Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Egy nagy cég ( Bosch ) Kecskeméti telephelyén dolgozom immáron 10 éve. Kevés munka miatt pár dolgozót áthelyeztek, vagy úgy mondják bérmunkába adták a Miskolci telephelyű Bosch-nak év végéig. Engem megkérdeztek, hogy vállalom-e az áthelyezést. Nekem ez év szeptemberétől tanulói jogviszony van , és heti 3 napot esti iskolába járok, így jeleztem, hogy nem tudom elvállalni a munkát, mert nem tudok olyan messziről bejárni az iskolába. A válasz az volt, ebben az esetben fegyelmi eljárással, azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyomat.

A kérdésem , hogy megtehetik-e ezt velem , miközben nekem érvényes tanulói jogviszonyom van ? ( Autó villamossági szerelői második szakmámat tanulom), amit saját pénzből fizetek.

Válaszát előre is köszönöm.

Horváth Gyula
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Fegyelmi eljárást a Munka Törvénykönyve szerint nem lehet a munkavállaló ellen indítani, de ha a jelenlegi telephelyen nem tudják munkával ellátni, erre hivatkozással a munkaviszonyát felmondással meg lehet szüntetni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne hogy én 2 cégnél vagyok bejelentve 4-4 órában és erről szeretnék kérdezni hogy ez hogy fog nekem számítani a nyugdíjnál? Ez 8 órának számít-e vagy csak 4 nek?A következő kérdésem pedig az lenne hogy a túlóráimat mozgó bérnek számolják el hogy ez mennyire szabájos vagy nem? És ha nem akkor ezzel mit lehet csinálni? meg olyan hogy hétvégén is dolgozom és ezeket a napokat beirják hétköznapra. MEg volt egy munkahelyi balesetem és nem jelentettem be mert " nem itt történt " címszóval álltak oda és egy térd műtét lett a következménye hogy ezzel utólag lehet e valamit csinálni? Köszönöm a válaszát: Kiss Milán
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A szolgálati idővel kapcsolatos kérdésére tájékoztatást kaphat  a megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Főosztály ügyfélszolgálatán. 
Ha heti pihenőnapon dolgozik, akkor jogellenes, hogy ezt hétköznapi munkának számolják el.
Ha a munkabaleset 3 éven belül történt, igényelhet kártérítést, de Önnek kell bizonyítania, hogy a baleset munkavégzés közben történt, és ha akkor nem jelentette be, utólag nehéz lesz bizonyítani.
Mit ért az alatt, hogy mozgóbérként számolják el?
 
dr. Székely Katalin
 
 
 
Kérdező
Pihenőidő

Tisztelt szakértők. 4+1 munkarendbe kötelező túlórát hanyszor rendelhet el a munkáltató .Vagy egyáltalán van- e kötelező túlóra.Az én munkáltatom rendszeresen elveszi aszt az egy nap pihenönapomat is hivatkozva a munkatörvenykonyvre.Konkrétan erre sem itt nem találok.Hátha önök konkrét választ tudnak adni erre.
Szakértő válasza
Tsiztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltatónak jogában áll rendkívüli munkavégzést elrendelni. Ennek  mértéke  naptári évenként kétszázötven óra, kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra. (Mt 108.§. és135.§.(3) bekezdés)
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Cimzet ,,
Azt szeretném megkérdezni hogy 2007 ,04 ,01 ota dolgozom egy cégnél mint gyermekfelügyelő közalkalmazotként többször hosszabitgatva volt a kinevezésem,most 2016 .09 .30 ig volt utoljára most megszüntete ,nem indokolta semmivel , voltam ügyvédnél nem sok joval biztatot végkielégitést hogy kaphatnák ha kell birosági uton ...
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következőkben szeretném a segítségét kérni: Jelenleg kisfiammal (szül: 2015. június 13.) gyed-en, s az ehhez szükséges fizetés nélküli szabadságon vagyok. Időközben munkahelyem azon telephelye, ahol kisfiam megszületéséig 14 évet dolgoztam közalkalmazottként, megszűnt. Az aktív dolgozókat rendes felmondással, végkielégítéssel küldték el. A felmondási védelem miatt papíron áthelyezésre kerültem egy másik városban működő telephelyre. A fizetés nélküli szabadságkérelmemet annak idején (akkor még nem volt szó a telephely megszűnéséről 2018. június 13-ig írtam a személyügyes kolléganő javaslatára, azaz kisfiam 3 éves koráig) Eredeti elképzelésem szerint kisfiam 2. életévének betöltését követően mentem volna vissza dolgozni. Kérdésem az lenne, hogy mi történne abban az estben, ha kisfiam 2 éves kora előtt bejelenteném a visszatérésem, avagy a gyes lejártáig, kisfiam 3. éves koráig érdemes várni a végkielégítés miatt, amennyiben nem találok új munkahelyet? Azonban ha időközben találnék másik munkahelyet, a felmondást nekem kell kezdeményezni? Máshol a cég munkakört nem tud felajánlani, az áthelyezés csak formális. Továbbá kérdezném még Öntől, hogy ha második babát terveznénk meddig "kell" teherbe esnem, hogy a következő csed, gyed számításánál a korábbi fizetésem legyen az irányadó?

Szíves válaszát nagyon köszönöm!

Üdvözlettel: Mészáros Anikó
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Tisztelt dr. Székely Katalin!

Szíves válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Mészáros Anikó
Szakértő válasza
.
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő! 6éve dolgozom egy általános iskolában közalkalmazotti jogviszonyban, határozatlan idejű szerződéssel. Szept.30-án beadtam a felmondásomat közös megegyezéssel. Munkáltatómtól azt a választ kaptam, hogy ezt a felmondási formát nem támogatja, azt szeretné, ha lemondaással távoznék. Így 2 hónap lenne a felmondási idő. A kérdésem az, hogy ragaszkodhatok-e a közös megegyezéssel való felmondáshoz, vagy köteles vagyok elfogadni a munkáltatóm által támogatott felmondást. Köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Tanácsadó!
1999. szeptemberétől dolgozom egy egyházi fenntartású iskolában irodai alkalmazottként.
2009. januárjában diplomáztam szociálpedagógusként, de nyelvvizsga hiányában (a szóbeli még hiányzik) nem kaptam kézbe az oklevelemet.
2015. szeptemberétől mint pedagógiai asszisztens alkalmaznak -jelenleg is- az iskolában. A normatívát tehát megkapja rám az intézmény, de a bérem és szabadságom nem változott.
Az lenne a kérdésem, hogy járhat-e a pedagógus bértábla szerinti bér nekem is, illetve a ped I középfokú besorolás kikre vonatkozik -én E/6 kategóriában vagyok okj-s bizonyítványommal-, valamint, hogy a ped. asszisztenst évi hány nap szabadság illeti meg?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Adrienn
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A pedagógusok besorolása tárgyában nem tudok tanácsot adni.
dr. Sztékely Katalin 
Kérdező
Munkabér

Diákként dolgozom, természetesen egy közvetítő cég által. A mai napon be kellett mennem az irodába a szerződésem megújítása céljából, hiszen ugye változtak a diák foglalkoztatás szabályai.
A szerződést természeten elolvastam, majd megdöbbenve láttam, hogy a 13 ledolgozott nap után járó szabadság nekem nem jár, hanem beleépítették az órabérembe. Nem annyira értem, hogy hogyan tehetik ezt meg a diákokkal, miközben a MT pont a fizetett szabadságot adta meg a diákoknak is.
Ezen felül - egy megbízott cégnek dolgozom, melynek a megbízója egy áruház, így vasárnap is van lehetőség dolgozni - kaptam egy tájékoztatót miszerint a vasárnapi és délutáni pótlék 0 Ft, ezt azonnal jeleztem, hogy én ezt nem vagyok hajlandó tudomásul venni, mert ezzel törvényt sértenek, hiszen a MT előírja a vasárnapi munkavégzésért járó 50%-os pótlékot a kereskedelmi szférában dolgozók részére. Közölték ha nem fogadom el, akkor egyáltalán nem dolgozhatok, így kénytelen voltam aláírni, de természetesen jeleztem nekik, hogy nem szívesen és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt valahogy ki iktassák a szerződésből.
Sajnos semmilyen kielégítő választ nem tudtak adni a fentiekre, ezért fordulok Önökhöz.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Molnár Ivett
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás már nem tartozik a Mun ka Törvénykönyve rendelkezéseihez ezért ebben nem foglalhatok állást.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
40 éves határozatlan idejű szerződéssel dolgozom a cégemnél. 2017 január 1-vel létrehoznak cégen belül egy különálló egységet, egy leányvállalatot.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van arra, illetve mit kell tennem, hogy végkielégítéssel megszűnjön a munkahelyem, mert nem szeretnék ennél a cégnél tovább dolgozni.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az, hogy az új egység kívánja-e Önt foglalkoztatni, az a munkáltató döntése, ez ellen nincs lehetősége cselekedni.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a válaszát, de nem a kérdésemre adott választ.
A kérdésem az volt, hogy mivel nem szeretnék az új cégnek tovább dolgozni, mit kell tennem , hogy a jelenlegi cégemnél megkapjam a végkielégítést.

Üdvözlettel:

Benke Tibor
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve szerint csak akkor kaphat végkielégítést, ha a munkáltató felmondással megszünteti a munkaviszonyát.
Ha az új egységnél ugyanabban a munkakörben, ugyanolyan fizetéssel és munkafeltételekkel alkalmazzák, akkor nincs választási lehetősége.
dr. Székely katalin
Kérdező
Felmondás

Kormány tisztviselő vagyok osztályvezetői kinevezéssel, 42 éves munkaviszonnyal. Intézetünk önállóságát megszüntetik és egy másik szervezethez csatolják.
Az új hivatalhoz átkerülve osztályvezetői kinevezésem megszűnik. A tervek szerint a fizetésem nem fog csökkenni.
Kérdésem a következő: jár-e részemre a végkielégítés abban az esetben, ha nem kívánok a másik hivatalnál dolgozni, nem fogadom el az áthelyezésemet? Ha jár a végkielégítés a munkaviszonyom megszűnése után kezdeményezhetem-e a nőkre érvényes kedvezményes nyugdíjazásomat, A végkielégítés összegét ez esetben vissza kell-e fizetnem?.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 79 hónap
Eltelt napok száma 2369 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 265 fő
- Napi új álláshelyek 208 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 648 508 fő

Célállapot -153 508 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen