenek abban,hogy milyen meg oldás van erre,hogy a fizetésemet és a papírjaimat meg kapjam minél előbb.(Én úgy tudom,hogy felmondás napján,vagy pedig 5 napon belül kikellet volna hogy adja a fizetésemet,és a papírjaimat is,még ha postázza is.)
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A munkaviszony megszűntetésekor a Munka Törvénykönyve 80.§. (2) bekezdése szerint legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
 Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy a fentiek szerint adja ki az igazolásokat, és fizesse ki a munkabérét. Ha ennek nem tesz eleget a közigazgatási és munkaügyi bíróságtól kérheti, hogy kötelezze a munkáltatót az igazolások kiadására. Ebben a perben a munkáltató mulasztása miatt bekövetkezett kárának megtérítését is kérheti.
 
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Tanácsadó!

Munkahelyem (közalkalmazott vagyok) fel kíván mondani nekem, természetesen ők a közös megegyezést erőltetik. Nyilván én ebbe belemenni nem fogok. Amennyiben rendes felmentéssel fognak felmenteni (átszervezésre hivatkozva), úgy a papírjaimat mikor kötelesek kiadni? Felmentési idő végén vagy az utolsó munkában töltött napomon? Másik kérdésem, hogy amennyiben felmondanak, két hónap felmentési idő van kikötve a szerződésemben, és mivel 4 éve ott dolgozom, végkielégítés is jár. Tehát egy hónapot kell még ledolgoznom, viszont van 18 nap szabadságom, ami ki is teszi majd a teljes hónapot. Kérdésem, hogy ilyenkor én rendelkezem-e azzal, hogy ki kívánom-e venni a szabadságom ebben az időben vagy kötelező-e kivennem? Illetve, mikor állhatok munkába, ha közben találok másik munkahelyet? Csak a felmentési időm végén vagy az utolsó munkában töltött napom után bármikor? Válaszukat előre is köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem hogy határozott idelyü munkaszerzödésem van ami júli 30 ával lejár.Sajnos munkámból eredendő hogy sajnos betegálományba vagyok a derekammal.A munkaadom közölte hogy ez végett nem hosszabitja meg a szerzödést velem hanem vesznek fel mást. De hozzá kell tenni hogy amikor munkába áltunk attol kezdve a mai napig a cég semmi féle munkavédelmi ezközt nem adott. Én egy három gyermekes apuka vagyok és szeretném tudni hogy mit tudok tenni ? Vagy mehetek e munkaügyi ügyvédhez vagy kártéritést kérhetek e . Mert ez igencsak megkülömböztetés szerintem mert amikor dolgoztam sokszor a havi 250 280 órák voltak. Most mit tudok tenni???
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató nem köteles a határozott idejű szerződést meghosszabbítani.
Ha a munkáltató nem fizette ki a többletmunkadíjat, annak megfizetését perben követelheti.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tistelt tanácsadó.Azt szeretném kérdezni hogyha valaki be van jelentve 4 órába akkor megjár e neki a 22 800ft.Mielőbbi válaszát várom.Köszönöm:Bernadett.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Segély címén kapja a 22.800 Ft-ot?
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Szakértő!

Cégünk létszámleépítést tervez. Néhány dolgozónak megszüntetik a munkaszerződését és továbbiakban bérmunkásként kívánják foglalkoztatni ugyanabban a munkakörben, ugyanabban a munkaidőben. Jelenleg is dolgoznak többen évek óta bérmunkásként a cégnél, de ez mellett saját dolgozókat is foglalkoztatnak. Most a saját dolgozókat, köztük engem is elküldenek papíron, majd a szerződéses bérmunkacégnél felvesznek (kevesebb bérért és juttatásért) és ugyanazt a munkát kell folytatnom tovább bérmunkásként! Megtehetik?? Mármint törvényesen? Akinek ez a verzió nem felel meg, annak végérvényesen megköszönik a munkáját! Jelenleg teljes munkaidős, határozatlan idejű szerződésem van.
Válaszát előre is köszönöm.
Köszönettel: M.Bende
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Mit ért az alatt, hogy bérmunkásként foglalkoztatják?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt dr. Székely Katalin!

Közös megegyezéssel készülök felmondani a jelenlegi munkaadómnál. Éves rendes szabadságkeretem 25 nap, a munkával töltött időszakra arányosan 18 nap járna. A felmondási idő végéig azonban a teljes éves keretet szeretném felhasználni egy már befizetett nyaralás miatt és a szabadság után még 1.5 hetet dolgoznék. A kérdésem: megtagadhatják-e a szabadság kiadását?
Előre is köszönöm válaszát.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 122. § a szerint:
(1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. 
(2) A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.
Ha a munkaviszonyát közös megegyezéssel szünteti meg, akkor remélhetőleg meg tudnak egyezni a szabadság kiadásában is.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Egy kérdéssel fordulnék önhöz.
7.hó 3.án ósszekaptam az egyik kisfőnökkel odabent. Betegnek éreztem magam és nem "elvárásai szerint" dolgoztam ezért haza küldött. Elmentem még aznap a doktorhoz aki elküldött további kivzsgálásra és aznap, 3.ával betegállományba vett. Mátol vagyok keresőképes 7.hó 15. Tegnap 7.hó 14.én viszont az egyik kolega hozta a papíromat, hogy közözös megegyezésel 3.ával már felmondtak nekem, írjam alá, és vigyem be a papírokat. Nem is postázták bizonyítékuk sincs rá hogy feladták volna valamint több mint egy héttel később kaptam meg ezeket... Nem szeretném alá írni, mivel a táppénzem senki nem fogja így kifizetni. Jogilag meg tehetem e, hogy nem írom alá és kérem a tápénz kifizetését? Határozatlan idejű szerződésem van. Válaszát előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát, de a felmondási idő a Munka Törvénykönyve 68. § (2) bekezdés a) pontja szerint a betegség miatti keresőképtelenség lejártát követő napon kezdődik.
Ha nem kézbesítettek Önnek felmondást, akkor a munkaviszonya még nem szűnt meg. Közös megegyezéssel csak akkor lehet meszüntetni a munkaviszonyt, ha mindkét fél akarat erre irányul.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Kártérítés

Tisztelt Szakértő!

A panaszom a következő:
A munkáltatóm nem értesített, hogy kiküldték a le tiltást a fizetésemre megdöbbentem amikor az átutalás megérkezett. Telefonon hívtam és közölték, hogy a fizetési papírom mellé csatolták az értesítőt amit ma kaptam meg 2015. 07 14-én: az értesítőt 2015. 06 16-án írták csak nem közölték velem. Annyira ellehetetlenítettek, hogy nem tudtam a törlesztő részletemet a lakásomra befizetni, mert ha időben szólnak akkor tudtam volna a végrehajtóval egyezkedni. Egy szóval most a mulasztásuk miatt előre láthatólag 1 1/2 évig a lakás törlesztőmet nem tudom befizetni ami azt jelenti, hogy hajléktalan leszek ( a végrehajtó sem értesített, sőt a részletfizetési kérelmemre sem válaszolt) ez szerintem kettős mulasztás de most konkrétan a munkaügyi részére vagyok kíváncsi, hogy mi tehetek ez ellen. Kérhetek-e kártérítést vagy várjam meg amíg kilakoltatnak?? mert nem értesítettek, és nem tudtam időben intézkedni, hogy elkerüljem a le tiltást, és emiatt most 40 ezer ft-t vonnak le tőlem, ami egy 120 eFt-s fizetésből katasztrófa.
Előre is köszönöm válaszát
Tisztelettel:
Kardos Ildikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A letiltás nyilván valamilyen jogerős határozat alapján történt, így számítania kellett arra, hogy ha nem fzet, előbb utóbb le fogják tiltani a tartozást a fizetéséből.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Üdvözlöm. Közszolgálati dolgozó vagyok. Múlt év májusában záróvizsgáztam, melynek felkészülésére a munkáltatóm tantárgyanként 4 szabadnapot rendelt el, amiről egy határozat is készült. Egy év elteltével a munkáltatóm követeli ezen napok bedolgozását. Ezt valóban így tartalmazza a jogszabály, de erről akkor semmilyen tájékoztatást nem kaptam. Sem a személyügyi ügyintézőtől, sem a vezetőimtől. Jogosan követeli a munkáltatóm a bedolgozást? Az előző években is több kollégám is tett záróvizsgát és igénybe vettèk az erre kapott szabadnapokat, de nekik nem kellett bedolgozni. Várom mihamarabbi válaszát!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

biztosnak tűnő, lakóhelyemhez közeli, kényelmes munkahelyem van.
A munkakörülmény, a fizetés, a szabadságolás rossz!

Egy másik munkahelyen minden jobb lesz, megyek a 3. fordulós interjúra. Valószínűleg meg van az új állás.

De félek, hogy felmondok és az új munkahely mégis esetleg valamiért visszalép.
49 éves vagyok, ha a két szék közé esem, akkor végem!!!

Kérhetek az új munkahelyen valamilyen nyilatkozatot? Ha kapok ilyet, érek vele valamit?

Várom a tanácsukat.

Köszönettel

Gyula
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az új munkáltatójával megkötheti a munkába állás eklőtt is a munkaszerződést azzal, hogy megjelölik a jövőbeni munkába állás időpontját.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 64 hónap
Eltelt napok száma 1918 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 656 fő
- Napi új álláshelyek 222 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 525 047 fő

Célállapot -99 047 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen