Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Foglalkoztatás

Egy speciális iskola kollégiumában vagyok állandó délutános gyógypedagógiai asszisztens. Jár-e nekem a 46 nap szabadság, mint a délelőttösöknek az iskolában?
Ha igen, akkor azért minősítettek vissza most gyermekfelügyelőnek!?
Szeretnék erre választ kapni vagy ha csak annyit ír, hogy hol tájékozódjak erről, megköszönném!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni. Ingyenes jogi tanácsot kaphat a Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál. Cím: 102 Budapest Kisfaludy u. 9.
dr. Székely Katalin
 
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő.

Teljes munkaidős főállás mellett, lehetek-e egyéni vállalkozó, amiben egyébként pályázat miatt kikötés, hogy ez kell legyen a fő tevékenységem. Egyébként a munkáltatónál szintén pályázat miatt kikötés, hogy teljes munkaidőben főállásban kell foglalkoztatnia.
Eleget tehetek-e mindkét feltételnek a törvény szerint?
Előre is köszönöm válaszát
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
 A Munka Törvénykönyve kifejezett rendelkezéseket nem tartalmaz a második vagy további jogviszony létesítésére vonatkozó feltételekről.
 Ez azonban nem jelenti azt, hogy a további jogviszony létesítésének nincs semmilyen korlátja.A Munka Törvénykönyve alapelvi  rendelkezési alapján a munkáltatónak jogában áll értesülni arról, hogy a munkavállaló esetélegesen vállalkozói jogviszonyt kíván létesíteni.
 Ezek a rendelkezések többek között a következők:
 6.§. (4) bekezdése szerint az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.
 8. § (1) A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.
 A fentiek alapján azt tanácsolom, hogy szándékát jelentse be a munkáltatójának.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkabér

Tisztelt Szakértő!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy tavaly a férjem külföldön dolgozott.Magyar ma is létező és müködő cégnél.Két hónapig minden rendben volt jól fizető bejelentett munkahely,megbizható vezetőség pontos fizetés.Három hónap elteltével a fizetés nem érkezett meg,vártunk és vártunk folyamatos telefonálgatás és igérgetés után még mai napig nem kapta meg az elmaradt fizetését.Az ügyvezető türelmet kért mert arra hivatkozik hogy a külföldi partner nem utalta neki a pénzt és ez álltal nem tud fizetni ez már lassan hét hónapja és nem csak a férjemről van szó hanem rajta kívül még több emberről.Tanácstalanok és elkeseredettek vagyunk mert sok pénzről van szó és csak igérgetéseket kapunk.Mit tehetünk? Hová fordulhatnánk segítségért? Köszönettel Szabó Virág
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatót, hogy fizesse meg az önnek járó munkabért. Ha ez eredménytelen a közigazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti a követelését.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaerő kölcsönzés

Jó napot! Tavaly 2014 novemberbe megbetegedtem egy hónapra kiirt az orvosom. Aztán édesanyámnak gerinc sérve lett és otthon maradtam, mert egyedül nem volt képes semmire mivel nagy fájdalmai voltak.
Munkáltatómnak szóltam tudják.
Csak azt nem tudom hogy milyen igazolást kell beszereznem, mert nem a táppénz a lényeg, hanem hogy segítenem kellett édesanyámon.
Elég egy sima háziorvosi igazolás?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A hozzátartozó otthoni ápolása céljából fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe. Az otthoni ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

A férjem idén május 17-én mehetne nyugdíjba, de a munkahelyén január 7-én közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára, s közös megegyezéssel szeretnének megválni tőle. Ez a munkaviszonya 3 és fél éves, de két részre bontható: 2011. szeptemberétől egy évig határozott időtartamra szóló szerződést kötöttek vele, majd 2012. szeptemberében újra szerződtek vele, ezúttal már határozatlan időre szólt a szerződése. A Munka Törvénykönyvéből arra a következtetésre jutottam, hogy a munkáltató fel kellene, hogy mondjon neki, jogosult kéthavi végkielégítésre és 35 napos felmondási időre. Első kérdésem, hogy jól gondolom-e ezt? Azt is tudni kell, hogy férjem csak félállásban volt foglalkoztatva, másik félállása azonban nincs.

Tanácsomra férjem azonnal betegállományba vonult, és írtunk egy levelet a munkáltatónak, hogy szeretné, ha tisztességesen felmondanának neki, ha majd visszajött a betegállományból. Választ még nem kaptunk.

Közben kiderült, hogy egy ismerősünk talán tud a férjemen segíteni ebben a nehéz helyzetben, s márciustól alkalmazná őt arra a 3 hónapra. Ha jól számolok, akkor január 23-án ezért vissza is mehetne dolgozni, s azzal a nappal meg is kaphatná a felmondását, ha valóban onnantól érvényes a 35 nap. Következő kérdésem: kérjük-e ismételten a felmondást, az időpont megjelölésével? Vagy ez kizárólag a munkáltató döntésén múlik? Ha a férjem mond fel, gondolom, hogy a végkielégítés lehetősége elvész.

Válaszát előre is köszönöm!

Gergelyi Katalin
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató nem köteles felmondani abból az okból, hogy a munkavállaló nyugdíjba akar menni. Ha megteszi, jár a felmondási idő, melynek felére a munkavállalót fel kell menteni a munkavégzés alól.
A Munka Törvénykönyve 77.§. (5) bekezdése szerint ebben az esetben végkielégítés nem jár.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Kedves Szakértő!

2015. novemberében nyugdíjba mehetek és akarok is menni. Közalkalmazottként dolgozom egy kórházban. Az a kérdésem, hogy közalkalmazotti jogviszonyom - tekintettel a nyugdíjba menetelemre - felmentéssel köteles-e a kórház megszüntetni, vagy a kórház eldöntheti, hogy felmentéssel szünteti-e meg, vagy nem hajlandó erre. Mindkét esetben kérem legyen kedves megírni a vonatkozó jogszabályokat, valamint azt, hogy mi a pontos teendőm a nyugdíjazásomhoz.
Segítségét köszönöm: Regős
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Jogában áll a munkáltatónak felmondani ha védet korban vagyok az indok:nem tud munkát biztosítani, azért létszámleépítést hajt végre.
Előre köszönöm. Tisztelettel Vladut László

Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve 66.§. (5) bekezdése szerint a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Pihenőidő

Tisztelt Szakértő!

2015.01.05-én mondtam fel a cégnél ahol dolgoztam,a munkaadóm úgy engedett el hogy nem kellett letöltenem a felmondási időt amit én készségesen letöltöttem volna,4 órára voltam bejelentve 6 éve voltam a cégnél.A papírjaimat 2015.01.05-én kaptam meg a fizetésemet 2015.01.15-én.A tavalyi szabadságból 9-et használtam fel a többit nem.A munkaadóm nem fizette ki a fennmaradó szabadságomat arra hivatkozva hogy az véleménye szerint nem jár nekem.
Mit tehetek ilyen esetben?
Válaszára várva,
Hollósy Viktor
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Ajánlott levélben szólítsa fel a munkáltatóüt a szanadságmegváltás kifizetésére. Ha ez eredménytelen a közigazgatási és munkaügyi bíróságon érvényesítheti a követelését.
dr. Székely Katalin


Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm gyors válaszát, melyben írja, hogy jogszerű azonnali hatályú felmondás esetén a felmentési időre járó munkabérre és végkielégítésre tarthatok igényt, és ebben az esetben a munkaviszony azonnali hatállyal megszünik, és nincs felmondási idő.
Megkérdezhetném, hogy mi a akülönbség a felmentési idő és felmondási idő között?
Válaszát és segítségét megköszönve előre is.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmentési idő a felmondási idő fele.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Pihenőidő

Tisztelt Szakértő!

Remélem jó helyre írok a kérdésemmel, ha mégsem akkor elnézést kérek. 2010. szeptember 01. óta dolgozom közalkalmazottként (óvodapedagógus) határozatlan idejű szerződéssel. 2015. június 21.-ére várjuk első gyermekünket. Március közepétől kivenném az éves szabadságaimat előre, utána szülési szabadságra mennék. A főnököm szerint ki lehet adni az összes éves szabadságomat előre, a bérszámfejtőnk szerint nem lehet. Szeretném megkérdezni, hogy kivehetem-e előre a szabadságokat vagy nem? Nem szeretnék táppánzre menni, jobban járnék a szabadsággal. Még 45 nap szabadságom van erre az évre.

Válaszát előre is köszönöm: kismama
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 58 hónap
Eltelt napok száma 1731 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 182 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 344 fő
- Napi új álláshelyek 246 fő

Új munkahelyek száma 426 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 473 857 fő

Célállapot -47 857 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: (+36) 30 760-3925
E-mail: munkaugy@munkaugyes.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen