Név:*
Tárgy:*
E-mail:*
 
Ellenörző kód:*
Feliratkozom a Foglalkoztatás.hu hírlevél szolgáltatására.
Elfogadom a Foglalkoztatás.hu adatvédelmi feltételeit, és hozzájárulok személyes adataim mentéséhez. (Adatkezelési Szabályzat)

 Szakértőink válaszolnak - Online tanácsadás

Amennyiben munkajogi, foglalkoztatási problémái vannak, a www.foglalkoztatas.hu szakportálunkon e-mailben fordulhat jogászunkhoz, szakembereinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseikre lehetőségeink szerint, rövid időn belül válaszolunk, és a kérdéseket a válaszokkal együtt itt elolvashatják.

 

Eddig feltett kérdések és válaszok
Kérdező
Felmondás

2015.08.26.-an felmondasi ido letoltese utan munkaviszonyom megszunt.Megkaptam a munkabefemet ha lehet ezt annak nevezni,mivel a a havi munkaberemnek mevesebb mint felet utaltak at a szamlamra.Ebben az esetben milyen jogorvoslattal elhetek?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Kapott elszámolást a munkáltatótól? Ha nem, akkor hívja fel a munkáltatót, hogy részletes elszámolást adjon a kifizetett munkabérről. Ha ennek kézhezvétele után úgy gondolja, hogy tartozik önnek a munkáltató, akkort pert indíthat ellene a közigazgatási és munkaügyi bíróságon
 dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy egy nagy cégnél dolgozom, ahol kiszervezések folynak, bizonyos részlegeket eladnak. Ami az én munkahelyemet is érinti. Jogutódlás nélküli tulajdonosváltás lesz. 18 éve dolgozom itt, határozatlan idejű a munkaszerződésem. A jelenlegi munkáltatóval KSZ.van érvényben, ha felbontják a munkaszerződésemet nem járna nekem végkielégítés? Elvehetnek minden VBK juttatást? (ep., önkéntes nyp., étkezési jegy stb.)
Ha az új szerződés aláírására kerül a sor, mire kellene figyelnem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Zita
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve (Mt) 36. § (1) bekezdése szerint a gazdasági egység (anyagi vagy nem anyagi erőforrások szervezett csoportja) jogügyleten alapuló átvételének időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át.
Ezért egy cég eladása esetén a munkaviszony nem szűnik meg, és kizárólag erre tekintettel felmondással sem lehet jogszerűen megszüntetni. Az átvevő tulajdonossal nem kell új munkaszerződést kötni, ha pedig a jogutód felmondással megszünteti a munkaviszonyt, végkielégítés illeti meg a munkavállalót az Mt 77.§-a szerint, melynek mértéke tekintetében a jogelőd munkáltatónál munkaviszonyban töltött időt is figyelembe kell venni.
A Munka Törvénykönyve 282. § (1) bekezdése szerint a munkáltató személyében bekövetkező változás esetén az átvevő munkáltató az átvétel időpontjában a munkaviszonyra kiterjedő hatályú kollektív szerződésben meghatározott munkafeltételeket az átvétel időpontját követő egy évig köteles fenntartani
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt Szakértő!

Megszeretném kérdezni, hogy a felmondási időmre kapott összeget, mi alapján számítják ki. 4 hó felmondási időm van, majd ezután végkielégítést kapok 13 év után.
Köszönettel: Tímea
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A felmondási időre távolléti díj jár.
A távolléti díjat a módosított Munka Törvénykönyve 136.§. (3) bekezdés szerint kell kiszámítani:
 136.§. (3)  A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Pihenőidő

Pedagógusként dolgozom 35 éve. A 2013 év tavaszán egy hónapot meghaladó ideig (45nap) kórházi ellátás miatt táppénzen voltam. Az akkor hatályba lépő törvény alapján kevesebb lett a szabadságom vagyis a hiányzó napokat le kellett dolgoznom. Azóta hallottam a törvény eltörléséről,s az így jogos kártérítési igény bejelentéséről.Ennek módja és formája után érdeklődnék.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A közszférában dolgozók szolgálati viszonyával kapcsolatosan nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

T.Cím!
Kérdésem az lenne, hogy cégem, ahol 8 és fél éve dolgoztam, megszüntette a jogviszonyom felmondással. Indoklás:"bevételek csökkenése miatt a munkáltató az Ön munkakörét és személyét is érintő hatékonyság javítást hajt végre..."
Özvegy vagyok, 2 kiskorú gyermekemet egyedül tartom el. Nem csoportos leépítés volt, csak személyemet érintette. Az Mt. tartalmaz-e ehhez kapcsolódó védelmet, ill. jogos volt-e a felmondás.
30 napon túl élhetek-e jogorvoslattal?
Válaszukat előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Az Ön által írt indokolás megfelelőnek látszik a felmondásra. Sajnos a Munka Törvénykönyve nem tartalmaz olyan rendelkezést, ami Önt megvédené a felmondástól. A felmondást akkor tudja sikeresen megtámadni, ha bizonyítani tudja, hogy a felmondásban írt okok nem valósak.
30 napon túl akkor indíthat pert a munkáltató ellen, ha a munkáltató a felmondásban nem tájékoztatta a 30 napos perindítási határidőről.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Munkanélküliként vagyok alkalmazott,2015,04 hó óta8 órában mint orvos írnok. A munkaadóm szeretné lecsökkenteni, 4 órára, fele bérért. Kérdésem! Lehet ilyet tenni? 2 évig nem módosíthatja, vagy igen? Köszönöm!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Közalkalmazottként dolgozik?
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő!

Arra lennék kíváncsi, hogy ha én a munkahelyemen heti 40 órát dolgozom, akkor az mellett vállalhatok-e napi 4 vagy 6 órában (heti 20 - 30 órában), bejelentve munkát egy másik cégnél?
Előre is köszönöm válaszát!
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A Munka Törvénykönyve nem tiltja második munkaviszony létesítését, de azt tanácsolom, hogy jelentse be a munkáltatójának ezt a szándékát.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaviszony megszüntetés

Tisztelettel kérem ,segítségüket,tanácsaikat!
Évek óta próbálok érdemleges megoldást találni az ügyem megoldására,de sajnos nem sikerül,mindenhol falakba ütközöm,és ezáltal nem tudok elhelyezkedni.
2007 február 14.-én kerültem alkalmazásba,egy vagyonvédelmi cégnél,2007 októberétől táppénzre mentem,terhesség miatt és kb 1 hónap múlva értesítettek,hogy pappírokat kell aláírni.Amikor elmentem a munkavégzés helyére közölték velem,hogy közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyomat.De a táppénzt továbbra is kaptam egészen addig amíg meg nem született az első gyermekem.Amikor a gyedet intéztem,akkor a Ceglédi Egészség Biztosítási Pénztárnál,technikailag valahogyan megoldották,hogy a munkaviszonyom közös megegyezéssel való megszüntetését visszavonták,és továbbra is a vagyonvédelmi cég alkalmazottja maradtam.Fizetés nélküli szabadságot engedélyezett a munkáltatóm 2 évre.Ez idő alatt(2009. június 29) született meg második gyermekem.aki után újabb 2 év fizetés nélküli szabadságot engedélyezett a munkáltató.2012 júniusban levelet írtam a munkáltatónak,hogy a munkaviszonyomat szüntessük meg,de a levél visszajött,azzal az indokkal,hogy azon a címen a munkáltató nem található.Felhívtam a munkaügyi főfelügyelőséget,és megtudtam,hogy 2011 november 18 -tol felszámolás alatt áll.2012 július 10-én érdeklődtem a Zalaegerszegi TB-nél.hogy a munkaviszonyom le van e zárva,és azt a tájékoztatást kaptam,hogy a jogviszonyom 2007 február 14-től nyitott,nincs lezárva.Felvettem a kapcsolatot a felszámoló céggel,hogy ami céget felszámolnak én annak alkalmazottja vagyok.A felszámoló kérte a papírokat,amivel igazolom az állításomat.
2013 -ban tudtam meg,hogy 2012 október 25.-én ügyfél kapun keresztül a NAV felé jelezték,hogy a munkaviszonyomat a felszámolás kezdetével megszüntetik.2012 decemberében keresettel éltem a munkaügyi bíróság felé,amit 2013 május 2.-án elutasítottak,azzal az indokkal,hogy felszámolás alatt álló cégről van szó és hitelezői igényemet jelezzem a felszámoló felé.Én ezt meg is tettem.de válasz nem érkezett,majd felhívtam a felszámolót aki közölte április 30.-ával megszüntette,felszámolta a céget.Kilépő papírjaimat senki nem adja ki,ezáltal nem tudok munkát vállalni.Évek óta próbálom elintézni ügyemet,de nem jutok előre. Volt bírósági tárgyalásom 2015.március 4.-én volt,ahol elutasították,mivel ,hogy én nem vagyok a felszámoló cég alkalmazottja,amit én sosem állítottam,a munkáltatói jogokat a felszámoló gyakorolta a felszámolás során.Utolsó lehetőségnek azt ajánlották,hogy fizetési meghagyással éljek a felszámoló ellen közjegyzőnél. 3 évi jövedelmem,bent maradt szabadságom,és végkielégítésem járna.
Állításomat papírokkal igazolni tudom,sőt banki hitelt is kaptam,amit jövedelem hiányában nem tudok fizetni.
Volt már birosági tárgyalásom is ,de mégsem kapom meg a papírjaimat.
Kérem adjanak tanácsot mert már nem tudom hova fordulhatnék.
Telefon szám:06 30 971 02 69
06 30 281 67 97
Tisztelettel: Guzmics Tünde
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Bíróság által elbírált ügyben nem áll módomban tanácsot adni.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Felmondás

Tisztelt jogász Úr ,Hölgy !

Munkaügyi pert szeretnek indítani jogellenes felmondás címen de sajnos nem találom itthon a munkaszerződésem sem a bér papírjaim mivel csatolni kellene a beadványhoz .Meg benne vagyunk a 30 napba de nem szeretnek kicsúszni belőle .Kerdesem mit tegyek?Valaszukat előre is köszönöm.
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
Adja be a kersetlevelet a bíróságra, és kérje, hogy a bíróság kötelezze a munkáltatót a munkaszerződésének és a munkabéréről készített kimutatásoknak a becsatolására.
dr. Székely Katalin
Kérdező
Munkaidő

Tisztelt Szakértő.
Nem rég kerültem egy céghez,mint betanított munkás 8 órában 2 műszakban,Nem rég bejelentették,hogy ezentúl 10 órában kell dolgoznunk,mert le vagyunk maradva,plusz szombaton is,azaz elrendelték a kötelező túlórát.Jogos ennyi túlórát elrendelni?
Szakértő válasza
Tisztelt Kérdező!
A munkáltató elrendelhet rendkívüli munkavégzést.
A Munka Törvénykönyve 109. § (1) bekezdés suerint teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el.
dr. Székely Katalin
Kalkulátorok
Munkaerőpiac számokban

MUNKANÉLKÜLISÉG - FOGLALKOZTATÁS

Év Foglalkoztatott Álláskereső Munkanélküliségi
ráta
Foglalkoztatotti
ráta
Népesség
1998 3.676.200 fő 310.400 fő 7.8 % 53.6 % 6.854.500 fő
1999 3.786.300 fő 285.100 fő 7.0 % 55.4 % 6.836.100 fő
2000 3.832.000 fő 263.200 fő 6.4 % 56.0 % 6.840.700 fő
2001 3.849.800 fő 233.900 fő 5.7 % 56.2 % 6.851.400 fő
2002 3.850.300 fő 238.400 fő 5.8 % 56.2 % 6.849.700 fő
2003 3.897.200 fő 244.300 fő 5.9 % 57.0 % 6.836.200 fő
2004 3.874.700 fő 252.400 fő 6.1 % 56.8 % 6.826.300 fő
2005 3.878.600 fő 303.100 fő 7.2 % 56.9 % 6.814.700 fő
2006 3.906.000 fő 316.500 fő 7.5 % 57.3 % 6.815.800 fő
2007 3.897.000 fő 311.700 fő 7.4 % 57.3 % 6.799.700 fő
2008 3.849.100 fő 328.800 fő 7.9 % 56.7 % 6.794.200 fő
2009 3.751.300 fő 420.300 fő 10.1 % 55.4 % 6.771.000 fő
2010 3.750.100 fő 474.500 fő 11.2 % 55.4 % 6.769.300 fő
2011 3.779.000 fő 467.600 fő 11.0 % 55.8 % 6.770.200 fő
2012 3.842.800 fő 474.800 fő 11.0 % 57.2 % 6.715.700 fő
2013 4.015.200 fő 403.000 fő 9.1 % 59.7 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.053.000 fő 379.000 fő 8.6 % 60.4 % 6.715.700 fő
2014 4.078.000 fő 370.000 fő 8.3 % 60.9 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.2 % 6.715.700 fő
2014 4.107.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.5 % 6.715.700 fő
2014 4.122.000 fő 361.000 fő 8.1 % 61.7 % 6.715.700 fő
2014 4.127.000 fő 354.000 fő 7.9 % 61.8 % 6.715.700 fő
2014 4.158.000 fő 341.000 fő 7.6 % 62.4 % 6.715.700 fő
2014 4.182.000 fő 333.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2014 4.184.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.9 % 6.715.700 fő
2014 4.155.000 fő 321.000 fő 7.2 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.142.000 fő 319.000 fő 7.1 % 62.6 % 6.715.700 fő
2015 4.127.000 fő 330.000 fő 7.4 % 62.5 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 61.5 % 6.715.700 fő
2015 4.117.000 fő 347.000 fő 7.8 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.124.000 fő 346.000 fő 7.7 % 62.4 % 6.715.700 fő
2015 4.141.000 fő 338.000 fő 7.6 % 62.8 % 6.715.700 fő
2015 4.165.000 fő 320.000 fő 7.1 % 63.2 % 6.715.700 fő
2015 4.201.000 fő 310.000 fő 6.9 % 63.8 % 6.715.700 fő
2015 4.224.000 fő 306.000 fő 6.8 % 64.1 % 6.715.700 fő
2015 4.251.000 fő 304.000 fő 6.7 % 64.5 % 6.715.700 fő
Ellenőrző kód:
E-mail:

EGYMILLIÓ MUNKAHELY

Álláshelyek (2010.05) 3 756 000 fő

Cél
- Álláshelyek (2020.05) 4 756 000 fő
- Havi új álláshelyek száma 8 333fő
- Napi új álláshelyek száma 273fő

Eltelt hónapok száma 66 hónap
Eltelt napok száma 1988 nap

Aktuális
- Álláshelyek 4 251 000 fő
- Havi új álláshelyek 7 500 fő
- Napi új álláshelyek 248 fő

Új munkahelyek száma 495 000 fő
Cél - Időarányos új munkahelyek száma 544 210 fő

Célállapot -49 210 fő

MINIMÁLBÉR VÁLTOZÁS

Év Minimálbér Bérminimum
2000 25.500 Ft. 0 Ft.
2001 40.000 Ft. 0 Ft.
2002 50.000 Ft. 0 Ft.
2003 50.000 Ft. 0 Ft.
2004 53.000 Ft. 0 Ft.
2005 57.000 Ft. 0 Ft.
2006 62.500 Ft. 68.800 Ft.
2007 65.500 Ft. 75.400 Ft.
2008 69.000 Ft. 86.300 Ft.
2009 71.500 Ft. 87.000 Ft.
2010 73.500 Ft. 89.500 Ft.
2011 78.000 Ft. 94.000 Ft.
2012 93.000 Ft. 108.000 Ft.
2013 98.000 Ft. 114.000 Ft.
2014 101.500 Ft. 118.000 Ft.
2015 105.000 Ft. 122.000 Ft.
Adatkezelési szabályzat | Álltalános szerződési feltételek | Kérdésére válaszolunk | Kapcsolat | Elérhetőségek
Cégadatok

M-T Munkaügyi Tanácsadó Iroda
Székhely:
2600 Vác, Pálffy utca 39.
Iroda:
2600 Vác, Szivárvány utca 56.
Cgsz.: 13-09-090860 (PM. C.B.)
Adószám: 12821909-2-13

Elérhetőségek

Telefon: +36 (30) 760-3925
E-mail: munkaugyes@mtmail.hu

Telefonhívásokat minden munkanapon 8-16 között várjuk.

2013 Minden jog fenntartva.
PageRank ikon ingyen