Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt cím,
kérem amennyiben tud, segítsen egy kis jogi tanács adással.
A párom, Jakab Ágnes jelenleg 5 hónapos várandós.Sajnos próba időn van amely november 3.-án telik le.Egy magán vállalkozónál dolgozik egy közértben, és még senki nem tud a várandóságról.
Köszönhető ez most annak, hogy az üzletvezető beteg, és őt kérték meg az irodai munka el végzésére.Így nyertünk még egy kis időt, de ha vissza helyezik az eredeti poziciójába, akkor valoszinü, hogy már nem fogja tudni el végezni a fizikai munkát, és ki fog derülni...ami elbocsájtást von(hat) maga után.Mivel Nov.3 elég messze van, így szinte biztos, hogy ki fog derülni, még mielőtt védve lenne jogi szempontból.Sajnos elég tanácstalanok vagyunk, persze nap mint nap olvasgatom a joszabályokat, bár kevésbé értrem meg őket.a kérdéseim azok lennének, hogy:
- igaz az, hogy a munkavállaló után visszaigényelhetőek a járulékok?
-pontosan milyen járulékokat kéne fizessen a munkáltató a párom után, ha elmegy gyesre?
-mivel tudnánk,meggyőzni a munkáltatót, hogy ne rúgja ki, annak érdekében hogy viszonylag normális gyest kapjon szülés után?
--mi alapján fizetik a gyest?
-ha esetleg el bocsájtják, akkor az megoldás lehet e , hogy alkalmazza egy cég papíron egy hónapig magasabb összegért, mi a járulékokat kézpénzben visszafizetjük a cégnek, és így magasabb gyest fognak utalni...

válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Imre János
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatosan személyre szóló tájékoztatást kap a lakóhelye szerinti megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve ügyfélszolgálatán. 
A kérdése utolsó részében a jogszabály kijátszására nem tudok ötleteket adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő.
A külföldi utazási idővel munkaidővel kapcsolatos a kérdésem.
A munka törvénykönyben azt olvastam amikor az utazás a lakohely és a munkahely között történik-legyen az a munkahely akár a világ másik részén is- az nem számít munkaidőnek.Amikor viszont bemegyünk a céghez ott felvesszük az autót és onnét indulunk a cég kölföldi telephelyére ez már része a munkaidőnek.
Ezt jól tudom tényleg így van-e?

A következő dolog cég magyarországi telephelyéről indulunk abba a városba amelyikben a külföldi telephely van de nem megyünk be a céghez aznap csak a szállodába megyünk és csak másnap megyünk be a céghez.
Ebben az esetben része-e az utazásidő a munkaidőnek?

Hazafelé ugyanúgy ha a külföldi telephelyről jövünk a magyarországi telephelyre.
Akkor része-e az utazásidő a munkaidőnek?

Az utolsó ha a külföldi szállodából jövünk a magyarországi telephelyre.
Akkor része-e az utazásidő a munkaidőnek?

Választ előre is köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A külföldi munkavégzés kiküldetés, vagy állandó munkahelye van külföldön?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Jó napot kívánok!

Olyan problémával fordulnál Önökhöz,hogy a munkaviszonyomat meg akarják szüntetni indokolatlanul. 5 éve dolgozok ezen a munkahelyen.A kérdésem az lenne hogy végkielégítés jár-e?Semmilyen fizetési papírt nem kaptam mióta ott dolgozok.Elviselhetetlen munkatempó van szünet nélkül,mert azzal fenyeget mindenkit ha megáll 5 percre akkor ki lesz rúgva.Se szabadságra se táppénzre nem mer elmenni már senki mert ezért már több embert kirúgott.Nyáron és télen egyaránt kint dolgozunk semmiféle védőitalt nem kapunk és akkor sem lehet megállni mert kirúgással fenyeget.Az egyik volt munkatársam kirúgta a papírjára közös megegyezést írt majd elpostázta és semmi féle papírt nem írt alá.A másik munkatársam úgy van felvéve hogy semmi féle papírt nem íratott alá vele.Mit tehetnénk ezekkel a dolgokkal szemben?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve  66. § a szerint A munkáltató a határozatlan időre kötött munkaszerződést írásban mondhatja fel és a felmondását köteles megindokolni. Felmondás esetén jár a munkavállalónak a végkielégítés.
A közös megegyezés csak akkor jogszerű, ha mindkét fél aláírja.Ha a munkavállaló nem írta alá, akkor a jogellenes munkaviszony megszüntetése miatt bírósághoz fordulhat.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!

Takarító munkakörben alkalmazott dolgozó részére jár-e a garantált bérminimum, ha megszerzi az érettségit?
Másik kérdésem: ha valakinek további szakképesítés címén bérpótlék jár, akkor azt a garantált bérminimum már tartalmazza, vagy azon felül kell adni? (Pl. az alapilletmény 102 700 Ft, a garantált illetményt növelő további szakképesítés miatt járó pótlék 5135 Ft, akkor jogos, hogy csak a garantált bérminimumot fizetik?) Válaszát köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 347/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet (2) bekezdése szerint  a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló tarthat igényt a garantált bérminimumra.
Ennek megfelelően ha a munkaköre ellátásához nincs szükség középfokú végzettségre, akkor nem jár a garantált bérminimum.
dr. Székely Katalin 
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Tanácsadó!
Pedagógus vagyok és nem egyértelműek számomra az órakedvezmények. Közalkalmazott Tanács elnöke vagyok amire jár 4 óra kedvezmény. Mivel osztályfőnök vagyok további 2 órakedvezmény illet. A törvény pedig az órakedvezmény 4 órában maximalizálja de szerintem ez az én esetemre nem vonatkozik, A 26 kötelezőből 4 órakedvezmény jár a KT elnökségre és ezen felül még jár 2 óra az osztályfőnökségre. Jól értelmezem e ezt szeretnem megkérdezni Köszönöm Simonné Hernyák Mária
http://www.petroczigabor.hu/cikkek/nyitooldal/Pedagogusok_kotott_munkaidejere_vonatkozo_szabalyok.html
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Foglalkoztatás

Tisztelt Cím,

ENSZ alkalmazottként arra a kérdésre keresem a választ hogy a munkáltatómra vonatkoznak-e a magyar MT rendelkezései? a kérdésem általános, vagyis éppúgy vonatkozik pl a varásnapi munkavégzésre mint mondjuk a túlórakifizetésre etc.

mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Béres János
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve a törvény hatálya tekintetében az alábbiak szerint rendelkezik.
3. § (1) E törvény rendelkezéseit a nemzetközi magánjog szabályaira tekintettel kell alkalmazni. 
(2) E törvényt - eltérő rendelkezés hiányában - akkor kell alkalmazni, ha a munkavállaló a munkát rendszerint Magyarországon végzi.
(3) E törvény XIX. és XX. fejezetét alkalmazni kell, ha a munkáltató székhelye vagy önálló telephelye Magyarország területén van.
Az Ön szerződése ismeretében lehet csak biztos választ adni a kérdésére.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tiszteletem.
előző kérdésemben nem tértem ki arra,hogy jár e végkielégítés 2 és fél év után,ha közös megegyezéssel elbocsájtottak?
( előző kérdésemben borítás utáni kártérítéses felmondás szerepelt.)
Köszönöm
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Közös megegyezés esetén nem jár végkielégítés.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne:raktári munkahelyemen sajnálatos módon két és fél éves balesetmentes munka után törést nem okozó borítást műveltem targoncával.Ennek következményeként közös megegyezéssel felmondott a cég.200 ezer forintos kártérítést követelnek amit felvezettek a felmondásra is.Miután kiküldték a papírjaimat ,nem található a dokumentumon,hogy tartozásom lenne a cég felé.Nem tarottam jogosnak a felmondást sem és a kártérítést sem,ezért nem szívesen fizetnék,hivatkozhatok e erre a adokumentumra,amit kiküldtek vagy erősebb a felmondási szerződés amit a cégnél helyben kaptam?Válaszukat előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Kártérítési jatározatban kötelezte a munkáltató a 200000 Ft megfizetésére, vagy a közös megegyezésben aláírta, hogy meg fogja fizetni?
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Öt hónapja dolgozom egy cégnél vagyonőrként. A főnököm egy nap közölte hogy a Megbízó nem szeretné ha az adott területen maradnék. Az indok az volt hogy álítólag én sokat beszélgetek és a telefonomat babrálom. A munkáltatóm felajánlott két további munkahelyet papíron amit én aláírtam és a lapra ráírtam, hogy a megadott feltételekkel nem tudom vállalni. Már nem szeretnék a cégnél maradni, de ismerőseim azt mondták hogy közös megegyezést ne írjak alá. Az a kérdésem ha a munkáltatóm a már említett papíron amit aláírtam utasítva elküldött egy másik munkahelyre azt köteles vagyok-e elfogadni, úgy hogy a munka szerződésemben benne van a változó munkahely? Illetve ha azt nem fogadom el azonnali hatállyal feltudnak nekem mondani? Köszönöm válaszukat!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ha változó munkahelyre alkalmazták, akkor másik telephelyre is iréányíthatja a munkáltató. Ha erre nem hajlandó, akkor a munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással megszüntetheti.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Kérdezni szeretnék.2009.óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen.Hatàrozatlan idejű munkaszerződésem van.Vitàba keveredtem fönökömmel.Iràsbeli figyelmeztetést kaptam.A végén az áll,"munkája során,amennyiben a fent említett problémàkat nem csökkenti előzetes figyelmeztetés nélkül szigorú megrovásban részesítem,majd rendkívüli felmondással szüntetem meg munkaviszonyàt."Ezt nem értem mit is jelent pontosan?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Nem részletezte, hogy mit kifogásolt a főnöke, de ez azt jelenti, hogy ha nem változtat a felmerült problémán, akkor a munkáltatója azonnali hatályú felmondással meg fogja szüntetni a munkaviszonyát.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
2015 4.265.000 fő 293.000 fő 6.4 % 64.8 % 6.715.700 fő
2015 4.266.000 fő 290.000 fő 6.4 % 64.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 77 hónap
Eltelt napok száma 2312 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 6 428 fő
- Napi új álláshelyek 214 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 632 904 fő

Célállapot -137 904 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen